All makt til Roger

Kristin Halvorsen rammes nå av samme kritikk som Jens Stoltenberg. Hun beskyldes for å ha valgt ut en for snever gruppe medarbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SV-veteranen Knut Kjelstadli kritiserer partiets valg av statssekretærer. De har for like meninger og er for lydhøre til ledelsen, mener han.

-  Det er de ledelseslojale som er valgt ut, sier Kjelstadli.

For like meninger

Mens grasrota i Ap frykter direktørvennene til Jens Stoltenberg, har de mektige «Rogerne» blitt et problem innad i SV. Roger Sandum (35) og Roger Schjerva (37) er valgt som SVs statssekretærer for finansminister Kristin Halvorsen. De to kommer fra stillingene som partilederens personlige rådgiver og SVs sekretariatsleder. Sammen med partiets pressesekretær, Roger Pedersen, symboliserer de «Rogernes» inntog i partiet.

-  De er en gruppe mennesker med relativ lik alder, erfaring, sosial profil og meninger. Det er et demokratisk problem at rekrutteringen til regjering, storting og sekretariatskorps med få unntak er så ensartet, sier Kjelstadli.Ifølge han tilhører Lisbeth Rugtvedt (38), statssekretær for kunnskapsminister Øystein Djupedal og Bård Vegar Solhjell (33), statssekretærer for Jens Stoltenberg, også denne gruppen.

-  Det handler ikke om hvorvidt disse personene er individuelt dyktige eller ikke, men at de bare representerer en del av samfunnet og en del av partiet. SV i regjering ikke er identisk med hele SV, sier Kjelstadli.

-  Er en myte

Roger Sandum og Roger Schjerva mener beskrivelsene av «Rogerne» og deres makt er betydelig overdrevet.

-  Navnet er det eneste vi har til felles. Begrepet «Rogerne» er en obstruksjon, på lik linje med myten om at Rogere er problembarn i skolen, sier Schjerva.-  Alle statssekretærene er ikke på plass ennå. Når hele den politiske ledelsen er satt sammen vil alle se at vi er bredt sammensatt, sier Sandum. I finansdepartementet mangler det fremdeles en rådgiver og en statssekretær fra SV.

Kritikken om at de er for lojale til ledelsen bryr de seg ikke om.

-  Det skulle bare mangle at vi ikke vi er lojale til ledelsen. Kristin må kunne stole på oss, sier Schjerva.

Kjelstadli mener han ikke er alene om å kritisere rekrutteringen innad i partiet.

-  Men det er ikke lett å snakke om fordi det fort blir oppfattet som urimelig personkritikk. Jeg er ikke alene om å ha disse synspunktene, men en del kvier seg for å kommentere dette.

Vokter hverandre

Finansminister Halvorsen og de to «Rogerne» får ikke regjere i finansdepartementet helt alene. Statssekretærene Bjørn Arild Gram (33) fra Sp og Geir Axelsen (40) fra Ap skal også være med. Fram til mandag har Axelsen vært spesialutsending i Brussel og han har tidligere jobbet i Finansdepartementet.

Mens Halvorsen blir voktet av Ap og SV, får SV og Senterpartiet hver sin statssekretærer hos statsminister Jens Stoltenberg. I tillegg til Bård Vegar Solhjell, skal Sp-rådgiver Hege Solbakken også være med og passe på. I tillegg får Senterpartiet en statssekretær hos Jonas Gahr Støre i Utenriksdepartementet.

Slik blir Stoltenbergs politiske stab: Lars Erik Flatø (41) blir stabsleder, den funksjonen Jonas Gahr Støre hadde i Stoltenbergs første regjering. Flatø kommer fra jobben som sekretariatsleder for Ap\'s stortingsgruppe og deltok i forhandlingene på Soria Moria.

Morten Wetland (54) gjør comeback ved statsministerens kontor. Han var statssekretær hos Gro Harlem Brundtland, har siden vært ambassadør i Berlin og kommer nå fra direktørstilling i Statkraft. Deltok i Reinås-utvalgets gransking av tsunamien. Torbjørn Giæver Eriksen (34) blir statssekretær for presse. Han har vært politisk rådgiver og pressekontakt for Stoltenberg i stortingsperioden og var politisk rådgiver i finansdepartementet i forrige Stoltenberg-regjering. Svein Fjellheim (59) kommer til statsministerens kontor fra jobben som LO-sekretær. Rita Skjærvik (31) blir statssekretær. Hun har vært politisk rådgiver for Stoltenberg og deltok i Ap\'s forhandlingsdelegasjon på Soria Moria.

ROGER OG ROGER : - Det eneste vi har til felles er navnet, sier Roger Schjerva (f.v.) og Roger Sandum. De er finansminister Kristin Halvorsens nye statssekretærer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer