Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- All makt til samene

TROMSØ (Dagbladet): Sametinget må få all makt over land og vann der samene bor. Det krever Samenes Folkeforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget møter kraftig motstand. Samenes Folkeforbund er en av sameorganisasjonene i Norge med flest medlemmer.

Forbundet vil kopiere Hongkong-modellen på Nordkalotten, ved å fastsette et årstall for overtakelse av makt og myndighet.

Ti år

Overgangsperioden bør være på ti år, mener Samenes Folkeforbund.

- Men fra 2010 må Sametinget få all makt over forvaltningen av land og vann der samene bor, sier Arvid Lilleng fra Storfjord i Troms. Han er idémakeren bak vedtaket.

Selv om Samenes Folkeforbund har mange medlemmer, er organisasjonen en lettvekter i det samiske miljøet. Bare tre av Sametingets 39 medlemmer representerer forbundet.

Lilleng tror forslaget er realistisk, og han er ikke redd for uendelige konflikter etter at Sametinget har fått mer makt.

- Nei, de fleste som bor i Nord-Norge kan skrive seg inn i samemanntallet. Norge er forpliktet av internasjonale avtaler som helt klart gir samefolket rett til land og vann, det må vi ta konsekvensen av, påpeker Lilleng.

Samerettsutvalgets innstilling er nå ute til høring. Hovedforslaget i innstillingen er at det skal etableres en Finnmark Grunnforvaltning, som skal forvalte land- og vannressursene i Finnmark.

Videre skal bygdelag og kommuner få større selvstyre når det gjelder høsting av naturen. Striden går på hvem som skal oppnevne styret for Finnmark Grunnforvaltning. Noen mener at Finnmark fylkesting må oppnevne et flertall, andre krever at Sametinget skal utnevne et flertall.

Sterke følelser

Ingen samiske organisasjoner, utenom Samenes Folkeforbund, har tatt til orde for at Sametinget skal overta det hele og fulle ansvar. Men debatten løper heftig og motsetningene er store.

Sametinget har nedsatt et eget utvalg med ekspresident Ole Henrik Magga som leder til å arbeide med samerettsutredningen.

Det tok 17 år å gjøre ferdig utredningen, høringsfristen går ut i vår.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media