SKRYT: Statssekretær i UD, Raymond Johansen, mener Norge tvert om får skryt av innsatsen i Afghanistan.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SKRYT: Statssekretær i UD, Raymond Johansen, mener Norge tvert om får skryt av innsatsen i Afghanistan. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

«All time high» for Norge i Afghanistan

Norge føler seg ikke truffet av Obamas opptrapping i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presset øker på de europeiske NATO-landene om å følge opp president Barack Obamas varslede opptrapping i Afghanistan. Norge føler seg ikke truffet.

- Det blir ikke et stort press på oss. Vi får mye skryt for våre bidrag, både på sivil og militær side, sier statssekretær Raymond Johansen (Ap) til NTB.

Det norske bidraget i Afghanistan teller nå 596 soldater, noe som ifølge Johansen er en «all time high».

- Vi har dessuten lagt stor vekt på langsiktig bistand og humanitær hjelp. Der gir Norge opp mot 800 millioner. Så vi står oss veldig bra, sier Johansen.

Venter på klarsignal

Statssekretæren var før helgen på tur til NATOs hovedkvarter i Brussel for å forberede alliansen store jubileumstoppmøte i begynnelsen av april.

Der var også USAs øverstkommanderende general David Petraeus, som har turnert Europa for å samle støtte blant europeiske allierte for å følge opp Obamas varslede opptrapping i Afghanistan.

Det har lenge vært ventet at Obama vil gi klarsignal for å nesten doble USAs afghanske kontingent med 30.000 nye soldater det neste halvannet året. Men foreløpig er det ikke tatt noen avgjørelse, til tross for at forsvarsminister Robert Gates forrige tirsdag sa den ville komme i løpet av få dager.

Frykter «Vietnam»

Trolig vil amerikanerne starte med å sende én eller to brigader, som skal være på plass til den ventede våroffensiven til Taliban. En første beslutning kan komme i tide til NATOs forsvarsministermøte i Krakow, som starter torsdag.

Ytterligere opptrapping vil så komme etter en strategisk gjennomgang som Obamas folk er i full sving med. Man ønsker ikke ta forhastede beslutninger som kan gjøre Afghanistan til Obamas Vietnam-krig.

Hjelp til tunge løft

Krakow-møtet er det første på ministernivå siden Obama inntok kontorene i Washington, og Gates vil trolig bruke møtet til å klargjøre eventuelle nyordninger i den amerikanske politikken. Samtidig er Gates symbolsk nok den eneste fra George W. Bush'' administrasjon som har fått være med videre hos Obama, nettopp for å sørge for kontinuitet i styringen av krigsinnsatsen.

Gates har de siste årene rutinemessig bedt de andre allierte om å bidra med mer, men NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer har nå gjort det klinkende klart at den amerikanske opptrappingen vil følges av ytterligere krav.

- Når USA spør etter en seriøs partner, er det ikke bare for å få råd. Landet vil ha, og fortjener, noen som kan dele de tunge løftene, sa Scheffer i en tale forrige helg.

- Fornøyd

Scheffers talsmann James Appathurai sier imidlertid at det ikke nødvendigvis bare er snakk om økt militær innsats.

- Det kan også være snakk om trenere til det afghanske politiet, sier Appathurai.

Johansen varsler uansett at Norge er fornøyd med det bidraget som allerede er på plass.

- Vi gjør mye, og vi har flere soldater i Afghanistan nå enn da vi tok over etter den forrige regjeringen, fastslår han.

(NTB)

PRESSER: General David Petraeus har i helgen turnert NATO-hovedkvarteret for å samle alliert støtte til Obamas opptrapping i Afghanistan. Foto: AP Photo/ Maneesh Bakshi /SCANPIX
PRESSER: General David Petraeus har i helgen turnert NATO-hovedkvarteret for å samle alliert støtte til Obamas opptrapping i Afghanistan. Foto: AP Photo/ Maneesh Bakshi /SCANPIX Vis mer