Etter å ha nådd 750 poeng for to uker siden, klatret hovedindeksen på Oslo Børs til 777 poeng mandag. Foto: Finansavisen
Etter å ha nådd 750 poeng for to uker siden, klatret hovedindeksen på Oslo Børs til 777 poeng mandag. Foto: FinansavisenVis mer

All time high på Oslo Børs - strategene har høydeskrekk

Oslo Børs fortsetter å klatre til nye høyder, godt hjulpet av en stigende oljepris, men aksjestrategene er likevel skeptiske til det norske aksjemarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Med en oljepris som nærmer seg 60 dollar fatet, og gode makrotall verden over, suser hovedindeksen på Oslo Børs av gårde, skriver Finansavisen. Etter å ha nådd 750 poeng for to uker siden, klatret indeksen til 777 poeng mandag.

I løpet av de siste månedene har indeksen steget 6,2 prosent, og fasiten hittil i år er en oppgang på 13,5 prosent. I snitt prises selskapene i hovedindeksen til 16,2 ganger forventet inntjening, mot et historisk gjennomsnitt på rundt 11,5-gangeren.

Hverken kjøp eller selg

Hva gjelder det norske aksjemarkedet, vil ingen av de store meglerhusene ifølge avisen anbefale å være eksponert mot Oslo Børs, bortsett fra Danske Bank Markets, som av valutahensyn opererer med «forsiktig kjøp»-anbefaling:

- Vi er fremdeles positive, men det er i hovedsak av valutahensyn, at vi reduserer valutarisikoen. I utgangspunktet er vi mer positive til europeiske aksjer enn norske, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank Markets, som forventer sterkere kronekurs fremover.

Selv om et «nøytral»-syn offisielt tilsier at strategene forventer en moderat børsavkastning fremover, betyr det i praksis at strategene er skeptiske til videre børsoppgang. Et eksempel på dette er Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets som nylig uttalte til Finansavisen at «ett eller annet kommer til å skje det neste halvåret, noe vil utløse en korreksjon», samtidig som han opererer med en «nøytral»-anbefaling.

Hermanrud, som i år har gått fra Swedbank til Sparebank 1 Markets, har vært negativ kun to ganger de seneste ti årene, skriver Finansavisen. Den ene gangen var rett før finanskrisen i 2008, noe som var en innertier. Den andre gangen, fra mai til slutten av juni i fjor, traff han ikke like godt. I denne perioden beveget børsen seg mellom en bunn på rundt 593 poeng og en topp på omkring 620 poeng.

- Prisingen er høy

DNB Markets-trioen Paul Harper, Kristian Tunaal og analysesjef Morten Jensen, har vært skeptiske til videre børsoppgang siden hovedindeksen var i 586 poeng i mars 2016.

- Prisingen er høy og vi er relativt sent i syklusen, da blir risikoen høy når prisingen er høy. Men så lenge syklusen ikke viser tegn til å stoppe opp, mener vi det er for tidlig å nedgradere til «undervekt», sier DNB-strateg Paul Harper til Finansavisen og legger til:

- Kortsiktig sett er det en god stund siden vi har hatt en korreksjon nå, vi pleier å få én hvert år. Markedet er også litt overkjøpt teknisk sett.

ABG Sundal Collier er også nøytrale til det norske aksjemarkedet. Aksjestrateg Bengt Jonassen hadde en forventning om en hovedindeks på mellom 750 og 800 poeng i år, og nå som indeksen er i 775 poeng sier han seg fornøyd.

Fortsatt bull

Det gjør derimot ikke Roger Berntsen i Netfonds, skriver avisen. Berntsen har vært positiv til Oslo Børs lenge, og fått rett. Basert på en forventning om fortsatt lave renter og en oljepris som etablerer seg i overkant av 60 dollar fatet, tror han børsoppgangen kommer til å fortsette inn i 2018.

Andre økonominyheter:
Kan tape 330 mill. på teknokonkurs
Derfor bør du satse på fond som går dårlig