STAKK AV I EN FART: Mohyeldeen Mohammad (24) møtte Dagbladet og andre medier da han forlot politihuset i Larvik i går kveld. Han ønsket ikke å kommentere truslene han skal ha kommet med. Foto: JOHN T. PEDERSEN
STAKK AV I EN FART: Mohyeldeen Mohammad (24) møtte Dagbladet og andre medier da han forlot politihuset i Larvik i går kveld. Han ønsket ikke å kommentere truslene han skal ha kommet med. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

«Allah er stor, for et nydelig ansikt, lyset skinner fra Sheikhens ansikt»

Hyller bin Laden på Facebook. Verken familie eller venner forstår hva hva som har skjedd med Mohyeldeen Mohammad (24).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||LARVIK (Dagbladet): Mohyeldeen Mohammad (24) innrømmet i går i politiavhør at han truet to av Dagbladets journalister med å skyte dem, men har sin egen forklaring på hvorfor det skjedde.

Etter fire timer i politiets varetekt ble 24-åringen i går sluppet fri i Larvik.

Ansikt til ansikt med Dagbladet og flere andre medier på politistasjonen nektet Mohammad å svare på alle spørsmål, og kjørte raskt avgårde i bilen sin.

Ifølge politiet avslo ukas mest omtalte norske islamist en mer diskré løslatelse.

- Han ble tilbudt å gå skjermet ut bakveien. Det ville han ikke, men valgte hovedinngangen, sier Pedersen.

TruetDet var tirsdag to journalister fra Dagbladet, også etter å ha presentert seg, ble truet på livet utenfor Mohammads hjem.

Han uttalte følgende: «Hvis dere ikke drar nå blir dere skutt» og «Det er folk på vei hit for å skyte dere nå».

- I avhør erkjenner han å ha kommet med de truende utsagnene, sier Pedersen.

Mohammad hevder han ikke visste at det var journalister han snakket til, uten at politiet ser på det som formildende.

- Å komme med slike trusler overfor representanter for den 4. statsmakt er skjerpende ved at han forsøker å påvirke den frie journalistikk, sier Pedersen.

Fortsatt siktetMohammad gikk i går til politiet for å anmelde en serie trusler sendt hans mobiltelefon.

- Han fortalte politiet at han skulle bli tatt og at boligen hans skulle steines. Han sier han trodde Dagbladets utsendte var der for å utøve disse truslene, sier Pedersen.

Politiet ransaket i går boligen og bilen til Mohammad, uten at det ble funnet våpen eller andre gjort andre beslag.

24-åringen forblir imidlertid siktet i saken.

- Saken vil bli etterforsket videre, men han er ikke underlagt noen restriksjoner, sier Pedersen.

Fikk sjokk Mohammads fetter, som er bosatt i London, reagerer sterkt på trusler og hat-budskap fra barndomsvennen.

- Jeg fikk sjokk da jeg så at han truet journalister og var appellant mot karikaturer. Vi har vokst opp sammen og tidligere var han en helt normal gutt. Selv har jeg kjæreste, røyker og drikker alkohol, og han har vært mer som meg. Familiene våre er vanlig religiøse - ikke ekstreme, sier Noor Nooraddin til Dagbladet.

Selv studerer Noor til oljeingeniør og håpet at fetteren fra Larvik skulle slå følge.

- Han besøkte meg for et par år siden og hadde kommet inn på skolen her, men så reiste han hjem til Larvik. I stedet fordypet han i islam og startet på universitet i Medina i november i fjor, sier Nooraddin.

- Har han forandret seg mye de siste årene?

HÅPET HAN VALGTE LONDON: Noor Nooraddin er fetter av nå pågrepne Mohyeldeen Muhammad. Han håpet barndomsvennen ville slå seg til ro med ingeniørstudier i London sammen ham, ikke reise til Saudi-Arabia og shariastudier. Foto: Privat.
HÅPET HAN VALGTE LONDON: Noor Nooraddin er fetter av nå pågrepne Mohyeldeen Muhammad. Han håpet barndomsvennen ville slå seg til ro med ingeniørstudier i London sammen ham, ikke reise til Saudi-Arabia og shariastudier. Foto: Privat. Vis mer

- Det skal jeg love deg. Mohyeldeen hadde ikke så langt skjegg da han dro til sharia-skolen i Saudi-Arabia, på noen måte, om du skjønner hva jeg mener. Jeg håper nå media verner ham og ikke trykker alt han sier, fordi det ikke er sikkert at han skjønner rekkevidden av det og hvor alvorlig det er. Han er ikke en profil i norsk islam, men oversetter ting han hører og er korttenkt når han prater, sier Nooraddin til Dagbladet.

- Religiøse tullinger Nooraddin forteller at han selv har bodd i Saudi-Arabia, der Mohammad studerer sharia ved et islamsk universitet.

Han tror skolen og miljøet har påvirket fetteren i en fanatisk retning.

- Det bor mange religiøse tullinger i det landet, jeg har jo møtt flere av dem, sier han.

Nooraddin har sett flere unge menn de siste årene som tar ut frustrasjoner eller sin søken etter identitet gjennom religion.

- Etter 11. september så har det å være muslim med et sterkt politisk budskap blitt en slags bevegelse og litt på mote i en del miljøer. Noen oppfatter det som tøft å kle seg tradisjonelt og se skumle ut, dessverre. Jeg håper fetteren min blir som før, sier Nooraddin.

- Glade for å bo i Norge Fetteren understreker at familien rundt 24-åringen, som er anmeldt for trusler mot to journalister, hets mot homofile - og advarte mot terrorangrep i Norge sist fredag, er moderate muslimer som er glade for å bo i Norge.

- For å si det slik, våre familier feierer 17. mai og betaler skatt med glede. Jeg er redd folk vil oppføre seg annerledes mot dem nå, uten grunn.

En nordmann som gikk på skole sammen med Mohammad i Oslo bekrefter inntrykket av at noe drastisk har skjedd på kort tid både med hans forhold til religion og holdninger forøvrig.

- Før var han en rampunge, og på ingen måte en aktiv muslim. På ungdomsskolen var han i en liten guttegjeng som drev med en del hærverk og sånn. Etter sommerferier i Irak fortalte han at han ikke trivdes der, sier skolekompisen til Dagbladet.

Han er sjokkert over å se Mohammad som en islamist som romantiserer terrorisme, og mener den tilsynelatende liberale familien hans ikke kan ha påvirket ham i den retningen.

Det eneste aspektet skolevennen kjenner igjen, er at mannen hele tiden har virket som en lederskikkelse.

- Nå kjenner jeg ham nesten ikke igjen, han er totalt forandret, sier personen.

Hyller bin Laden På Facebook-profilen til Mohammad ser han ut til å støtte terrorisme, og hyller blant andre Osama bin Laden og den drepte talibanlederen Hakeemullah Mehsud.

«Allah er stor, for et nydelig ansikt, lyset skinner fra Sheikhens ansikt», skriver norskirakeren under et bilde av bin Laden han har brukt som sitt eget profilbilde.

Også en videotale av verdens mest ettersøkte terrorist er lagt ut på facebooksida.

Mohammad har angitt «Salafiyah Jihadiyah» som trosretning, et navn assosiert med en terrorgruppe tilknyttet al-Qaida i Nord-Afrika.

24-åringen framstår også som tilhenger av den militære greina til Hamas.

I et statusfelt skrevet tirsdag gjør han det klart at han følger profeten Muhammed og «ikke av satans demokrati».

FØR: Slik så Mohyeldeen Muhammad ut før ferden til sharia-studier i Saudi- Arabia startet, ifølge fetteren Noor Nooraddin. Foto: Noor Nooraddin/Privat
FØR: Slik så Mohyeldeen Muhammad ut før ferden til sharia-studier i Saudi- Arabia startet, ifølge fetteren Noor Nooraddin. Foto: Noor Nooraddin/Privat Vis mer