Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Allahs seierherre

Krigen i Libanon har gjort sjeik Hassan Nasrallah til mange araberes nye ikon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOR ISRAELERNE er han en toppterrorist på linje med Osama bin Laden. For mange libanesere og stadig flere arabere er han i ferd med å bli et ikon, som til og med sammenliknes med den store arabiske lederen på 1950- og 60-tallet; Egypts president Gamal Abdel Nasser.

Hvem er så sjeik Hassan Nasrallah, Hizbollahs leder som har stått imot israelernes angrep i snart en måned?

Han er 46 år, født og oppvokst i en fattig bydel i det kristne Øst-Beirut, med åtte søsken og en far som hadde en liten grønnsakkiosk. Borgerkrigen i Libanon sendte familien tilbake til Sør-Libanon der faren kom fra, men Hassans glødende religiøse iver førte ham til det viktigste sjiamuslimske lærestedet, Al-Najaf, i Irak. Da Saddam Hussein utviste ham derfra i 1978, dro han tilbake til Sør-Libanon for å slåss mot israelerne. Først var han kommandant i den sjiamuslimske Amal-militsen, deretter sluttet han seg til Hizbollah i 1982. Da Hizbollah-leder Abbas Moussawi ble likvidert av israelerne i 1992, overtok Hassan Nasrallah lederskapet. Den foreløpige toppen av karrieren nådde han i 2000 da Hizbollahs selvmordsbombere og fjernstyrte eksplosiver tvang Israel ut av Sør-Libanon.

HAN BÆRER SVART TURBAN og tituleres sayyid, noe som viser at han er etterkommer av profeten Mohammed og hans familie. Etternavnet hans betyr «Allahs seier», og han er en islamsk geistlig med tittelen hojatolislam. Men Nasrallah er ikke bare en religiøs aktivist. En av hans genistreker er at han også har framstått som en libanesisk nasjonalist. Han har dannet «motstandsbataljoner» som også har kristne og drusere i sine rekker, og han har ved flere anledninger satt inn Hizbollahs effektive sosialapparat for å hjelpe kristne og andre religiøse grupper i landet.

Sjeik Nasrallah er også kjent som Abu Hadi, far til Hadi, den eldste sønnen som ble drept i kamp med israelerne i 1997. Kort etter sønnens død holdt han en tale i Beirut, der han uttalte at han nå kunne «se andre foreldre som har mistet sine barn, i øynene».

Han har karisma, han kan være truende, men også mild i sine taler. Han smiler ofte, men kanskje viktigst av alt; han pleier ikke å si mer enn han kan stå for.

NASSER PROKLAMERTE til stadighet at han skulle kaste jødene på sjøen. Yassir Arafat lovte sine palestinske undersåtter at han skulle føre dem tilbake til Jerusalem. Saddam Hussein hevdet å være i stand til å «svi av halve Israel». Sjeik Hassan Nasrallah sier han skal bekjempe israelerne med alle midler, men lar ikke retorikken ta overhånd. Derfor øker også hans popularitet på den arabiske grasrota.

«Nasrallah har vekket den døde mannen inni meg,» sa en egyptisk gatefeier for noen dager siden. «Nasser 1956 - Nasrallah 2006» står det på plakater som er satt opp i gatene i Egypts hovedstad Kairo. I Syria går salget av Nasrallah-effekter strykende. Her tilbys alt fra plakater og nøkkelringer til hans taler på video og lydbånd. Det er kanskje ikke så rart. For Hizbollah-sjefen er den arabiske lederen som lengst har klart å stå imot den mektige israelske militærmakten. Mange arabere føler at Nasrallah gjennom sin kamp mot Israel har gikk dem verdigheten og stoltheten tilbake.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

EN REKKE AV Midtøstens ledere ser med bekymring på hans økende popularitet og frykter at Hizbollahs framgang skal oppildne den arabiske grasrota til kamp mot deres egne korrupte og nepotistiske regimer. Men som sjiamuslim kan Nasrallah aldri bli en samlende arabisk leder fordi de fleste muslimer er sunnier og fordi de to retningene innen islam har vært i stadig strid med hverandre. På grunn av krigen med Israel er denne konflikten nå på et lavmål i Libanon og nabolandene - bortsett fra i Irak. Selv om Nasrallah i øyeblikket er mange araberes helt, setter de ikke særlig pris på Hizbollah-lederens nære tilknytning til Iran og det sjiamuslimske presteskapet.

Vi må heller ikke glemme at mange libanesere gir Nasrallah skylda for at landet deres nå bombes tjue-tretti år tilbake i tida. Det var tross alt Hizbollah som la grunnlaget for krigen ved å bortføre de to israelske soldatene Ehud Goldwasser og Eldad Regev 12. juli. Og selv om det kan diskuteres om Nasrallah er en terrorist eller ikke, viser han at han ikke skyr noe middel i kampen mot sin israelske fiende. Det skjuler seg mye bak Hizbollah-lederens smil.