Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Allahs soldater er trolig et mediestunt med en stor dose ironi

Ekstremismeforsker Lars Gule har ingen tro på at vi vil få se borgervernere med IS-symboler i norske gater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er trolig et mediestunt med en stor dose ironi - jeg tror de lurer oss, og at dette er en billig måte å få oppmerksomhet på, sier ekstremismeforsker Lars Gule til Dagbladet.

Gule har liten tro på sannhetsgehalten i påstanden fra den angivelige islamistiske borgerverngruppa Allahs soldater, som i går sto fram i VG. Ifølge en erklæring akter de å patruljere Oslos gater iført hettegensere påtrykt symboler for Den islamske stat (IS), som en motvekt til den islamfiendtlige borgerverngruppa Odins soldater.

- Hva er sjansen for at vi faktisk får se dem i gatene?

- Ikke stor. Hva skal de gjøre? Muligens får de gå i fred på Grønland, men vil bli kjeppjaget dersom de viser seg i andre innvandrerbydeler som Holmlia og Furuset, sier ekstremismeforskeren.

- Ikke mange nok Allahs soldater skal ha forbindelse til den militante gruppa Profetens Ummah, som den seinere tida har opplevd en rekke tilbakeslag; talsmann Ubaydullah Hussain sitter for tida varetektsfengslet, siktet for rekruttering til IS. Dessuten er flere medlemmer drept i kamp i Midtøsten, og flere i miljøet er dømt for terror og borte fra gata.

- Profetens Ummah ligger nede, og er ikke mange nok til å slåss mot Odins soldater. Dette kan være et forsøk på å gjøre et comeback, sier Gule.

INGEN TRO PÅ ALLAHS SOLDATER: Ekstremismeforsker Lars Gule tror hele Allahs soldater er et rent PR-stunt. Her fra rettssaken mot en nå terrordømt Fredrikstad-mann i fjor. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
INGEN TRO PÅ ALLAHS SOLDATER: Ekstremismeforsker Lars Gule tror hele Allahs soldater er et rent PR-stunt. Her fra rettssaken mot en nå terrordømt Fredrikstad-mann i fjor. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Han tror islamistgruppa rett og slett har tatt Ap-nestleder Hadia Tajik på ordet, da hun tirsdag tok avstand fra Odins soldater:

- Det blir som om islamister skal uniformere seg, ta til gatene og kalle seg natteravner eller borgervernere, sa hun til VG.

- Fintet ut Gule mener Odins soldater er blitt fintet ut av Profetens Ummah gjennom stuntet med Allahs soldater.

- Odins soldater er dumme, og dette er gratis morsom reklame for Profetens Ummah, som er smarte nok til å lage en slik spøk, sier han.

Ekstremismeforskeren tar likevel et lite forbehold om at utspillet mot formodning kan være ektefølt; i 2012 erklærte islamistgruppa Grønland for et muslimsk område, og to år seinere kjørte de rundt på Oslo øst mens de kringkastet islamistiske slagord og viftet med IS-flagg.

- Det var tåpelig. Men man kan spørre seg om det også var spøk. Hvor slutter ironien og begynner alvoret? spør han seg.

BORGERVERN: Odins soldater patruljerte sist helg i flere byer, bl.a. Drammen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
BORGERVERN: Odins soldater patruljerte sist helg i flere byer, bl.a. Drammen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Gule er bekymret for at Odins soldater vil ta Allahs soldater alvorlig, og at det kan skape en voldsspiral.

- Enkelte i begge miljøene har demonstrert vilje til vold, advarer han.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST), ved seniorrådgiver Martin Bernsen, ønsker ikke å kommentere lanseringen av Allahs soldater overfor Dagbladet.

- Uhørt - Min ryggmargsrefleks er at vi ikke trenger noen av disse gruppene til å patruljere våre gater. Ingen andre enn politiet har myndighet til det, og de gjør en god jobb. Borgervern hører ikke hjemme i Norge - dette er uhørt, slår Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd, fast overfor Dagbladet.

Han mener man ikke kan se bort ifra at Allahs soldater virkelig har planer om å patruljere i Oslo, og sikter til Dagbladets intervju med en person sentralt i miljøet i går.

- Det er viktig ikke å lukke øynene. Samtidig er det viktig ikke gi dem for mye oppmerksomhet - det gjelder begge sider, sier han og understreker:

BEKYMRET: Mehtab Afsar (i midten), generalsekretær i Islamsk Råd, er bekymret over at to ytterliggående borgerverngrupper har dukket opp på kort tid. Her fra en støtteaksjon for den jødiske menigheten i Oslo i fjor, med Ervin Kohn (t.v.), leder for Det Mosaiske Trossamfund, og Oslo-biskop Ole Christian Kvarme (t.h.). Foto: Rolf Øhman / Aftenposten / NTB Scanpix
BEKYMRET: Mehtab Afsar (i midten), generalsekretær i Islamsk Råd, er bekymret over at to ytterliggående borgerverngrupper har dukket opp på kort tid. Her fra en støtteaksjon for den jødiske menigheten i Oslo i fjor, med Ervin Kohn (t.v.), leder for Det Mosaiske Trossamfund, og Oslo-biskop Ole Christian Kvarme (t.h.). Foto: Rolf Øhman / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vil påpeke at Allahs soldater ikke er en etablert gruppe. Vi stiller oss også tvilende til oppslutningen rundt dem.

Afsar er spesielt bekymret for rekrutteringen til de ekstreme miljøene.

- Mennesker i en sårbar situasjon blir revet med av hva de leser i media. Når de leser at kvinner blir antastet, og hører retorikk som skaper sinne, tenker de: «De har et poeng!», sier generalsekretæren, med henvisning til høyreekstreme, som ifølge PSTs trusselvurdering er på frammarsj i Norge.

- Nyttige idioter Walid al-Kubaisi, forfatter og styreleder i nettverket Likestilling, Integrering, Mangfold (LIM), tar Allahs soldater på stort alvor.

- De er inspirert av IS, og dette er en fantastisk anledning til å bli kjent i det islamistiske miljøet. Hvis de slåss mot Odins soldater, baner de veien for borgerkrigen. Framgangsmåten har vi sett i Irak, Syria og Frankrike, sier han til Dagbladet.

Kubaisi mener Odins soldater er nyttige idioter for Allahs soldaters agenda.

- Odins soldater, som vil bekjempe islam, vil styrke dem. De er to farlige ytterpunkter, sier forfatteren og LIM-styrelederen.

- Mindreverdighetskomplekser Han er spesielt bekymret for at Allahs soldater kan få fotfeste blant unge norske muslimer.

ADVARER: Walid al-Kubaisi, forfatter og styreleder i organisasjonen Likestilling, Integrering, Mangfold (LIM), tar Allahs soldater på alvor og advarer mot å la dem slå rot blant unge muslimer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ADVARER: Walid al-Kubaisi, forfatter og styreleder i organisasjonen Likestilling, Integrering, Mangfold (LIM), tar Allahs soldater på alvor og advarer mot å la dem slå rot blant unge muslimer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Mange innvandrere har mindreverdighetskomplekser. På den annen side anser noen nordmenn muslimer som en trussel, forklarer han, med henvisning til at førstnevnte gruppe lett kan la seg påvirke når de leser ting de oppfatter som negative.

Kubaisi sier han vet at mange sympatiserer med Allahs soldater og Profetens Ummah i det skjulte. Han ønsker at myndighetene reagerer før situasjonen eskalerer.

- Politiet må ta dem inn, slik at de ikke viser seg igjen, kontaterer han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram