Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Allawi leder i maktkampen

Iraks midlertidige statsminister Ayad Allawi har tatt ledelsen i kampen om makten etter valget søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Allawi er såkalt sekulær sjiamuslim, og tok sjansen på å stille i spissen for en egen liste under navnet «Iraks liste» ved valget. Han valgte denne kursen i stedet for å gå i valgforbund med ikke-sekulære sjiagrupperinger, og med de kurdiske partiene som også sitter i hans midlertidige regjering.

De første signalene som kommer om valgresultatet, tyder på at Allawis liste har gjort det tilstrekkelig bra til at han også kan bli statsminister for den regjeringen som nå skal dannes.

Allawi var den synligste politikeren før valget, og hadde mest penger til valgreklame på fjernsyn.

Seks til ti dager

Det vil ta fra seks til ti dager før de offisielle valgresultatene foreligger, men allerede søndag erklærte talsmenn for Den forente Irak-alliansen, som støttes av storayatolla al-Sistani, at de er valgets vinnere.Ut fra folketallet er det rimelig å vente at den kurdiske alliansen blir nest størst i den parlamentariske grunnlovsforsamlingen på 275 medlemmer, som nå er valgt. Med Allawis liste på tredjeplass, kan han bli utpekt som statsminister i den koalisjonsregjering som blir resultatet av den prosessen som nå er satt i gang.

Den nyvalgte grunnlovsforsamlingen skal utpeke en president og to visepresidenter. Dette presidentskapet skal i løpet av to uker utpeke en statsminister. Statsministeren skal så sette sammen en regjering som endelig godkjennes av grunnlovsforsamlingen.

En grunnlov skal foreligge til 15. august. En folkeavstemning om grunnloven må holdes før 15. oktober. Blir den godkjent i denne avstemningen, kan det neste valget på nytt parlament holdes 15. desember.

I sentrum

Statsminister Ayad Allawi plasserte seg selv i sentrum da han i går kommenterte valget ved å oppfordre til at alle irakere samler seg om den demokratiske fredsprosessen og legger bort de stridspunktene «som ble plantet av det forrige regimet».

-  Terroristene vet de ikke kan vinne, sa han.Den lave valgdeltakelsen i de fire sunnidominerte provinsene av Iraks i alt atten provinser, vil føre til underrepresentasjon av sunnier i den lovgivende forsamlingen som blir valgt etter proporsjonal representasjon med hele Irak som ett stort valgdistrikt.

Det er ventet at sunnirepresentanter likevel vil bli utpekt både til regjeringen og til viktige poster i grunnlovsarbeidet.

Men grunnloven faller dersom mer enn tretti prosent stemmer imot i tre eller flere av landets 18 provinser. Denne bestemmelsen gir de fire sunnidominerte provinsene et faktisk veto.

FORTSETTER? Ayad Allawi ligger godt an til å fortsette i jobben som statsminister.
FEIRER: Irakisk politi jubler i Basra i går etter valget søndag.