AIRBUS A320:  Det er en slik maskin fra selskapet Germanwings som har styrtet i de franske laper i dag - på vei fra Barcelona til Düsseldorf. Arkivfoto: Walter Bieri, AP/NTB Scanpix.
AIRBUS A320: Det er en slik maskin fra selskapet Germanwings som har styrtet i de franske laper i dag - på vei fra Barcelona til Düsseldorf. Arkivfoto: Walter Bieri, AP/NTB Scanpix.Vis mer

Alle 150 om bord omkom

Airbus A320 fra Germanwings fra Barcelona til Düsseldorf styrtet i de franske alper. UD: - For tidlig å si om det er norske om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et Airbus A320-fly  har styrtet i nærheten av byen Digne-les-Bains i Provence i de franske alper.

Den franske transportministeren bekrefter like etter klokka 12.30 at alle  om bord har mistet livet.

Flyet tilhørende selskapet Germanwings var på tur fra Barcelona til Dusseldorf, og hadde 144 passasjerer og et mannskap på 6 om bord.

Germanwings fortalte på sin egen twitterkonto klokka 13.28 at det var 144 passasjerer om bord. 

Med et mannskap på seks betyr det 150 mennesker har mistet livet.

Frankrikes transportminister bekreftet ved 12.30-tiden at alle har mistet livet.

Tyske medier melder at de fleste passasjerene er tyske, og spanske myndigheter har seinere opplyst at 42 av passasjerene kommer fra Spania.

- Det er for tidlig å ha noen oversikt om det var noen nordmenn ombord i flyet, sier pressevakt i UD, Astrid Sehl, til Dagbladet.

Det tyske utenriksdepartementet har nå opprettet en krisestab.  Pårørende kan kontakte sentralen i Berlin på telefon (fra Norge) +49-30-50003000.  

De franske flygeledernes fagorganisasjon avlyste øyeblikkelig - etter katastrofemeldingen - en planlagt streik, som skulle ha funnet sted nå i helga.

I følge nyhetsbyrået AFP på twitter skal det ha blitt funnet vrakrester i nærheten av en landsby i området Alpe-de-Haute-Provence. AFP siterer det franske innenriksdepartementet.

Fulgte dramaet

Siste observasjon på Flightradar 24 var klokka 10.41 i 6 800 fot høyde og med 378 knop fart.

Tyske tv-stasjoner melder at flyet befant seg på 11 kilometers høyde, da det plutselig beveget seg i stor hastighet ned på 2100 meter - og så styrtet.  Flygeledere skal ha fulgt dramaet på sine radarskjermer.

Helikopter på styrtstedet
Den tyske flysikkerhetstjenesten bekrefter nå på sosiale medier at det er snakk om et fly fra Germanwings.   To helikopter fra det franske gendarmeriet - det lokale politiet - skal i følge den tyske tv-stasjonen n-tv være landet på ulykkesstedet.    

 VENTER:  Denne mannen venter på flyplassen i Düsseldorf, dit flight 4U 9525 fra Barcelona skulle. Foto: Frank Augstein, AP/NTB Scanpix.
VENTER: Denne mannen venter på flyplassen i Düsseldorf, dit flight 4U 9525 fra Barcelona skulle. Foto: Frank Augstein, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Flyet betegnes som en typisk turistfly.

Lufthansas datterselskap
Germanwings er et datterselskap av Lufthansa, som overtok alle aksjene i 2009.

Selskapet ble dannet som Eurowings i 1997, og byttet navn til Germanwings i 2003.

Germanwings twitrer nå at selskapet foreløpig ikke har egne informasjoner fra ulykkesstedet.  Selskapets hjemmeside brøt helt sammen kort tid etter at nyheten om ulykka ble kjent.

Flyet hadde - av foreløpig ukjente årsaker - en times forsinkelse ut av Barcelona.    

Flight 4U9525 hadde planlagt avgang klokka 09.35, men kom seg først avsted klokka 10.01. Planlagt landingstid i Düsseldorf var - forsinkelsen innregnet - klokka 11.55.

n-tv melder at franske medier nå opplyser at flyet fulgte en annen rute enn normalt, og spekulerer i om dårlig vær kan ha vært årsak til denne avgjørelsen. 

Det er produsert over 6400 fly i Airbus 320-familien, og over 6100 av dem er operative.

Det er i utgangspunktet plass til 156 passasjerer på flyet.      
 

   

SKAL VÆRE DETTE FLYET:  Flyet skal være Germanwings sitt fly fra Barcelona til Dusseldorf, som her vist på flightaware.com nå like før klokka 12. Foto: Flightaware.com
SKAL VÆRE DETTE FLYET: Flyet skal være Germanwings sitt fly fra Barcelona til Dusseldorf, som her vist på flightaware.com nå like før klokka 12. Foto: Flightaware.com Vis mer