- Alle 20 er medskyldige

Rektoren betrakter alle elevene som gikk inn i 13-åringens hjem, som medskyldige. Han reagerer også kraftig på at de fortsatte skoledagen som om ingenting hadde skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag avsluttes avhørene av de seks mossejentene som var mest aktive da 20 elever angrep en medelev hjemme under storefri. Rektor ved Grindvold ungdomsskole, Stein Haakon Thorp, reagerer på at barn blir stadig råere og mindre medfølende. Nå håper han også foreldrene tar sitt ansvar.

At de mest aktive alle er jenter, bekrefter en alarmerende utvikling.

- Jenter og vold er noe vi har sett flere ganger. Og det blir mer og mer brutalt. Vi ser samtidig at ungdommen stadig har mindre empati og tyr til vold når konflikter oppstår. Også språket de bruker ovenfor hverandre, er blitt mye råere, sier Thorp.

Avhørt i helga

Politiet i Moss har i løpet av helga fått et klarere bilde av hva som skjedde da et førtitall elever fra Grindvold ungdomsskole, anført av en 13 år gammel jente fra Verket ungdomsskole, oppsøkte og angrep en 13-årig medelev hjemme under storefri mandag for ei uke siden.

De seks mest aktive, alle jenter i 13- 15-årsalderen, har i helga blitt avhørt av politiet i Moss. De er alle under kriminell lavalder og kan derfor ikke rettslig forfølges. Politiet mener det nå er opp til skolen og foreldrene å ta affære.

- Det er de som nå har mulighet til å påvirke den videre prosessen, sier politiførstebetjent Leif Odd Feragen ved Moss politistasjon. Han sier det er sjelden politiet opplever så grove episoder blant barn.

- Det ser ut til at konfliktene har ført til at det ene ordet har tatt det andre. Til slutt har det vært vanskelig å snu. Ingen har stoppet det, noe som er typisk for mobbing, sier han.

Etter det politiet kjenner til, skal konflikten opprinnelig bare ha vært mellom de to 13-åringene, uten at det tidligere har ført til fysisk vold før angrepet mandag.

Jentene skal til politiet ha fortalt at de i etterkant angrer seg, og har innsett at krangelen har tatt overhånd.

Politiet skal ikke avhøre alle de 20 som var inne i leiligheten da overgrepene skjedde, men vil ha samtaler med flere av dem.

Rutiner skjerpet

Sist uke hadde skolen daglige personalmøter og elevmøter i forbindelse med saken, der også politiet var til stede. Interne rutiner for inspeksjon og oppfølging er også skjerpet. Det er sendt ut brev til samtlige foreldre, og flere har blitt innkalt til møte. Denne uka fortsetter disse møtene, der foreldrene til de 20 elevene som deltok inne i leiligheten, skal være med.

Her er saken