Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle asylsøkerne på ankomstsenteret i Finnmark er pågrepet

Må sendes ut, framstilles for varetekt eller løslates innen tre døgn.

RISIKERER UTSENDELSE:Onsdag kveld ble det holdt en demonstrasjon til støtte for asylsøkerne på Finnmark ankomstsenter som står i fare for å bli sendt til Russland. Foto: NTB scanpix
RISIKERER UTSENDELSE:Onsdag kveld ble det holdt en demonstrasjon til støtte for asylsøkerne på Finnmark ankomstsenter som står i fare for å bli sendt til Russland. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle asylsøkerne på Ankomstsenter Finnmark er pågrepet, opplyser Politiets utlendingsenhet (PU) til NTB.

Det betyr at de innen tre døgn må sendes ut, framstilles for varetekt eller løslates.

- PU kan bekrefte at vi i går kveld gikk til pågripelse av de 82 personene som nå oppholder seg ved Ankomstsenter Finnmark, opplyser avdelingsleder for Juridisk avdeling i PU, Jan Olav Frantsvold til Dagbladet.

- Bakgrunnen er at PU anser at det foreligger en unndragelsesfare. Dette innebærer et visst vakthold, og at personene må holde seg innenfor Ankomstsenter Finnmark.

De pågrepne personene vil bli returnert til Russland over Storskog så snart det lar seg gjøre, sier Frantsvold.

Stanset utsendelser Rundt 70 personer ble i løpet av helga fraktet fra andre asylmottak til Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger. Det skjedde etter at det torsdag sist uke ble klart at asylsøkere kan returneres til Russland med busser.

PU opplyste tidligere i dag at det ikke blir noen retur av asylsøkere fra Finnmark til Russland i dag. Årsaken er ifølge PU manglende busskapasitet.

SENDT UT:
Tirsdag kveld ble 13 asylsøkere hentet ut fra Ankomstsenter Finnmark på Høybuktmoen utenfor Kirkenes, og returnert over Storskog grensestasjon til Russland.

Foto: Ole-Tommy Pedersen / iFinnmark.no / NTB scanpix
SENDT UT: Tirsdag kveld ble 13 asylsøkere hentet ut fra Ankomstsenter Finnmark på Høybuktmoen utenfor Kirkenes, og returnert over Storskog grensestasjon til Russland. Foto: Ole-Tommy Pedersen / iFinnmark.no / NTB scanpix Vis mer

Torsdag ble en planlagt retur av 31 avviste asylsøkere avlyst, ifølge PU på grunn av manglende kapasitet på russisk side. Planen var da å gjenoppta busstransporten i dag.

Omstridt Onsdag var det en demonstrasjon ved senteret, hvor blant annet sokneprest Audhild Kaarstad i Sør-Varanger, og varaordfører Lena Norum Bergeng (Ap) i Sør-Varanger og fylkestingsrepresentant Silja Støyva Arvola (SV) deltok, skriver Finnmarken.

Regjeringens plan om å sende asylsøkere tilbake til Russland uten å realitetsbehandle asylsøkernes søknader har fått sterk kritikk, og advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig ba Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg om at utsendelsene må stanses inntil videre.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) opplyste i Stortinget tirsdag kveld at domstolen avviste saken uten. Avslaget var ikke begrunnet.

Måtte svare Listhaug var da hasteinnkalt til Stortinget, for å svare på utsendelsen av asylsøkere over Storskog. SV-leder Audun Lysbakken etterlyste svar fra Listhaug om hvilke kriterier som ligger til grunn for utsendelse, og om det er trygt å sende asylsøkere til Russland.

KAN SENDES TIL RUSSLAND: Det kristne syriske ekteparet Dallia Samer Asaad (33) og Samer Wardeh (42) kan når som helst bli sendt til Russland med sine tre barn etter at Norge nekter å vurdere asylgrunnlaget. Familien har brukt alt de har for å komme seg til Norge via den arktiske ruten over Storskog. Når som helst kan de ble sendt til Russland. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
KAN SENDES TIL RUSSLAND: Det kristne syriske ekteparet Dallia Samer Asaad (33) og Samer Wardeh (42) kan når som helst bli sendt til Russland med sine tre barn etter at Norge nekter å vurdere asylgrunnlaget. Familien har brukt alt de har for å komme seg til Norge via den arktiske ruten over Storskog. Når som helst kan de ble sendt til Russland. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer

Lysbakken vil i dag sende et brev til Listhaug hvor han ber henne stoppe uttransporteringen av asylsøkere som har kommet over Storskog, og som er uten varig opphold i Russland.

Lysbakken ønsker at disse aslysøkerne får realitetsbehandlet asylsøknadene i Norge.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media