Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alle barn i Norge er barneombudets barn

Reidar Hjermann ansatt som barneombud i fire nye år. Nå vil han ha fokuset over på barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les alt om barneombudsaken

(Dagbladet.no): Reidar Hjermann ble i statsråd i formiddag utnevnt til å sitte fire nye år som barneombud. Klokka tolv møter han pressen.

Knut Storberget presenterte i dag Reidar Hjermann som nytt barneombud på pressekonferansen i dag.

- Reidar Hjermann har solide kvalifikasjoner, bred erfaring og nødvendig kompetanse for å fylle denne viktige stillingen. Vi har fått et barneombud som vil være uavhengig både formelt og reelt, og først og fremst fremme barns interesser, sier Storberget. 

Fokuset over til barna

Hjermann innledet sin tale til pressen med å innrømme at han har vært gjennom en tøff tid.

- Kjære alle sammen, dette er en ganske spesiell dag og det er godt å være tilbake hos dere alle sammen. Dette har vært en lang tid. For meg, for barna i Norge. Dette har vært en belastning, men nå skal vi samle oss om barna.

Han mener det er betegnende at den saken som har fått mest oppmerksomhet rundt barneombudet noensinne har ikke dreid seg om barna.

- Nå må vi sette fokuset tilbake til det som er viktig, nemlig barna. Jeg er utrolig glad for å være tilbake her. Dette er et kontor med høy faglig integritet og mye kunnskap. Jeg kan nesten ikke vente med å få jobbe sammen med dem igjen.

image: - Alle barn i Norge er barneombudets barn

Hjermann understreker at han ikke er regjeringens ombud eller sitt eget ombud.

- Jeg er barnas ombud.

- Vi må se barna har det vondt

Barneombudet gleder seg til å ta fatt på de mange utfordringene som jobben gir.

- Jeg har veldig lyst til å fortsette som barneombud fordi det er en veldig spennende jobb med store mulihgeter til å påvirke barns hverdag på norsk jord. Alle barn som er i Norge, norske og utenlandske er barneombudets barn, sier Hjermann.

Han ønsker blant annet å styrke barnevernets omdømme og gi dem mer ressurser slik at barn og voksne tør å henvende seg til dem når de har behov for hjelp.

- Barn og unge som har levd fryktelig vanskelige liv forteller oss hos barneombudet at de hadde det fælt i flere år, men at ingen så dem. Det var kanskje en lærer som la merke til at gymtøyet aldri var med, en tannlege som lurte på hvorfor tennene var råtne. Men ingen slo alarm, ingen tok tak i barnets problemer.

Han håper Norge kan bli et mer gjennomsiktig samfunn der flere vil bry seg om hverandre og holde øynene åpne for barn som har det vanskelig.

Viktig med ryddig prosess

Storberget ble settestatsråd etter at Anniken Huitfeldt erklærte seg inhabil.

- Det var viktig for meg å få på plass barneombudet så raskt som mulig. Og at det blir den  beste personen. Barna fortjener en ryddig og uredd person som er uavhengig og kritisk.

- Jeg har ønsket meg en tydelig og ærlig prosess og har selv utført flere av intervjuene i den siste fasen. Mange gode kandidater, men bare en kan bli barneombud. Viktig med faglige og gode kunnskaper om barn, samfunn og barns rettigheter. Det er viktig at et barneombud som både privat og ikke minst faglig har hatt utstrakt kontakt med barn. Reidar Hjermann vet hva jobben innebærer, sier Storberget.

Han mener prosessen har vært meget nyttig fordi det ikke er noen automatikk i at et ombud får forlenget sitt åremål. Han er glad for å ha hatt sjansen til å få vurdert mange flinke kandidater.

Storberget la vekt på at mange barn i Norge i dag har det tøft og trenger en person som kjemper for dem. Én som setter barns beste i høysetet. Og at Reidar Hjermann er den beste til å gjøre nettopp det.

- 2000 barn i Norge i dag sliter med vold i nære relasjoner. Vi voksne lager store debatter om skjenkestedet skal stenge klokka to eller klokka tre, mens tusenvis av barn i Norge lever med rus i familien, sa Storberget.

Gleder seg til refs

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt møtte Hjermann etter at utnevnelsen var klar i dag. Etter et kort møte snakket hun med pressen.

- Du, Reidar Hjermann, har vært gjennom en veldig grundig prosess. Din stilling er nøye overveid og jeg gleder meg til å få refs av deg. Jeg håper vi skal få et konstruktivt samarbeid.

Huitfeldt understreket at hun ikke har hatt noe med ansettelsen å gjøre. Hun avkrefter at departementet, regjeringen eller barneombudet er svekket av prosessen.

Klokt valg, parodisk prosess 

Opposisjonen gratulerer Hjermann og mener han er et sterkt og uavhengig ombud som jobber hardt for barnas sak. Prosessen som har ledet fram til ansettelsen har de derimot lite pent å si om.

- Det er jo litt parodisk, det som har ledet frem til dette, sier høyreleder Erna Solberg til TV 2 Nyhetskanalen.

- Jeg synes det understreker det som vi har ment at vi skal flytte utnevnelsen, og i alle fall sørge for at man utnevnes for en lengre periode slik at vi ikke får den parodien vi har hatt nå.

Hun får støtte fra FrP-lederen Siv Jensen:

- Regjeringen har snublet hele veien. De har måttet avsette en statsråd og sette en annen statsråd på gangen og likevel havnet ned på noe de åpenbart ikke har villet. Dette er et klokt valg. Reidar Hjermann har vært et veldig sterkt og fritt barneombud, sier Jensen.

Fungerende barneombud Knut Haanes er godt fornøyd med at prosessen for å få et nytt ombud er i havn, og han er glad for utfallet.

- Det har vært mye uro og forstyrrelser. Nå ser vi fram til å jobbe målrettet med barneombudets egentlige oppgaver, sier Haanes til NTB.

Rotete prosess

Ansettelsen av barneombudet har vært ekstremt turbulent. I februar ble Ida Hjort Kraby ansatt og det var første gang et barneombud ikke fikk forlenget sitt åremål til to perioder a fire år. Hjermann fikk ingen begrunnelse for hvorfor han ikke fikk fortsette i jobben.

Hjort Kraby trakk seg siden fra jobben etter at Manuela Ramin-Osmundsen måtte trekke seg fra jobben som barne- og likestillingsminister på grunn av sin inhabilitet i ansettelsen.

I søkerunde nummer to ble den nye barne- og likestillingsministeren Anniken Huitfeldt erklært inhabil fordi hennes tidligere sjef ble lansert som kandidat seks uker etter at søknadsfristen gikk ut.

Justisminister Knut Storberget ble utnevnt til settestatsråd og har tatt avgjørelsen om å ansette det nye ombudet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!