Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alle ble sittende etter 22. juli og tok ansvar

Svein Harberg (H) mener Anniken Hauglie (H) tar politisk ansvar ved å bli sittende - i hvert fall fram til granskingskommisjonen kommer. Harberg trekker fram 22. juli - da ingen statsråder gikk av.

SITTER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har allerede fått et mistillitsforslag mot seg fra Rødt. Nå har SV også konkludert med mistillit, mens Ap og Sp avventer. Partifelle Svein Harberg mener det ville vært et tap for saken hvis Hauglie trakk seg for å ta politisk ansvar.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
SITTER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har allerede fått et mistillitsforslag mot seg fra Rødt. Nå har SV også konkludert med mistillit, mens Ap og Sp avventer. Partifelle Svein Harberg mener det ville vært et tap for saken hvis Hauglie trakk seg for å ta politisk ansvar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

SV varslet i går at de vil fremme mistillit mot Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) for hennes rolle i Nav-skandalen, som har ført til minst 75 uriktige domfellelser.

Bakgrunnen er at norske myndigheter, fra Nav til domstolene, har lagt til grunn at mottakere av sykepenger, AAP og pleiepenger må oppholde seg i Norge. Dette bryter med EØS-reglene, som går foran norsk lov.

22. juli

Dagbladet møter Svein Harberg, Høyres mann i kontrollkomiteen, på kontoret hans etter at SV-leder Audun Lysbakken har stått i Stortingets vandrehall og slått fast at Hauglie har ansvar for justismord.

Erna Solberg leder en flertallsregjering og det spiller sånn sett liten rolle for statsministeren hva SV måtte mene om hennes statsråder.

- Burde ikke Anniken Hauglie likevel trekke seg for å ta det politiske ansvaret? Hadde ikke det vært bra for ofrene å se at en helt på toppen tar konsekvensen av at det har gått så galt?

HØRING: Svein Harberg og tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch under høringen i forrige uke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
HØRING: Svein Harberg og tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch under høringen i forrige uke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

- Man er ikke avhengig av å gå av for å ta et politisk ansvar. 22. juli er et eksempel på det. Dimensjonene er helt annerledes, men alle ble sittende etter 22. juli - og tok ansvar, sier Harberg til Dagbladet.

Harberg trekker uoppfordret fram sammenlikningen med 22. juli der både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Knut Storberget (Ap) ble sittende tross sviktende beredskap og manglende iverksatte sikkerhetstiltak rundt regjeringskvartalet.

Ærlig, ydmyk, offensiv

Harberg mener også at Hauglies opptreden etter at skandalen var et faktum taler til hennes store fordel når det gjelder om hun skal bli værende i posisjonen.

- Hun har vært ærlig og ydmyk og offensiv i opprydningen. Det ville vært et tap for hele saken hvis hun går. Måten hun har møtt dette på taler for at hun blir sittende, I hvert fall til granskningen er ferdig, sier Harberg.

Det regjeringsoppnevnte granskningsutvalget er ventet å komme med sin rapport til sommeren. De har jobbet parallelt med Stortingets kontrollkomité, som nå er i avslutningen av sitt arbeid.

Selv om Harberg gjerne skulle hatt mer tid i kontrollkomiteen for å kunne belyse bedre hvordan skandalen oppsto i 2012 da den feilaktige forståelsen av EØS-regelverket ble etablert, ligger det nå an til at komiteen avslutter arbeidet raskt på grunn av SVs mistillitsforslag.

Peker på Ap-statsråder

Harberg trekker spesielt fram Hanne Bjurstrøms (Ap) rolle da EUs trygdeforordning ble implementert i 2012. Han er ikke fornøyd med svarene som kom i forrige ukes høring.

- Jeg mener statsrådene som satt da forordningen ble implementert er ansvarlig. Jeg synes det er svakt at de peker bakover i tid.

- Du tenker på Hanne Bjurstrøm?

- Ja. Hun hadde tross alt vært statsråd i halvannet år. Det var hun som sendte saken på departementshøring og implementert den. Jeg ble overrasket over at hun og andre ansvarlige pekte bakover. Det må ses nærmere på, enten av oss eller granskningsutvalget. Vi må sikre oss at det ikke skjer igjen, sier Harberg.

ANSVAR: Partileder i SV, Audun Lysbakken, mener Anniken Hauglie er nødt til å ta sitt politiske ansvar og vil nå stille mistillitsforslag. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Savner Hauglie-svar

Et spørsmål som stadig henger over Anniken Hauglie og hennes departement er hvordan de kunne ha riktig forståelse av EØS-reglene i åtte måneder uten å forstå at det ville kunne påvirke straffesaker.

Hvorfor fanget ikke departementet opp at lovforståelsen deres hadde konsekvenser for dem som ble sendt i fengsel for å ta med seg trygden sin til EU-området?

- Fikk du et svar fra Hauglie under høringen på hvorfor departementet ikke gjorde denne koblingen langt tidligere?

- Nei, jeg fikk ikke det. Jeg håper granskningsutvalget kan synliggjøre dette bedre.

- For det er et spørsmål du også stiller deg?

- Ja, helt klart. Den tverrgående kommunikasjonen virker å være fraværende. Både mellom departementet og Nav, internt i Nav og over til riksadvokaten og rettsapparatet, sier Harberg.