Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alle blir bedt om å vaksinere seg

I dag kommer den nye planen mot svineinfluensa. Helsedirektøren har lært noe i New Zealand og Australia.

 NY BESKJED FREDAG:  28. april i år la helsedirektør Bjørn-Inge Larsen fram den første planen mot svineinfluensaen. I morgen kommer han med en oppdatert og utvidet plan sammen med overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet.  Foto: HEIKO JUNGE, SCANPIX.
NY BESKJED FREDAG: 28. april i år la helsedirektør Bjørn-Inge Larsen fram den første planen mot svineinfluensaen. I morgen kommer han med en oppdatert og utvidet plan sammen med overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet. Foto: HEIKO JUNGE, SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I dag kommer helsemyndighetene til å anbefale at alle 4,7 millioner nordmenn lar seg vaksinere mot svineinfluensa.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen vil ikke bekrefte signalene andre helsetopper har tolket overfor Dagbladet, men uoppfordret kommer helsedirektøren med erfaringer siden det forrige vaksinerådet ble gitt.

Før fredagens nye anbefaling har Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet gitt en million nordmenn i den såkalte risikosonen råd om å vaksinere seg. Det gjelder blant andre gravide og folk med kroniske sykdommer.

- Siden sist har vi fått med erfaringene fra New Zealand og Australia. Der har pandemien gått før oss, mens det var vinter som kan sammenlignes med vår årstid. Der viser det seg at langt flere utenfor risikogruppene enn beregnet ble alvorlig syke, sier Bjørn-Inge Larsen til Dagbladet.

Dobbelt vaksinering
Og erfaringene fra den sørlige halvkule er at H1N1-viruset slår til uavhengig av vanlig influensavirus.
- Vi kommer med klare råd om at alle som pleier å ta influensvaksine også lar seg vaksinere mot svineinfluensa så snart vaksinen er tilgjengelig, sier helsedirektøren.
På en pressekonferanse fredag vil helsemyndighetene komme med en fersk oppdatering over hvor mange som nå er alvorlig syke av svineinfluensa.

Ni døde
Ni mennesker er døde — den siste en kvinne i 50-årene på Akershus universitetssykehus.
Tidligere døde tre kvinner fra Oslo og Akershus og fire menn fra Hordaland, Telemark, Oppland og Danmark. En tenåring fra Vestfold har også mistet livet av svineinfluensa.
Buskerud, Vestfold, Akershus og Oslo er de siste fylkene som får vaksiner. Mandag 2. november er den planlagte vaksinestarten i Oslo. Smittevernoverlege Tore W. Steen håper å komme i gang allerede i slutten av neste uke.

-Alle signaler om full vaksinering
- Det er et sammenhengende kjør med spørsmål om når vaksinene kommer og hvor mange doser. Sånn sett er det på tide at de sentrale helsemyndighetene nå kommer med en avklaring om hvor mange som bør vaksineres. Alle signaler tyder på at det vil gå ut en anbefaling om at alle lar seg vaksinere, sier Steen til Dagbladet.
- Er det en anbefaling du stiller deg bak?
- Ja, det er det. I utgangspunktet er det lite sannsynlig at mange kommer til å dø.  Og sannsynligheten for det verste scenariet er enda mindre med full vaksinering, sier smittevernoverlegen i Oslo.

Telefonkø
Fem personer bemanner Helsemyndighetene pandemitelefon 815 55 015.
Dagbladet var nummer 18 i køen da vi ringte torsdag ettermiddag.

- Det er vaksine og smitte som går igjen i alle spørsmålene. Folk lurer på om vaksinen er trygg og om hvor de skal gå for å vaksinere seg i sin kommune. Folk må sjekke lokalt hvor de kan få vaksine, og om trygghetsvurderingene viser vi til det som står på Folkehelseinstituttets nettsted www.pandemi.no, sier telefonvakt Hillevi Ramsfjell i Helsedirektoratet til Dagbladet.

Om smitte er det tre spørsmål som går igjen.
- Folk spør om symptomer, inkubasjonstid og den såkalte sju dagers regelen. Mange foreldre lurer på om de kan sende ungene på skolen igjen når de er friske. Det klare rådet fra ekspertene er å holde ungene hjemme i sju dager uansett, sier pandemivakten. 

Delt i barnehagen

Barnehagene har foreløpig færre syke barn enn mange skoler. Den situasjonen gjelder også Mølleplassen  Kanvas-barnehage på Røa i Oslo med  38 barn mellom to og seks år.
- Vi har hatt strenge rutiner med hygiene i flere uker. Hos oss har det bare vært spredte tilfeller, og det er ikke mange spørsmålene vi får fra foreldre. Men diskusjonen går om vaksine mellom oss ti som jobber her, sier daglig leder Karin Tanderud.
- Hvilken vei går den diskusjonen?
- Det er synspunkter både for og i mot vaksinering av oss selv. Det har vel dreiet i retning at flere etter hvert er blitt positive til å la seg vaksinere, sier barnehagestyreren.   

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling