- Alle bør få råd til å feire jul

Lederen for Stortingets sosialkomité, John I. Alvheim (Frp), ber alle landets sosialsjefer om å gi sosialhjelpsmottakerne mer penger i desember slik at de kan få råd til å feire jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere Oslo-representanter og sosialpolitikere på Stortinget gir full støtte til Oslos helse- og sosialombud Helge Hjort. Han oppfordrer sosialklientene om å gå til sine sosialkontorer for å få et lite julegratiale.

- Et veldig godt forslag fra Oslo kommune, kommenterer Alvheim.

- Sosialhjelp er kommunenes ansvar. Jeg håper at andre kommuner gjør det samme som Oslo. Vi må huske at sosialhjelpsutbetalingen ikke er særlig høy. De som må leve på sosialhjelp har det ikke romslig. Derfor bør de få litt ekstra til jul.

Bakgrunnen for saken er et brev Oslo kommune har sendt til Oslos bydeler. I brevet blir sosialsjefene anmodet om å gi sosialhjelpsmottakere mer penger før jul.

I gårsdagens Dagblad anbefalte helse- og sosialombud Helge Hjort sosialklienter i hovedstaden å henvende seg til sine sosialkontorer for å få litt ekstra hjelp.

- Står respekt

- Jeg synes det står respekt av Oslo kommune, som anmoder sosialkontorene om å stille opp litt ekstra i forbindelse med julefeiringen.

Det sier stortingsrepresentant Marit Nybakk (Ap) til Dagbladet.

- Det står også all respekt av helse- og sosialombud Helge Hjort som tar opp denne saken. Jeg er helt enig i at sosialklienter bør få noen ekstra kroner før jul slik at de kan stelle i stand til jul på en slik måte at det gir selvrespekt og kos.

SV-leder Kristin Halvorsen synes det er bra at også sosialklienter skal tilgodeses i desember.

Hun sier:

- Alle lønnstakere får halv skatt i desember. Det er uttrykk for at samfunnet har forståelse for at desember er en dyr måned. Det skal handles juletre, julegaver og litt ekstra mat. Jeg synes det er helt naturlig at også de med dårligst råd skal få litt ekstra i desember.

Retningslinjer

KrFs Oslo-representant Lars Rise mener forslaget er svært godt, men tror det bør utarbeides retningslinjer slik at man unngår forskjellsbehandling.

- Det er klart folk trenger litt mer penger til jul, men jeg er også oppmerksom på at praksisen varierer fra sosialkontor til sosialkontor. Derfor bør det lages retningslinjer slik at dette blir håndtert mest mulig rettferdig, sier han.

Til tross for bred støtte for tiltaket, er det mange sosialsjefer i Oslo som ikke tolker henvendelsen fra Oslo rådhus slik Helge Hjort gjør.

Sosialsjefer Dagbladet har snakket med sier at størrelsen på sosialhjelpsutbetalingene i desember er basert på individuell vurdering - som ellers i året. Noen kan få mer, mens andre må greie seg med det samme som ellers i året.

Det synes Frp's Siv Jensen er den riktige måten å gjøre det på.

- Men barnefamilier bør jo kunne tilgodeses med litt ekstra, sier hun.