Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyres Mari Lønseth med Pride-krav til ordførerne:

- Alle bør flagge for Pride!

Regnbueflagget bør vaie i alle kommuner, sier Høyres Mari Holm Lønseth. Men Os-ordfører og Frp-topp Terje Søviknes sa denne uka nei til et Ap-forslag om å heise Pride-flagget.

REGNBUEFLAGGET: Flaggreglene er ikke så strenge som enkelte skal ha det til, sier Høyres Mari Holm Lønseth. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
REGNBUEFLAGGET: Flaggreglene er ikke så strenge som enkelte skal ha det til, sier Høyres Mari Holm Lønseth. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norske kommuner skal være inkluderende. Alle bør heise Pride-flagget. Ordførerne må slutte å gjemme seg bak et regelverk som ikke er så strengt som mange tror. Jeg vil slippe diskusjoner om flagg, og heller bruke tida på å feire kjærligheten. Det er ikke forbudt å heise regnbueflagget på offentlige bygninger, sier Lønseth til Dagbladet.

- Har kommunen et eget pride-arrangement eller er medarrangør, så kan flagget heises på rådhuset. På frittstående flaggstenger kan kommunene flagge med regnbueflagget i forbindelse med Pride, sier hun.

Nei fra Søviknes

Nettopp dette poenget ble diskutert da formannskapet i Os i Hordaland tirsdag denne uka tok stilling til et Ap-forslag om å heise regnbueflagget under Bergen Pride i juni og årlig på FNs menneskerettighetsdag 10. desember.

Ordfører og Frp-nestleder Terje Søviknes ga ifølge lokalavisa Midtsiden tydelig uttrykk for at han personlig støtter ideen, men at flaggloven setter begrensninger.

«FAMILIE»: ... var temaet for fjorårets norske Pride-feiring. Hør barnehagebarnas tanker rundt ordet. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

- Slik jeg tolker loven kan vi heise ulike typer flagg når kommunale bygg eller kommunal grunn blir brukt i arrangementer av allmenn interesse, men ikke når det for eksempel skjer et arrangement i nabokommunen. Det samme gjelder for mer frittstående kommunale flaggstenger på torg og liknende, sa han og fulgte opp:

- Min vurdering er derfor at vi ikke kan heise regnbueflagget under Bergen Pride eller på FNs Menneskerettighetsdag. Det ville være et bevisst brudd på loven.

Søviknes la for egen del at kommunen burde kjøpe inn regnbueflagg som kan brukes ved lokale Pride-markeringer, men KrFs Jakob Enerhaug gikk imot Aps forslag av flere grunner.

Vil heise Davidstjernen

Enerhaug advarte mot å bruke offentlige flaggstenger til symbolmarkeringer og fortsatte ifølge Midtsidens referat med følgende utspill:

- Går vi for denne løsningen så vil jeg personlig heise David-stjerna for å støtte den jødiske befolkninga, som en markering mot antisemittisme. Eller vi kan jo heise Stefanus-flagget til støtte for forfulgte kristne rundt omkring i verden. Midtøsten blir i dag tømt for kristne, og dette er viktige symbolmarkeringer for KrF, sa han.

KrF-representanten kritiserte også Foreningen Fri for «samlivsanarki». Organisasjonen er sentral i å arrangere og oppfordre til Pride-markeringer rundt om i landet.

- Det er positivt at det fremmes forslag om å flagge med regnbueflagget, men synd å se holdningen som særlig kommer til overflaten når vi nærmer oss Pride-sesongen i juni, sier Ingvil Endestad, som leder Foreningen Fri.

Debatt mange steder

I Volda ble det store diskusjoner om regnbueflagget i forbindelse med Bygde-Pride, og tilsvarende oppslag var det flere steder i fjor, blant annet i Re i Vestfold, i Troms og i Lillesand.

Mari Holm Lønseth i Høyre mener lovverket ikke er så strengt som mange gir uttrykk for.

- Ordførere må ikke være mer katolske enn paven og gjemme seg bak lover og regler. De må heller bli med på å feire kjærligheten og inkludere alle i kommunen sin, helt uavhengig av legning, sier hun.

Lønseth viser til at det for mange er vanskelig å komme ut av skapet.

- Mange opplever å ikke helt kunne være seg selv overfor familie, venner, på arbeidsplassen eller på skolen. Målet må være at alle skal kunne dele fra eget liv uten å være redd for fordommer eller trusler, sier hun.

50-årsjubileum

Regnbueflagget ble brukt første gang i 1978 i San Francisco og symboliserer fellesskap og friheten til selv å definere sin identitet, kjærlighet og seksualitet, ifølge nettstedet ung.no.

Flagget er blitt et viktig symbol for homofile, lesbiske, bifile, trans-, interkjønn- og queer-personer verden over. Og i år er det 50 år siden Pride ble markert for første gang.

- Jubileet vil feires med brask og bram over hele verden. Vi feirer Pride for å markere at vi er stolte av mangfoldet, hva vi gjør, hvordan vi ser ut, hvem vi elsker og hva vi synes er viktig, sier Ingvil Endestad i Foreningen Fri.

På foreningens hjemmesider er det samlet en oversikt over de planlagte Pride-markeringene rundt om i landet. Hun er glad for utspillet fra Høyre-representanten.

- Det er kjempepositivt. Vi ser at det har stor betydning for folk at kommunen de bor i, arbeidsplassen deres eller naboen velger å flagge. Det viser at det er plass til deg der du bor. Spesielt på små steder har dette stor betydning, sier Endestad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!