Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alle bør føle seg truffet

Knut Storberget svarer nå på kritikken i 22. juli-kommisjonens rapport, men lar Ingelin Killengreen seile sin egen sjø.

SVARER FOR SEG: Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) svarer på kritikken i 22. juli-kommisjonens rapport. Foto: Erling Slyngstad Hægeland
SVARER FOR SEG: Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) svarer på kritikken i 22. juli-kommisjonens rapport. Foto: Erling Slyngstad Hægeland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige mandag leverte 22. juli-kommisjonen sin rapport med flengende kritikk av politi- og styrende organers håndtering av Anders Behring Breiviks grufulle terrorhandlinger 22. juli i fjor.

I dagens papirutgave av Dagbladet legger tidligere politidirektør Ingelin Killengreen mye av skylda på daværende justisminister Knut Storberget (Ap).

Killengreen sier at hun prøvde å stoppe at Justisdepartementet blandet seg inn i småsaker i stedet for å bygge en helhetlig beredskap.

- Bekymring over detaljstyring Kommisjonen stiller også spørsmål ved om den politiske ledelsen i Justisdepartementet har engasjert seg «for sterkt i detaljer ved virksomheten og for lite i de lange linjer».

- Jeg har i min periode som politidirektør gitt uttrykk for bekymring over at detaljstyringen av POD fra departementet var meget omfattende, skriver Killengreen i en epost til Dagbladet, som kommentar til sitatet fra rapporten.

Tidligere justisminister Knut Storberget vil ikke kaste seg ut i noen offentlig debatt med Killengreen.

- Jeg ønsker ikke kommentere det Killengreen sier. Vi har ikke tradisjon for å diskutere offentlig med folk som var ansatt under oss, sier Storberget.

Men å svare på kritikken kommisjonsrapporten reiser, også kritikken om detaljstyring, gjør Storberget gjerne -  en rapport den tidligere justisministeren mener er treffsikker.

- Hva føler du deg truffet av i kommisjonens rapport?

Ikke ressursdebatt - Å få ressursene til å møtes ved å se på struktur og kultur. Det bør vi alle føle oss truffet av. Vi må ikke gjøre dette til en ressursdebatt, sier Knut Storberget til Dagbladet.

- Eksisterende planverk ble til en viss grad ikke benyttet. Er det planverket som er for dårlig, eller er det hver enkeltes ansvar å bruke planverket riktig?

- Jeg oppfattet planverkene som gode. Våren 2011 leste jeg PBS2 (Politiets beredskapssystemer 2) og fant dette å være veldig bra. Jeg synes kommisjonen har et godt poeng. En ting er ressurser, en annen ting er hvordan de brukes. Jeg hadde stor tro på det nye planverket.

- Alle må ta ansvar - Gjørv-kommisjonen slår fast at den politiske oppfølgingen av Politidirektoratet har vært for dårlig. Er du enig i en slik påstand?

- Alle må ta ansvar. Det gjelder også vi i politisk ledelse. Men går du for langt, blir du kritisert for detaljstyring. Vi hadde jevnlige møter med Politidirektoratet og skrev våre tildelingsbrev. Regjeringen la på bordet særdeles store ressurser, og vi ønsket disse brukt slik Stortinget sa de skulle brukes, sier Storberget og utdyper:

- Vi ønsket en tredobling av opptaket til Politihøgskolen, og måtte sørge for at det skjedde. Vi var også opptatt av at de nyutdannede skulle få jobb i etaten. Og vi ønsket barnehus bygget og team for å jobbe med vold i nære relasjoner. Alt dette måtte vi følge tett opp fordi det sto i Soria Moria-erklæringen.

- Hva er din forklaring på at politiet ikke evnet å handle etter planverket da bomben gikk av i regjeringskvartalet, og feilet med å beskytte menneskene på Utøya?

- Her må jeg vike tilbake. Det er ikke mulig for meg å kommentere hva som skjedde på operativt nivå, sier Storberget.

Nødnett - Hvordan kan det ha seg at politiet manglet enkle elektroniske verktøy for kommunikasjon?

- Vi var opptatt av å få informasjon opp og fram og startet arbeidet med Nødnett og IKT for å gjøre det lettere for mennesker å dele informasjon. Men det burde ha gått raskere å få både Nødnett og IKT-systemer på plass. Stortinget og Regjeringen ønsket en evalueringspause, som hadde mye klokt for seg, men det er klart at i situasjonen som oppsto hadde man ønsket at systemene var på plass og fungerende i hele landet, sier Knut Storberget.

- Kommisjonens undersøkelser viser at behovet for politioperative tjenester er ganske forutsigbart, men at politietaten i liten grad har nyttiggjort seg denne kunnskapen til planlegging og styring av tjenestetid. Var politisk ledelse opptatt av dette?

- Vi var opptatt av riktig bruk av tjenestetid, men politiet har mange viktige oppgaver. Man kunne bli kritisert for at saker ble etterforsket for seint, og var man ikke i gata kunne man bli kritisert for å ikke ta voldtekt på alvor. Derfor satte vi i gang Resultatreformen i 2009 - 2010, som vil resultere i en Stortingsmelding, sier Storberget.

Operasjonssentralene - Vi ville se på hva politiet skal og ikke skal prioritere. Mye av det kommisjonen skriver om kultur, struktur og resultatorientering gir støtte til denne typen arbeid. Vi ønsket en annen type debatt om hvordan vi skal bruke pengene. Og her synes jeg kommisjonen treffer så godt: Å få ressursene til å møtes. Nå har vi en særlig god anledning til å få på plass en slik reform.

- Politiets beredskap er basert på lokale distrikt, og bemanningen på operasjonssentralene er begrenset. «Sårbarheten har vært kjent og akseptert, men neppe risikoen», skriver kommisjonen. Hva tenkte politisk ledelse rundt dette?

- En av grunnene til at vi satte i gang reformen var at vi ville ha sterkere operasjonssentraler. Vi må fortsette å gå den veien.

PEKER PÅ STORBERGET: Tidligere politidirektør Ingelin Killengreen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
PEKER PÅ STORBERGET: Tidligere politidirektør Ingelin Killengreen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media