Apekopper:

- Alle bør være bekymret

Stadig flere tilfeller av apekopper blir påvist i Europa og Vesten. Britiske helsemyndigheter frykter for festivalsommeren.

APEKOPPER: Gunnar Hasle, overlege Kry reiseklinikk, frykter en mutert variant av apekoppene. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Søndag 22. mai uttalte USAs president Joe Biden at «alle» bør være bekymret over den økte spredningen av apekopper.

- De har ikke opplyst meg om eksponeringsnivået enda, men det er noe alle bør være bekymret for, sa Biden under et offisielt besøk i Sør-Korea, ifølge The Guardian.

Presidenten fulgte opp med at det vil få konsekvenser dersom viruset får spre seg.

Krisemøte

Fredag 20. mai kalte Verdens helseorganisasjon (WHO) inn til krisemøte etter en økning av apekopper i flere europeiske land. Da ble det besluttet en gransking av apekoppeutbruddene.

- Det som ser ut til å skje nå, er at det har kommet inn i befolkningen i seksuell form, og blir spredd i likhet med seksuelt overførbare infeksjoner, sa WHO-rådgiveren David Heymann.

Organisasjonen skal være ekstra bekymret for spredning av koppeviruset gjennom sommeren og festival- og festsesongen.

- Apekopper vil etter alle sannsynlighet fortsette å spre seg, har WHO uttalt, ifølge Reuters.

I Storbritannia blir det nå funnet nye tilfeller av apekopper daglig, ifølge Sky News.

Myndighetene sier også at det anbefales at nærkontakter av personer med apekopper bør isolere seg i 21 dager, skriver avisa.

- Vi vet ikke hvor denne infeksjonen har kommet fra, og hvor langt den har kommet i Europa, sa Susan Hopkins, medisinsk sjefrådgiver fra UK Health Security Agency (UKHSA), på BBCs «Sunday Morning».

- Det er ikke noen åpenbar forbindelse mellom våre tilfeller i Storbritanna og en enkelthendelse, sa Hopkins.

- Har det som trengs

Like før helga opplyste svenske helsemyndigheter at de definerer apekopper som en allmennfarlig sykdom, etter at det ble påvist et tilfelle av viruset i landet.

I løpet av uka har norske helsemyndigheter varslet at de vil ta stilling til det samme. I løpet av helga ble det varslet at en turist som befant seg i Norge i begynnelsen av mai, har fått påvist apekopper i hjemlandet i etterkant.

FHI-overlege Preben Aavitsland sier til Dagbladet at apekopper tvilsomt vil tilfredsstille smittevernlovens kriterier for å bli kvalifisert som allmennfarlig smittsom sykdom.

- Vår foreløpige analyse er at vi har de verktøyene som trengs selv uten en slik klassifisering, sier Aavitsland.

Kristiansand 20200317. Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Kristiansand 20200317. Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Han varsler at FHI vil gi sine råd om hvorvidt det er en allmennfarlig smittsom sykdom til Helse- og omsorgsdepartementet tirsdag denne uka.

FHI har tidligere uttalt at dette er første gang det er rapportert smittekjeder i Europa, der de smittede ikke har vært på reise i utsatte områder i Afrika, eller har hatt kontakt med andre smittede personer.

- Bekymret for mutasjoner

Viruset er, ifølge overlege og spesialist på reisesykdom Gunnar Hasle, nært beslektet med «ekte kopper» - en svært farlig sykdom som ble utryddet gjennom massevaksinasjon i 1976, etter å ha drept rundt 300 millioner mennesker i det 20. århundre.

Hasle har tidligere uttalt til Dagbladet at han i lang tid har vært bekymret for at apekoppeviruset skal mutere.

Apekopper kan gi feber og vannkoppliknende utslett, og de fleste blir helt friske uten behandling, ifølge FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer