Alle bruer brent

Dagblad-journalistene Leif Stang og Bernt Blomquist har fulgt en av Norges mest omtalte forretningsmenn siden han kom i medienes søkelys på slutten av 80-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/SKIEN (Dagbladet): Ole Christian Bach hadde melket alle kuer og brent alle bruer da han gjorde det slutt i går.

Mange har stilt spørsmål om hvem Ole Christian Bach egentlig var, forretningsmannen som slo seg stort opp på slutten av 1980-tallet, men ble avslørt og dømt til lang tid i fengsel.

Han kom seg opp igjen, klarte å bygge opp ny tillit til nye forbindelser - også til mennesker han tidligere hadde sviktet.

Kanskje havnet han i dårlig selskap, og ble selv lurt? De store luftslottene lot seg tilsynelatende ikke realisere. Nå var nok kassa tom.

Bach fryktet aldri et møte med politiet eller kreditorene, men han var redd alle de personlige vennene han sviktet.

Et mysterium

Dagbladet har fulgt Ole Christian Bachs opp- og nedturer siden slutten av 80-tallet. Sandefjord-mannen framsto alltid med mye sjarm og ekstravagant livsstil. Han virket overbevisende overfor de mennesker han møtte på sin vei.

Back virket omtenksom, men i neste øyeblikk kunne han vise en helt annen side av seg selv.

 AVSLØRT:  Ole Christian Bach var som sunket i jorda til tross for at han var etterlyst av politiet i 182 land. I begynnelsen av april i år fant Dagbladet ham for annen gang i Dubai, der han var bosatt i det fasjonable leilighetskomplekset Al-Siddir 2 like ved Internet City. Foto: Tor Arne Dalsnes
AVSLØRT: Ole Christian Bach var som sunket i jorda til tross for at han var etterlyst av politiet i 182 land. I begynnelsen av april i år fant

Dagbladet ham for annen gang i Dubai, der han var bosatt i det fasjonable leilighetskomplekset Al-Siddir 2 like ved Internet City. Foto: Tor Arne Dalsnes Vis mer

Ole Christian Bach var alltid velformulert. Han snakket overbevisende og gjennomtenkt, uansett om det var overfor journalister eller dommere i retten.

Ole Christian Bach var for mange et mysterium.

Hvor fikk han alle pengene sine fra? Hvordan klarte å reise seg etter å ha sittet i fengsel?

Bach levde på mange måter som en konge, samtidig som han over lang tid hadde et voldsomt press på seg med illsinte kreditorer. Ikke alle nøyde seg med verbale trusler.

Allerede på midten av 80-tallet dukket Bach opp med skuddsår. Han hadde visstnok lagt seg ut med noen av Norges farligste torpedoer.

Spandabel

Ole Christian Bach var alltid velkledd. Han møtte mennesker med sine fine manerer og var spandabel.

Bach skaffet seg stadig nye kontakter i landene han besøkte.

Finansakrobaten klarte ved hjelp av sin overtalelseskunst å hente inn ferske penger til stadig nye prosjekter.

I Dubai fortalte han til venner at han skulle bygge en gigantisk bolig, der han allerede hadde gjort avtaler med Elton John og Michael Jackson.

Han fortalte også at han hadde forretninger med høytstående personer i Saudi-Arabia om et stort brønnserviceprosjekt, og at han eide en fabrikk i Kina som laget hjelmer til amerikanske soldater i Irak.

Det er lite som tyder på at prosjekter som dette styrket Bachs økonomi.

Levde under press

Dagbladet fant Ole Christian Bach første gang i desember i fjor - i et hus i den nye bydelen Springs i utkanten av Dubai.

Han ble først overrasket over at Dagbladet kom på døra. Etter å ha konsultert sine advokater i Norge og i De forente arabiske emirater, inviterte han oss inn i stua.

Han snakket om presset han levde under. Om savnet av familien. Og han snakket om sitt ønske om å gjøre opp med de mange kreditorene.

-  Jeg har hatt et helvete siden jeg rømte i oktober. Det har vært helt grusomt med tunge følelser for mine næmeste. Det plager meg, sa Ole Christian Bach den gangen.

Han la til:

-  Mitt mål er i alle fall å holde politiet på avstand inntil jeg har gjort opp min gjeld i kontanter. Jeg har store prosjekter som snart skal realiseres. I løpet av våren skal disse verdiene ha blitt omgjort til penger, som skal brukes til å gjøre opp kravene som er reist mot boet til min ekssamboer.

Fryktet ingen

I mars fant Dagbladet den etterlyste finansakrobaten for andre gang. Da bodde han i en leilighet i Al-Siddir 2, like ved Internet City i Dubai. Denne gangen ville han ikke snakke med Dagbladet.

Det var ikke de økonomiske kravene og misligholdte lånene som plaget Ole Christian Bach mest.


Heller ikke et mulig møte med etterforskerne i Økokrim.

Han fryktet ingen, men etter å ha melket alle kuer og brent alle bruer, hadde han ikke lenger mange venner han kunne betro seg til.

Han hadde sviktet de mange som hadde vist ham tillit gjennom de tøffeste brottsjøer.

Sviktet venner

Da det begynte å brenne for alvor i begynnelsen av oktober i fjor, rømte han først til Sverige. Turen gikk videre til Tyskland og Dubai, før han igjen returnerte til Tyskland. Han reiste også til Egypt og Jordan.

Da Dagbladet fant ham første gangen, skal han ha reist direkte til New Delhi.

Han har hatt forretningsforbindelser og venner av ulikt slag i mange land. Den siste tida skal mange av disse ha falt fra. De mente at han hadde sviktet dem.

I februar i år var han i Sverige og Norge, blant annet en tur innom Oslo tinghus for å spise lunsj sammen med daværende advokat, Haakon Ø. Schiong.

I midten av juni fikk Økokrim tips og annen informasjon om at Ole Christian Bach var tilbake i Sverige. Han har flere ganger gjennom sine advokater sagt at han vurderte å melde seg for politiet og gi en omfattende forklaring.

Det ble det aldri noe av.