180 SKADD: Alle de 180 som ble skadd da bombene gikk av mandag ser ut til å overleve. Her får en skadd 17 år gammel jente hjelp fra andre maratondeltakere. Foto: John Tlumacki / The Boston Globe / Ap Photo
180 SKADD: Alle de 180 som ble skadd da bombene gikk av mandag ser ut til å overleve. Her får en skadd 17 år gammel jente hjelp fra andre maratondeltakere. Foto: John Tlumacki / The Boston Globe / Ap PhotoVis mer

Alle de 180 bombe-skadde ser ut til å overleve

- Alt jeg føler er glede. De som kom inn i live, er fortsatt i live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utrolig nok ser det ut til at alle de 180 personene som ble skadd under da to bomber gikk av under Boston Maraton forrige mandag vil overleve, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

- Alt jeg føler er glede. De som kom inn i live, er fortsatt i live, sier George Velmahos, sjef ved traumeavdelingen på Massachusetts General Hospital.

Sykehuset tok imot 31 av de 180 pasientene.

- Beina hang bare i muskler og hud, sier Velmahos, som selv utførte fire amputasjoner på pasienter i løpet av de første timene etter bombene.

En femte pasient måtte amputere torsdag. Legene regnet ut at det var fem prosent sjanse for at kvinnen kunne beholde beinet, så de valgte å ikke amputere med en gang. Velmahos forteller at de har ytterligere fem personer på sykehuset med alvorlige benskader.

- Jeg er overbevist om at de alle vil få beholde bena, og enda bedre, at de vil ha ben som fungerer, sier han.

Mistet begge beina Bildet av Jeff Bauman (27) i en rullestol med tydelige benskader gikk verden rundt i dagene etter bombeangrepet. Han er en av de som ble hardest skadd i eksplosjonene, og måtte amputere begge beina.

Legene fortalte at han hadde mistet mye blod, og måtte gjenopplives flere ganger i løpet av inngrepene, men han var heldig. Mannen i cowboyhatten på bildet heter Carlos Arredondo (52), og har fått æren for at Bauman i dag er i live.

Arredondo slukket flammene i Jeffs klær med bare hendene. Deretter tok han en skjorta og knyttet den rundt stumpen av Jeffs bein. Han forble med Bauman og trøstet ham inntil ambulansemedarbeiderne kom til og bisto i evakueringen.

Mange amputasjoner Flere av de 180 skadde skal ha mistet ett eller to bein, og en tre år gammel gutt kom inn med alvorlige hodeskader og blødninger i hjernen. Også en politimann som var døden nær etter en skuddveksling med de mistenkte ser nå ut til å bli bedre.

Politimannen som ble skutt av terrorbrødrene ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) ble erklært død da han ankom sykehuset. Det betyr at så langt er den eneste som har dødd på sykehus den eldste av de to brødrene, Tamerlan Tsarnajev.

Tre mennesker døde umiddelbart da de to bombene gikk av i målområdet forrige mandag: Martin Richard (8), Krystle Campbell (29) og Lu Lingzi (23). Politimannen Sean Collier døde av skadene etter å ha blitt skutt av de to brødrene.

Mandag var 51 personer fortsatt på sykehus. For tre av dem betegnes tilstanden som kritisk, og for fem andre betegnes tilstanden som alvorlig.

Minst 14 personer mistet hele eller deler av et lem, tre av dem mistet mer enn ett.

MISTET BEGGE BEINA: Carlos Arredondo (i hatt) slukket flammene på Jeff Baumans klær med sine egne hender. Bauman var hardt skadd og måtte amputere begge beina. Foto: Charles Krupa / AP Photo
MISTET BEGGE BEINA: Carlos Arredondo (i hatt) slukket flammene på Jeff Baumans klær med sine egne hender. Bauman var hardt skadd og måtte amputere begge beina. Foto: Charles Krupa / AP Photo Vis mer

- Traumebehandling er optimisme oversatt til handling, sier Russel Nauta ved Mount Auburn Hospital, hvor den skadde politimannen ligger kritisk skadd.

Trenger blod Men selv om legene er optimistiske, har fortsatt flere pasienter livstruende skader, og det kan oppstå komplikasjoner. Det kan også hende at flere pasienter blir nødt til å amputere bein.

- Vi må se hvordan disse blir bedre over de neste ukene. Blodtilførsel er nøkkelen. De to største utfordringene vi står overfor de neste to ukene er å ha nok tilgang på blod, og å unngå infeksjoner, sier Michael Yaffe, traumekirurg ved Beth Israel Deaconess Medical Center.

- Det går litt bedre hver dag. Mange av dem har en lang rehabiliteringsperiode foran seg.

Beth Israel er også sykehuset hvor terrormistenkte Tamerlan Tsarnajev (26) døde etter skuddvekslingen med politiet fredag, og hvor hans lillebror Dzjokhar ligger hardt skadd. 19-åringen skal ha skader i halsen som ghør ham ute av stand til å snakke, men han skal i dag ha kommunisert med politiet ved å skrive.