Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle de 28 hundene var overlatt til seg selv i flere dager - uten mat og vann

Nå må de kanskje dø, opplyser Mattilsynet.

UTEN MAT OG VANN: Mattilsynet tok alle de 28 hundene i forvaring etter at de mottok en bekymringsmelding om at hundene var overlatt til seg selv uten mat og vann. Foto: Kai Andersen / Telen
UTEN MAT OG VANN: Mattilsynet tok alle de 28 hundene i forvaring etter at de mottok en bekymringsmelding om at hundene var overlatt til seg selv uten mat og vann. Foto: Kai Andersen / Telen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er avisa Telen som i flere dager har skrevet om de 28 hundenes tragiske skjebne.

- Vi fikk inn en bekymringsmelding på søndag som gikk på at hundene var uten tilsyn, mat og vann, og valgte da å rykke ut for å sjekke om det stemte, sier distriktsleder Kjersti Søli ved Mattilsynets avdelingskontor på Kongsberg, til Dagbladet.

- Det gjorde det. Det var ingen der som tok vare på dem. Alle de 28 hundene hadde vært alene fra natt til torsdag, legger hun til.

- Alvorlig svikt Hundene som oppholdt seg i en stor enebolig i Gransherad i Notodden, var både sultne og tørste, opplyser Sørli.

Rundt halvparten av dem befant seg i bur, den andre halvparten gikk løst rundt i stua og andre rom.

De skal ha vært i relativt grei forfatning, men likevel reagerer distriktslederen:

- Vi anså det som en alvorlig svikt av dyreeier, og derfor gikk vi til forvaringstiltak, sier hun.

På kennel Når dyr ikke får nødvendig tilsyn og stell, kan nemlig Mattilsynet ta dem i forvaring.

RASEHUNDER: Alle de 28 hundene som ble funnet overlatt til seg selv skal være av rein rase. Det skal være flere mindre familiehunder, blant dem flere kinesiske nakenhunder. Et fåtall av hundene er større og sterkere, av mastifftypen, skriver avisa Telen. Foto: Kai Andersen / Telen
RASEHUNDER: Alle de 28 hundene som ble funnet overlatt til seg selv skal være av rein rase. Det skal være flere mindre familiehunder, blant dem flere kinesiske nakenhunder. Et fåtall av hundene er større og sterkere, av mastifftypen, skriver avisa Telen. Foto: Kai Andersen / Telen Vis mer

- Vi har nå satt hundene på en kennel, og de vil stå der mens vi utreder saken og avgjør hva som skal skje, sier Sørli.

Hun sier at Mattilsynet ikke er kjent med hvorfor hundene var alene, eller hvorfor det var så mange hunder samlet i ett hus.

Ifølge avisa Telen er alle hundene av rein rase, noe som antyder at eventuell avl kan ha foregått i kontrollerte former i huset.

- Det dreier seg i det alt vesentlige om mindre familiehunder, små kosehunder, blant de flere kinesiske nakenhunder. Et fåtall av hundene er større og sterkere, av mastifftypen, skriver avisa.

Kan avlives Hundenes videre skjebne er foreløpig usikker. På føstesida av sin avis i dag skriver Telen at hundene kan bli avlivet.

- Regelverket er slik at når Mattilsynet tar dyr i forvaring vil vi først vurdere om eier får de tilbake. Om vi avgjør at eieren ikke skal få dyrene tilbake, skal de avlives,  ifølge Dyrevernsloven paragraf 32, sier Sørli til Dagbladet, men presiserer:

- Så sant hundeeier ikke samtykker til omplassering.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med hundeeieren. Også Mattilsynet har brukt flere dager på å nå eieren, men skal nå være i dialog med vedkommende.

Telen skriver imidlertid at de har vært i kontakt med den sist registrerte eieren av eiendommen i Gransherad. Denne personen bedyrer overfor avisa at han har solgt huset og at han overhodet ikke kjenner til forholdet med de forlatte hundene.

Politianmeldes Ifølge politietterforskningsleder Jan Henrik Henriksen ved Notodden politistasjon, som selv var med og tok hånd om hundene søndag, vil eieren nå bli politianmeldt for uforsvarlig hundehold.

- Vi har ennå ikke tatt kontakt med eieren, men vi kjenner jo identiteten. Det som har skjedd med disse hundene styrker mistanken om at det er snakk om uforsvarlig hundehold. Vedkommende person vil også bli politianmeldt for dette, sa han til Telen i går.

 

KAN BLI AVLIVET: Mattilsynet vil nå først vurdere om hundene skal leveres tilbake til sin eier. Om de beslutter at de ikke skal det, skal de avlives ifølge Dyrevernlovens paragraf 32  - så sant hundeeieren ikke samtykker til omplassering. Foto: Kai Andersen / Telen
KAN BLI AVLIVET: Mattilsynet vil nå først vurdere om hundene skal leveres tilbake til sin eier. Om de beslutter at de ikke skal det, skal de avlives ifølge Dyrevernlovens paragraf 32 - så sant hundeeieren ikke samtykker til omplassering. Foto: Kai Andersen / Telen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media