IRRITERT: Frps Bård Hoksrud, her sammen med Siv Jensen, reagerer på Jernbaneverkets hemmelighold. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
IRRITERT: Frps Bård Hoksrud, her sammen med Siv Jensen, reagerer på Jernbaneverkets hemmelighold. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .Vis mer

Alle de store partiene reagerer på toghemmelighold

Jernbaneverket ønsker å hemmeligholde rapporter om jernbaneuhell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Alle de store partiene på Stortinget er kritiske til at Jernbaneverket ønsker å hemmeligholde rapporter om jernbaneuhell.

Jernbaneverket ønsker ikke å gi NSB og andre togselskaper tilgang til rapportene fra uhellskommisjonen. Togselskapene har fram til nå fått se rapportene.

- Jernbaneverket gjør seg selv en bjørnetjeneste ved dette hemmeligholdet. De må slutte med hemmelighetskremmeriet som bare skaper spekulasjoner om hva som faktisk skjer, sier andre nestleder i Stortingets transportkomité, Bård Hoksrud (Frp), til Aftenposten.

Han vil nå spørre samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) om hun vil sørge for å opprettholde den åpenheten som til nå har eksistert.

Hoksrud får tverrpolitisk støtte.

Leder i transportkomiteen, Knut Arild Hareide (KrF), er helt enig i at denne typen informasjon må bli offentlig. Også jernbanepolitisk talskvinne Ingjerd Schou i Høyre reagerer.

- Helt uhørt. Det skal være åpenhet, sier hun.

Betegnelsen uhørt blir også brukt av stortingsrepresentant Gorm Kjernli fra Arbeiderpartiet, mens SVs Hallgeir Langeland blir provosert.

- Jeg kjenner jeg blir provosert når jeg hører om det. Jeg er helt enig i at den informasjonen man har om uhell, må komme både til offentligheten og til togoperatørene, sier han.

Samferdselsminister Kleppa sier hun oppfordrer Jernbaneverket og NSB til å bli enige seg imellom, men ønsker ikke å uttale seg mer om saken siden departementet kan bli klageinstans hvis partene ikke blir enige.(NTB)
PROVOSERT: SVs Hallgeir Langeland. Foto: INGUN A.  MÆHLUM / Dagbladet
PROVOSERT: SVs Hallgeir Langeland. Foto: INGUN A. MÆHLUM / Dagbladet Vis mer