Alle dømt i gjengvoldtekt-saken

Mennene som gruppevoldtok en 16-åring og en 25 år gammel jente i Oslo, fikk fra fire til åtte års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Min klient var en ressurssterk kvinne. Nå er livet hennes ødelagt. Vi mener straffen er for lav, sier bistandsadvokaten til den 24 år gamle kvinnen til Dagbladet.no.

Torsdag ettermiddag ble det klart at retten mener tre menn lurte henne med hjem fra byen, voldtok og mishandlet henne gjennom mange timer, og truet med å drepe henne dersom hun fortalte noe til politiet. Overgrepet skjedde i desemper i fjor.

- Retten finner at dette var en usedvanlig grov og omfattende seksualforbrytelse, og det er ingen formildende omstendigheter, uttalte dommeren i Oslo Tingrett torsdag ettermiddag.

Da kvinnen ble plukket opp av politiet hadde hun sår og blåmerker på kroppen, og skader i underlivet. Hun var svært traumatisert og medtatt da hun ble bragt til voldtektsmottaket i Oslo. Kvinnen gråt sammenhengende, lå ofte i fosterstilling og måtte bli på sykehus i tre dager.

To av de tiltalte ble dømt for gruppevoldtekten. Den tredje antatte gjerningsmannen er på rømmen og etterlyst av Interpol.

- Utnyttet svak jente

Alle de fem tiltalte ble dømt for voldtekten av en 16 år gammel jente.


16-åringen var på rømmen fra et rusavvenningsprosjekt da hun skal ha blitt fraktet til Oslo og voldtatt. Retten mener hun ble dopet ned på heroin, og voldtatt gjennom en lengre periode i en leilighet på Skullerud i Oslo.

 FORKLARINGENE SAMSVARTE:  Statsadvokat Olav Helge Thue mente det var en styrke at de to jentene anmeldte voldtekten uavhengig av hverandre, og at forklaringene deres samsvarte med det den andre sa. Foto: Scanpix
FORKLARINGENE SAMSVARTE: Statsadvokat Olav Helge Thue mente det var en styrke at de to jentene anmeldte voldtekten uavhengig av hverandre, og at forklaringene deres samsvarte med det den andre sa. Foto: Scanpix Vis mer

Mennene fortsatte selv om hun hele tiden sa nei, og etter hvert ble tydelig skadet.

- Jeg er uskyldig. Hva skal jeg si til min kone og mine to barn nå, sier den ene mannen som ble dømt til fem års fengsel, til Dagbladet.no.

Mannen er den eneste som har innrømmet å ha vært i leiligheten der overgrepene fant sted.

- Jeg har fortalt sannheten. De andre tiltalte er også uskyldige, hevder han.

Hovedmann
To ble dømt for begge voldtektene. Den ene antatte hovedmannen fikk åtte år, den andre seks og et halvt års fengsel.

De tre andre ble dømt for medvirkning til voldtekt og fikk henholdsvis fem, fem og fire års fengsel. De tiltalte ble dømt til å betale  200 000 i erstatning til de to jentene. Alle de tiltalte anket på stedet.

Fire av de tiltalte nektet under rettssaken for å ha vært i leiligheten under gjengvoldtektene, og ingen av dem erkjente straffskyld i noen av sakene. Den siste tiltalte innrømmet å ha vært i leiligheten og at 16-åringen var der. Men mannen hevdet samtidig at det ikke var noe som tydet på at jenta ble voldtatt, og at hun spiste frokost med mennene morgenen etter den angivelige voldtekten.

Begge jentene ba om at de tiltalte måtte forlate rettssalen da de skulle forklare seg om de angivelige voldtektene.

Flere av de fem tiltalte har endret forklaring underveis i rettssaken. En av de tiltalte nektet først for å ha vært i Oslo, for så å innrømme senere at han hadde vært der, når han ble konfrontert med mobiltelefonbevis på at han hadde vært i området der voldtekten fant sted.

En annen av de tiltalte forklarte at han var homofil, og derfor ikke kunne ha voldtatt 16-åringen. Det ble sådd tvil også om denne påstanden, da aktoratet førte et kvinnelig vitne som sa hun hadde hatt sex med den tiltalte.

Jentenes forklaring samsvarte

- Styrken i denne saken er at vi har to jenter som uavhengig av hverandre har anmeldt gruppevoldtektene og har påvist leiligheten de ble voldtatt i, sa aktor i saken, statsadvokat Olav Helge Thue, til Dagbladet.no da rettsforhandlingene pågikk.

Tiltalen mot de fem mennene ble i stor grad tatt ut på bakgrunn av de to jentenes forklaring. Forbrytelsen de seks var tiltalt for har en strafferamme på 21 år.

Retten fant altså at det var grunn til å tro på begge de to jentenes forklaring. Dommen var enstemmig.