Alle dømt til fengsel i tvangsekteskapssaken

Fetter, mor, far og tante dømt å ha tvangsgiftet den 13 år gamle jenta.

 ALLE DØMT:  I dag falt dommen mot de fem tiltalte i tvangsekteskapssaken. Her er forsvarsadvokat Heidi Ysen under rettsforhandlingene.
Foto: Sara Johannessen / Scanpix
ALLE DØMT: I dag falt dommen mot de fem tiltalte i tvangsekteskapssaken. Her er forsvarsadvokat Heidi Ysen under rettsforhandlingene. Foto: Sara Johannessen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To familier var tiltalt i Oslo tingrett for å ha tvangsgiftet en 13 år gammel jente med fetteren sin.

Fetteren er nå dømt til fem og et halvt års fengsel, for tvangsekteskap, vold, voldtekt og seksuell omgang med mindreårig.

«Det kan muligens ikke ses bort fra at X (den tiltalte fetteren) kan ha følt seg forpliktet til å gifte seg med sin kusine da han ble spurt av sin far om dette. Retten finner imidlertid at det ikke kan legges særlig vekt på dette ved straffutmålingen. Det bemerkes at X var over 20 år da han voldtok sin kusine første gang», heter det i dommen.  Jentas mor (39), far (40) og tante (47) dømmes til tre år og seks måneder hver for medvirkning, som er ett år mer enn aktors påstand. For moren ble to og et halvt år av straffen gjort om til betinget.

Onkelen ikke pågrepet
«Retten er ikke i tvil om at begge foreldre visste at deres datter ikke ville leve i noe ekteskapelig samliv med sin fetter, og at de også visste at deres datter ble utsatt for vold og trusler i leiligheten til sin onkel og tante hvor hun var tvunget til å bo sammen med sin fetter», står det å lese i dommen.  I tillegg til fengselsstraffen er de fire dømt til å betale jenta 250.000 kroner i oppreisning.

En onkel, som antas å være hovedmannen, var også tiltalt. Han befinner seg imidlertid i utlandet, og har ikke blitt pågrepet. Tvangsgiftet i onkelens leilighet Ekteskapet skal ha blitt inngått søndag 17. desember 2006.

Ifølge tiltalen ble ekteskapsinngåelsen gjort av en imam i onkelens leilighet. Der skal jenta ha blitt bedt om å svare på spørsmålene fra imamen, slik at hun inngikk et «religiøst fundert ekteskap» med fetteren.

«Måten seremonien ble gjennomført på underbygger etter rettens vurdering at familiene til X (den tiltalte fetteren) og A (jenta) også var innforstått med at giftemålet ikke var akseptabelt i Norge som følge av A's lave alder», står det i dommen.

Truet med å drepe henne Jentas foreldre skal ha fortalt datteren at de ikke kunne gjøre noe for å hjelpe henne ut av forholdet. De skal ha sagt at hun måtte avfinne seg med situasjonen, og at hun nå tilhørte fetteren og hans familie.

Men jenta orket til slutt ikke flere overgrep, vold og trusler, og valgte derfor å gå til rådgiveren på skolen. Rådgiveren varslet så barnevernet.

17-åringen forklarte for retten at både fetteren og onkelen har truet henne, og at onkelen hadde sagt at han ville drepe henne om hun gikk til barnevernet.

(Saken blir oppdatert. )