Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset i Italia:

- Alle dør alene

Italia er hardt rammet av coronaviruset. Over 4000 er døde, og de fleste pasientene dør uten sine kjære rundt seg.

VIL GRÅTE: Luca Lorini leder intensivavdelingen ved et av de største sykehusene i den italienske byen Bergamo, her deler han bilder fra innsiden av sykehuset. Bilder fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

«Vi passerte rom etter rom, fulle av kister. I enden av korridoren åpnet han en dør og gestikulerte at vi skulle gå inn i hva jeg kunne se var en kirke», skriver Sky News' korrespondent, Stuart Ramsay. I kirkerommet lå det rad på rad med kister.

Det er så mange døde hos Cremona sykehus i Lombardia at de må bruke sykehusets kirke for å lagre kistene før de kan hentes for kremering. Ifølge Ramsay har ikke familiene deres engang fått si farvel.

Fordi de er i karantene.

93 DØDE: Kistene står tett i tett i byen Bergamo i Nord-Italia. Her får begravelsesbiler militæreskorte for å frakte døde kropper til andre byer for å kremeres. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB / AP / Lorini Vis mer

- Apokalypsen

«Det er et tilbakevendende tema nå, alle dør alene», skriver Ramsay og forteller videre hvordan leger og sykepleier holder tilbake tårene når de beskriver smerten de føler for pasientene sine, som er fryktelig redde og ensomme i sine siste timer.

Den eneste omsorgen og godheten kommer fra medisinsk ansatte - fremmede som prøver å redde dem.

Korrespondenten har også besøkt hovedsykehuset i Bergamo, som også ligger i Lombardia, den hardest rammede regionen i Italia.

- De kaller det apokalypsen. De kjemper en krig her inne, og de er i ferd med å tape, skriver han.

Pasientene som kommer inn, ser så dårlige ut at de på ingen måte burde vært nylig ankommet sykehuset. Og de kommer på rekke og rad, skriver Ramsay i sin beskrivelse av forholdene.

- Pandemien er så å si ute av kontroll her, skriver Ramsay.

UTSLITT: En utslitt sykepleier hviler etter en lang arbeidsdag på et sykehus i Cremona. Bildet er tatt 8.mars. Foto: Francesca Mangiatordi/@france_exa/via REUTERS
UTSLITT: En utslitt sykepleier hviler etter en lang arbeidsdag på et sykehus i Cremona. Bildet er tatt 8.mars. Foto: Francesca Mangiatordi/@france_exa/via REUTERS Vis mer
FELTSYKEHUS: Snart er feltsykehus rett utenfor Cremona sykehus klare til bruk. Foto: PA Photos/ NTB Scanpix
FELTSYKEHUS: Snart er feltsykehus rett utenfor Cremona sykehus klare til bruk. Foto: PA Photos/ NTB Scanpix Vis mer

Kapasiteten er sprengt

Legen Romano Paolucci er egentlig pensjonert, men hjelper til i Italias desperate kamp mot coronaviruset. Han jobber nå på et sykehus i virusets episenter. Han sier til Reuters at en av de vanskeligste tingene for ham er ikke å se folk dø. Han er vant til det.

Det er å se dem dø alene, uten sine kjære ved sin side. Å se dem si farvel over telefonen.

Paolucci er en av 70 leger som jobber lange skift på et mindre sykehus kalt Oglio Po. Paolucci forteller at kapasiteten er sprengt.

- Vi har ikke tilstrekkelige ressurser og spesielt ansatte, fordi i tillegg til alt annet begynner de ansatte å bli syke, sier han.

Mens de medisinske ansatte jobber utmattende skift på 12 timer og kjemper for å holde pasientene i live, må de også stå og se på at pasientene dør uten de nærmeste til stede.

- Vi har startet med å kontakte slektninger på telefonen og forklare hva som er i ferd med å skje. Så i det minste er det noe kontakt.

BÅREHUS: Bårehuset til sykehuset Ponte San Pietro i Bergamo. Bildet, som er tatt 18. mars, viser sykehusets treningsrom som blir brukt som bårehus på grunn av plassmangel. Foto: Carlo Cozzoli/IPA/SIPA/Shutterstock
BÅREHUS: Bårehuset til sykehuset Ponte San Pietro i Bergamo. Bildet, som er tatt 18. mars, viser sykehusets treningsrom som blir brukt som bårehus på grunn av plassmangel. Foto: Carlo Cozzoli/IPA/SIPA/Shutterstock Vis mer
SMITTEVERN: Kledd i smittevernutstyr fra topp til tå, tar leger og sykepleiere vare på pasientene på en intensivavdeling ved Brescia Poliambulanza sykehus i Lombardia. 17. mars 2020. Foto: Piero CRUCIATTI / AFP / NTB Scanpix
SMITTEVERN: Kledd i smittevernutstyr fra topp til tå, tar leger og sykepleiere vare på pasientene på en intensivavdeling ved Brescia Poliambulanza sykehus i Lombardia. 17. mars 2020. Foto: Piero CRUCIATTI / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Over 4000 døde

Torsdag passerte Italia Kina i antall dødsfall som følge av coronaviruset, og dagen etter lå antallet døde på over 4000 personer. Det er registrert over 47 000 smittede i landet.

Det reelle antallet er sannsynligvis langt høyere. Årsaken er at bare dem med alvorlige symptomer testes.

Provinsen Bergamo har de siste ukene gått under kallenavnet «Italias Wuhan». Mens situasjonen er i ferd med å bedre seg i den kinesiske provinsen, er bildet et helt annen i den italienske.

Fredag ble nye og ekstreme tiltak satt i kraft i form av «lockdown» for hele regionen.

Militæret er også blitt satt inn for å håndheve portforbudet.

UIMPONERT: Visepresident i Røde Kors Kina, Sun Shuopeng, er ikke imponert med hvordan Milano har håndtert virusspredningen. Video: AP. Vis mer

Har én viktig ting til felles

Som Dagbladet skrev torsdag, har italienske helsemyndigheter gått gjennom en rekke av dødsfallene i landet og utarbeidet en studie som avdekker én viktig fellesfaktor.

Over 99 prosent av dem som har dødd som følge av viruset, har hatt én eller flere underliggende sykdommer før de ble infisert.

Bare tre av dødsfallene italienske myndigheter studerte før 17. mars, var sykdomsfrie før de fikk påvist viruset, ifølge studien.

Studien viser at:

  • Den største andelen av de døde, 48,5 prosent, hadde tre eller flere ulike lidelser før de ble fikk påvist coronaviruset
  • 50,7 prosent av de døde hadde én eller to lidelser før de fikk påvist viruset
  • Bare 0,8 prosent av de døde var helt friske før de ble smittet

Smitte i Norge

Totalt 1742 personer er rapportert smittet med coronavirus i Norge, ifølge Folkehelseinstituttets dagsrapport fredag.

Av disse er 184 smittede rapportert det siste døgnet.

Det er totalt 7 dødsfall varslet til FHI og det er 135 pasienter innlagt på sykehus med påvist covid-19.

Gjennomsnittsalder for tilfellene er 46.5 år, 43.7 prosent er kvinner og 56.3 prosent er menn.

769 personer har blitt smittet i Norge, 862 personer har blitt smittet utenlands og for 111 er smittested under avklaring.

Hele Norges coronakart