Alle dronesakene henlagt

Alle straffesakene som er opprettet etter droneobservasjoner på norsk sokkel siden i sommer, er henlagt.

NESTEN DAGLIG AFFÆRE: Flere olje- og gasselskaper iverksatte tiltak i kjølvannet av droneobservasjonene som startet å tikke inn sommeren 2022, før de mer eller mindre ble en daglig affære inntil midten av september. Foto: Heiko Junge / NTB
NESTEN DAGLIG AFFÆRE: Flere olje- og gasselskaper iverksatte tiltak i kjølvannet av droneobservasjonene som startet å tikke inn sommeren 2022, før de mer eller mindre ble en daglig affære inntil midten av september. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det bekrefter leder ved Nordsjø- og miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt, Amund Preede Revheim, til Dagbladet.

- Det er kommet inn 115 meldinger om observasjoner siden i sommer, og fire av dem har endt i straffesaker. Samtlige er nå henlagt på kode 014, som betyr «Henlagt grunnet mangel på opplysninger om gjerningspersonen», sier han.

Det er ingen som er mistenkt eller siktet i straffesakene.

Betydelig færre meldinger

Revheim har tidligere omtalt de fire observasjonene som «gode», og sagt at de er gjort innenfor sikkerhetssonen til olje- og gassinstallasjoner på 500 meter – men det har altså vært vanskelig å ettergå en pilot.

Revheim sier nå at de fortsatt får inn sporadiske meldinger om observasjoner, men at de får inn «betydelig færre» enn tidligere.

- Ingen av meldingene de siste ukene har resultert i nye straffesaker, opplyser han.

KRASJER: Et ukrainsk MiG-29 jagerfly krasjer med en Shahed-136 kamikazedrone. Video: Twitter / Telegram. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

- Mange har sannsynligvis andre forklaringer

- Hvorfor tror dere det kommer inn færre meldinger nå - kan det ha noe med droneforbudet for russere eller økt årvåkenhet på norsk sokkel å gjøre?

- Vi kan ikke spekulere i om denne trenden skyldes effekt av tiltak eller andre årsaker. Etterforskningen har imidlertid vist at mange av observasjonene vi mottok melding om i høst etter stor sannsynlighet har andre forklaringer enn droner.

- Vi registrerer også at antall meldinger om observasjoner har en sammenheng med medieomtale. Jo større fokus i media, jo flere meldinger inn til oss, sier Revheim.

Det var i juni/juli måned meldingene begynte å tikke inn, før de mer eller mindre ble en daglig affære for politiet i september.

Seksjonslederen presiserer at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ansvaret for å vurdere og etterforske droneobservasjoner rundt landbaserte anlegg, så han kan ikke si hvordan situasjonen står seg her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer