- Alle dyr lider under Mattilsynets arroganse

Lederen av dyrevernmenda i Follo trakk seg i protest.

OMSTRIDT NÆRING: Pelsdyr fotografert av Dyrebeskyttelsen.
OMSTRIDT NÆRING: Pelsdyr fotografert av Dyrebeskyttelsen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Pressemeldingen og videoen Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet sendte ut i går, har skapt kraftige reaksjoner og ny debatt om dyrevernet i Norge.

- Nemdene raseres Jørn Sørum, som var leder for dyrevernnemda i Follo i fire år, er ikke overrasket over avsløringene, og mener dyrevernet i Norge er i ferd med å raseres - av Mattilsynet.

- De tre siste årene har tilsynet systematisk rasert dyrevernnemdene, og når de fra nyttår fratas både inspeksjonsrett og vedtaksrett, blir vel det neste at de legges ned, sier Sørum til Dagbladet.

- Dyrene lider Han trakk seg som leder tidligere i høst, i protest mot én utvikling han anser som en katastrofe for den svake part: Dyrene.

- Dyrevernnemdene fungerte bra før, med lokal tilknytning, inspeksjonsrett og vedtaksrett. Gradvis har Mattilsynet «spist opp» vår oppgaver. Det har blitt elitens kamp mot det folkelige skjønnet, sier Sørum.

Ja til dyrepoliti Han støtter forslaget til Frps Per Sandberg om å etablere et eget dyrepoliti i Norge - underlagt Justisdepartementet.

- Det er ingen dum idé. Ting fungerer i hvert fall ikke på den måten Mattilsynet styrer i dag, mener Sørum.

Han understreker at han ikke har noe imot pelsdyrnæringen som sådan, men mener den ikke bør subsidieres, og at næringa ikke har gjort nok for å bedre forholdene de siste årene.

På stedet hvil? - Det er behov for et strengere regelverk, og ikke minst en strengere håndheving av regelverket, for å bedre forholdene. Dessverre tror jeg ikke landbruksministeren er sterk nok til å rydde opp denne gang heller. Det blir vel en ny runde med lovnader, uten at noe skjer i praksis, sier Sørum.

Han mener det er av stor betydning med lokalkunnskap, og lokal tilhørighet, i dyrevernsaker, og er svært betenkt over utviklingen.

- Terskelen for å tipse blir også høyere for folk når alt skal administres av et stor offentlig organ som Mattilsynet. Folk tør rett og slett ikke, fordi de frykter de juridiske konsekvensene det kan få. Dessuten kommer Mattilsynets folk på inspeksjon i uniformerte biler, med uniformer. Det betyr at man er «hengt ut» i lokalmiljøet uansett utfall av saken, sier han.

KRITISK: Jørn Sørum trakk seg som leder i dyrevernemda i Follo i høst. Han følte seg overkjørt av Mattilsynet. Foto: Amund Lågbu
KRITISK: Jørn Sørum trakk seg som leder i dyrevernemda i Follo i høst. Han følte seg overkjørt av Mattilsynet. Foto: Amund Lågbu Vis mer