- Alle egypteres president

Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskap lover å være alle egypteres president.

MED FLAGGET OG RIKSVÅPENET: Mohamed Mursi taler til folket etter at det ble klart at han vant presidentvalget i går. For litt over et år siden var Det muslimske brorskap, Mursis maktbase, forbudt.   REUTERS/Stringer
MED FLAGGET OG RIKSVÅPENET: Mohamed Mursi taler til folket etter at det ble klart at han vant presidentvalget i går. For litt over et år siden var Det muslimske brorskap, Mursis maktbase, forbudt. REUTERS/StringerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I formiddag er det ennå tusenvis av demonstranter igjen på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo. De fortsatte feiringen av at Egypts valgkommisjon, under ledelse av det herskende Militærrådet, i går utropte Mursi til vinner av valget forrige helg.

- Ingen rettigheter
Mursis talsmann Gehad el-Haddad sier at den nyvalgte presidenten vil gjøre alt han kan for å bli alle egypteres president. Selv sa  Mursi det slik i en tale på statlig egyptisk TV i går.
- Jeg har ingen rettigheter, bare forpliktelser. Hvis jeg ikke leverer, ikke adlyd meg, sa han ifølge Al Jazeera. Det var revolusjonær retorikk fra en mann som for inntil et drøyt år siden representerte en bevegelse som var forbudt, og regjeringens verste fiende.
Mursi har lagt an en forsdonende tone, og åpent luftet om han skal ta inn kristne koptere eller kvinner i sin regjering. Han har forsikret at statsministeren ikke skal komme fra brorskapet, for å berolige alle de liberale egyptere som sloss for demokrati på Tahrir-plassen i fjor vår, og som frykter en prestestat etter iransk mønster.

Generalenes makt
Men det blir det neppe med det første. De militære oppløste parlamentet rett før 2. valgomgang i presidentvalget forrige halg. Det var et kraftig signal om at de vil fortsette å spille en aktiv politisk rolle, også etter presidentvalget.
Denne uka har det vært minst ett møte mellom brorskapets politiske sjef, Khairat al-Shater, og generaler i militærrådet. De har diskutert hvordan de skal fordele politikk-områdene mellom seg. Militærrådet tar ansvaret for i hvert fall forsvars- og utenrikspolitikken. I beste fall for Mursi ansvar for sosial- og velferdspolitikken. Men hvor mye av økonomien Egypts sivile administrasjon får styre, er et av spørsmålene bare framtida vil gi svar på.
Likevel hadde Mursi et forsonende ord også til de militære i går. Han lovte å «ta vare på» de militære.