- Alle egypteres president

Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskap lover å være alle egypteres president.

MED FLAGGET OG RIKSVÅPENET: Mohamed Mursi taler til folket etter at det ble klart at han vant presidentvalget i går. For litt over et år siden var Det muslimske brorskap, Mursis maktbase, forbudt.   REUTERS/Stringer
MED FLAGGET OG RIKSVÅPENET: Mohamed Mursi taler til folket etter at det ble klart at han vant presidentvalget i går. For litt over et år siden var Det muslimske brorskap, Mursis maktbase, forbudt. REUTERS/Stringer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I formiddag er det ennå tusenvis av demonstranter igjen på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo. De fortsatte feiringen av at Egypts valgkommisjon, under ledelse av det herskende Militærrådet, i går utropte Mursi til vinner av valget forrige helg.

- Ingen rettigheter Mursis talsmann Gehad el-Haddad sier at den nyvalgte presidenten vil gjøre alt han kan for å bli alle egypteres president. Selv sa  Mursi det slik i en tale på statlig egyptisk TV i går.- Jeg har ingen rettigheter, bare forpliktelser. Hvis jeg ikke leverer, ikke adlyd meg, sa han ifølge Al Jazeera. Det var revolusjonær retorikk fra en mann som for inntil et drøyt år siden representerte en bevegelse som var forbudt, og regjeringens verste fiende.Mursi har lagt an en forsdonende tone, og åpent luftet om han skal ta inn kristne koptere eller kvinner i sin regjering. Han har forsikret at statsministeren ikke skal komme fra brorskapet, for å berolige alle de liberale egyptere som sloss for demokrati på Tahrir-plassen i fjor vår, og som frykter en prestestat etter iransk mønster.

Generalenes makt Men det blir det neppe med det første. De militære oppløste parlamentet rett før 2. valgomgang i presidentvalget forrige halg. Det var et kraftig signal om at de vil fortsette å spille en aktiv politisk rolle, også etter presidentvalget.Denne uka har det vært minst ett møte mellom brorskapets politiske sjef, Khairat al-Shater, og generaler i militærrådet. De har diskutert hvordan de skal fordele politikk-områdene mellom seg. Militærrådet tar ansvaret for i hvert fall forsvars- og utenrikspolitikken. I beste fall for Mursi ansvar for sosial- og velferdspolitikken. Men hvor mye av økonomien Egypts sivile administrasjon får styre, er et av spørsmålene bare framtida vil gi svar på.Likevel hadde Mursi et forsonende ord også til de militære i går. Han lovte å «ta vare på» de militære.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer