Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle elsker Ellen

Hun sa «Yep, I’m gay». Nå har superlesba Ellen DeGeneres fylt 50.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke femti, feit og ferdig. Komiker og talkshowvert Ellen Lee DeGeneres stråler og har større suksess enn noensinne med «The Ellen DeGeneres Show». Nylig ble hun kåret til den mest populære personen på tv. Oprah Winfrey måtte nøye seg med andreplass. Ringen er sluttet.

Mange lesbiske damer tok lørdag en skål for Ellens 50 år. I Oslo var det fest med bursdagskake og Ellen-quiz på utestedet Naken, etter initiativ fra nettstedet Lesbisk on Screen. Kveldens høydepunkt var selvsagt «The Puppy Episode».

ELLEN DEGENERES SKREV tv-historie i 1997. Ryktene og spekulasjonene hadde lenge svirret. I fjerde sesong av situasjonskomedien «Ellen» (hun spilte bokhandleren Ellen Morgan) sto Ellen DeGeneres offentlig fram som lesbisk på «Oprah Winfrey show». Det skjedde i februar. Så ble hintene på skjermen flere. Homo-USA holdt pusten. Og så i april, fire måneder etter, kom også DeGeneres alter ego, karakteren Ellen, ut av skapet, og bekjente at hun var lesbisk. Og hvem bekjente hun det til? Jo nettopp, terapeuten. Spilt av? Ja, nettopp. Oprah Winfrey.

KVINNEN SOM så KYSSET Ellen i den legendariske episoden var Laura Dern («Blue Velvet», «Wild at Heart») i en gjesterolle. Dern fikk ikke en eneste rolle det påfølgende året. Ellen D. ble først genierklært homohelt. Og motvillig homosymbol. Så ble hun tatt av et homofobisk backlash. Lesba var ikke «gay» nok og ingen homoaktivist. «Jeg ble punchline i alle vitser, sammen med Monika Lewinsky» som hun selv formulerte det. Ellen fikk sparken fra sin egen tv-serie. Alle hatet Ellen.

Comebacket startet som programleder for Emmy, etter 11. september 2001. «Hva kan opprøre Taliban mer enn en homofil kvinne kledd i dress i et rom fullt av jøder», fleipet hun på et tidspunkt Amerika trengte å le. Og i 2003 var hun stemmen til Dory i Pixar-suksessen «Nemo». Suksess-Ellen ledet fjorårets Oscar-show, og åpnet med ordene: «Hvis det ikke hadde vært svarte, jøder eller homoer ville det ikke ha vært noen Oscar».

REDAKTØREN I tidsskriftet Fett, Siri Lindstad, kaller Ellen D. ei banebrytende heltinne fra 90-tallet, i samme divisjon som Melissa Etherigde og K.D. Lang. Lindstad kaller henne også «ei dame man får lyst til å ta en kaffe med» (gjerne også en drink, spør du meg.) Poenget er at Ellen D. framstår som The girl next door; folkelig, avvæpnende og utrolig avslappet. Hvem andre enn Ellen fikk Jenna Bush til å ringe hjem til pappa på direkten?

Hun er ikke lenger eneste lesbe på tv. Den dristige glamserien «L Word» er superpopulær, også i Norge. I høst ble det arrangert egen «L Word»-dag på Litteraturhuset i Oslo. Kvinnelige skuespillere sloss om en liten rolle. Å spille lesbisk gjør susen for karrieren, særlig for heterofile.

NOEN SYNES fortsatt hun er for lite homo. Ingen kler henne så godt som Portia de Rossi, Ellens unge skuespillerkjæreste. Ryktene sier at Portia nå svikter Ellen. Det er sikkert feil. Alle vet hvordan det gikk med gamlekjæresten, Anne Heche – først elsket, så hatet fordi hun knuste Ellens hjerte og ble sammen med menn igjen. Hennes karriere tok ikke akkurat av.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media