POPULÆR: 57 prosent mener at statsminister Jens Stoltenberg gjør en god jobb. Dette står i sterk kontrast fra junimålingen fra Synovate - da mente bare 35 prosent at statsministeren gjorde jobben på en god måte. Ekspertene mener innsatsen etter Utøya har litt effekt, men at flere faktorer spiller inn. Foto: Lars Myhren Holand
POPULÆR: 57 prosent mener at statsminister Jens Stoltenberg gjør en god jobb. Dette står i sterk kontrast fra junimålingen fra Synovate - da mente bare 35 prosent at statsministeren gjorde jobben på en god måte. Ekspertene mener innsatsen etter Utøya har litt effekt, men at flere faktorer spiller inn. Foto: Lars Myhren HolandVis mer

Alle elsker (fortsatt) Jens

Over halvparten av den norske befolkningen mener statsministeren gjør en god jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Jens Stoltenberg fortsetter å vinne folks hjerter. På Synovates desembermåling sier 57 prosent at de synes Stoltenberg gjør en god jobb. Bare åtte prosent synes han gjør en dårlig innstats, og 33 prosent sier han gjør en middels jobb.

- Noen kan vel mene at han har gått tilbake i folden og blitt litt grå og uinspirert, men det overskygger ikke bildet av ham som en medfølende, samlende og troverdig leder. Folk ser at det bor mye i ham, sier valgforsker Anders Todal Jensen.

 Dette står i stor kontrast til målingene av Stoltenbergs i juni. Da mente bare 35 prosent at Stoltenberg gjorde en god jobb. Han måtte se seg grundig slått av partikollega Jonas Gahr Støre.

Gjentatte meningsmålinger viste at 70 prosent av velgerne synes utenriksministeren gjør en god jobb.

Ekspertene mente den gang at statsministeren virket litt «traust» og at han forberedte seg på avgang. Det har nå snudd.

Ikke bare «Utøyaeffekt» - Stoltenberg har vist seg sterkest i situasjoner med sterk motgang. Etter valgnederlaget i 2001 klarte han å reise Arbeiderpartiet igjen, og danne en ny regjeringskonstellasjon og bli statsminister, han ble testet i finanskrisa og kom ut av den med troverdighet - også har vi 22. juli, som han mestret på en utrolig god måte, sier Todal Jensen.

Rett etter 22. juli svarte 70 prosent at Stoltenberg gjorde en god jobb, men Synovates målinger viser at selv fem måneder etter terrorangrepet så holder Stoltenberg stand.

Det er ikke bare «Utøya-effekten» som gjør Stoltenberg til en populær statsminister. I september dalte populariteten til 60 prosent og så til at 55 prosent i oktober.

I november snudde det, da mente 58 prosent mente han gjorde en god jobb. Resultatene nå er omtrent de samme, og det vitner om at nedgangen har stoppet opp.

- Utøya betyr nok noe, men det som har skjedd har revitalisert Stoltenberg og Ap. Det er også en tendens til at sittende statsministere blir populære. Nå har Jens sittet i så mange år, og folk har vendt seg til ham. Om han ikke gjør noen store tabber framover, så tror jeg han vil fortsette å være populær. Hvis Utøya har en effekt, så vil ikke det gi seg før rettssakene mot Anders Behring Breivik er over, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Best hos de unge og damene Ifølge Synovates måling er det unge og kvinner som liker Stoltenberg best. Mens 51 prosent av mennene gir statsministeren tommel opp, så gjør 63 prosent av kvinnene det samme.

Blant den yngre garde er Stoltenberg mest populær: i aldersgruppa 17-24 år synes hele 74 prosent at Stoltenberg gjør en god jobb, mens de over 60 gir han dårligst score - her synes 49 prosent at han gjør en god jobb.

Aarebrot mener tallene kan vitne om at den yngre generasjonen ble mer rammet av terroren enn den eldre.