STILLER KRAV Knut Arild Hareide stilte ti krav til en framtidig regjeringspartner under gårsdagens landsstyremøte i KrF. Først høsten 2012 vil partiets landsstyret landet sprøsmålet om hvilke regjeringspartnere Hareide og partiet kan være villig itl å leve med. I går startet han den interne debatten. Foto: Jacques Hvistendahl
STILLER KRAV Knut Arild Hareide stilte ti krav til en framtidig regjeringspartner under gårsdagens landsstyremøte i KrF. Først høsten 2012 vil partiets landsstyret landet sprøsmålet om hvilke regjeringspartnere Hareide og partiet kan være villig itl å leve med. I går startet han den interne debatten. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Alle elsker Hareide

Både Ap og Frp sier de vil innfri KrF-leder Knut Arild Hareides kravliste til et potensielt partnerskap i regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går åpnet han sitt første landsstyremøte som KrF-leder, og ga startskuddet for debatten om hvem partiet vil samarbeide med etter neste stortingsvalg.

- Spørsmålet om regjeringsalternativ handler altså først og sist om politikk og om politiske resultat, ikke om «åkken vi ska godblunke te», sa Hareide i sin tale til partiets fremste tillitsvalgte.

KrF-flørting
For det har vært mye politisk flørting de siste åra. Både de rødgrønne regjeringspartiene og de borgerligere har gjort det de kan for å flotte seg for KrF på Stortinget.

Nylig gikk Per Sandberg ut i Dagbladet og mente KrF «ville se nytten av et regjeringssamarbeid med Frp». Han vil ha reelle forhandlinger om en regjeringsplattform allerede høsten 2012.

- Vi opplever oss attraktive, men vi skal ikke la andre partier få styre prosessen vår, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet etter talen.

Vil være taus
Etter planen vil Hareide la landsstyret lande problemstillingen i løpet av høsten 2012. Nå varsler Hareide at dette blir det siste han sier om de politiske frierne på en stund.

- Jeg kommer til å bruke runden i partiorganisasjonen slik at vi får en reell prosess, og kommer til å være taus om disse spørsmålene i mediene framover. Det er også av strategiske årsaker. Jeg opplever av og til at samarbeidsspørsmålet står i veien for politikken, sier Hareide.

Stiller krav
Men under talen sin la han fram en tipunktsliste på hva KrF må ha gjennomslag for hvis de skal i regjering med enten de borgerlige eller de rødgrønne (se faktaboks).

Dagbladet har testet ut kravlista til Hareide på både Ap og Frp. Ikke uventet mener begge partiene at de er best i stand til å innfri Hareides ønsker.

FRIER I: Frp mener de kan innfri KrFs krav i et framtid partnerskap. Her er finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen fra talerstolen under Frps landsstyremøte. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX
FRIER I: Frp mener de kan innfri KrFs krav i et framtid partnerskap. Her er finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen fra talerstolen under Frps landsstyremøte. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX Vis mer

- Ja, her er det absolutt mye det går an å diskutere. Listen består av saker vi allerede har oppfattet at er viktige for KrF, og som i det store og hele er lett å forene med de målene vi har i Ap, sier Ap-nestleder Hega Pedersen til Dagbladet.

- Lett å forene
Pedersen er spesielt glad for at Hareide trekker fram eldreomsorg, velferd og en ansvarlig økonomisk politikk på kravlista til en potensiell partner.

- Med klimapolitikk, alkoholpolitikk og balansen mellom skattelette og velferd har jeg problemer med å se at KrF kan få særlig mye gjennomslag hos Frp, sier hun.

Men også Frps nye stjerne, Ketil Solvik-Olsen, mener Hareide vil bli fornøyd om KrF skulle å gå til de borgerlige partiene.

- Mitt svar er helt klart ja, fordi vi deler flere grunnstandpunkter med KrF. Et samarbeid på borgerlig side har rykket nærmere. Ikke fordi Hareide skisserer ny politikk, men fordi han som person er mer positiv enn Høybråten var når det gjelder å samarbeide, sier Solvik-Olsen.

- Runde krav
Valgforsker Frank Aarebrot mener KrF-lederen bevisst holder kortene tett til brystet.

- Formuleringene i hans kravliste er så runde at jeg tror både Erna Solberg og Jens Stoltenberg vil kunne nikke til alle sammen, sier han til Dagbladet.

- Men flyktningpolitikken er litt hard for Siv Jensen, og å øse penger utover menighetene er litt tøft for Kristin Halvorsen. Det er en viss brodd mot begge fløyene.

FRIER II: Ap mener de kan innfri KrFs ønsker. Her er nestleder Helga Pedersen på Aps valgvake i september. Foto: Jacques Hvistendahl
FRIER II: Ap mener de kan innfri KrFs ønsker. Her er nestleder Helga Pedersen på Aps valgvake i september. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Aarebrot utelukker likevel ikke at KrF kan ende opp med Frp etter valget:

- Jo mindre Frp blir, jo mer spiselige blir de for KrF og Venstre. Paradokset for Frp er at jo større de er, jo større er muligheten for at Jens Stoltenberg blir statsminister.