Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alle er enige om at Castro må bort. Spørsmålet er hvordan det kan skje

Raseri og jubel blant eksil-cubanere etter Obamas historiske beslutning.

FRYKTER FRAMTIDA: Foreldrene til Gilbert Flores flyktet fra Cuba til USA. Nå driver han sigarforretning i New Jersey og mener Obama ikke burde forhandle med det han kaller et tyrannisk cubansk regime. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
FRYKTER FRAMTIDA: Foreldrene til Gilbert Flores flyktet fra Cuba til USA. Nå driver han sigarforretning i New Jersey og mener Obama ikke burde forhandle med det han kaller et tyrannisk cubansk regime. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UNION CITY (Dagbladet): At USAs president Barack Obama helt uventet erklærte at han ville avslutte den mer enn 50 år lange, kalde krigen med den karibiske øya, har utløst både raseri og jubel blant de 1,5 millionene cubanere, som bor i USA etter å ha flyktet fra Castros kommunistregime.

Like vest for Manhattan i Union City ligger området som kalles «Havana on the Hudson». Her bor den største gruppa eksil-kubanere utenfor Miami.

- Castro-regimet er vinneren her. Dette styrker dem. Friheten til kubanere burde vært førsteprioriteten. Etter alle disse åra med blokade går det an å argumentere for at det ikke har fungert, men bare å gjenopprette relasjoner når kubanere fortsatt ikke får fiske i egne farvann og fremdeles ikke får stemme, er helt galt. Hvordan kan USA forhandle med tyranner, sier Gilbert Flores til Dagbladet.

- Folk sulter Han er innehaver av sigarforretningen Havana on the Hudson Cigars, men vil fortsatt ikke kunne selge de berømte og forbudte kubanske sigarene etter Obamas overraskende beslutning om å normalisere forholdet til landet. Det er nemlig bare Kongressen som kan oppheve handelblokaden.

Flores' familie kom til USA i 1962.

- Faren min ledet en brigade som kjempet mot Castro, så han laget mye bråk før han forlot landet. Familien min hadde også en av de største sigarplantasjene i landet, forteller Flores.

Han har fortsatt god kontakt med familie i gamlelandet.

- Men plantasjen ble tatt fra oss, og det finnes tusenvis av slike historier. Folk sulter. De mangler alt mulig og lever under et utrolig tyranni, sier Flores.

JUBLER: Cubansk-amerikanske Joe Areolla mener det veldig bra at forholdet mellom Cuba og USA normaliseres. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
JUBLER: Cubansk-amerikanske Joe Areolla mener det veldig bra at forholdet mellom Cuba og USA normaliseres. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Nå er han bekymret for landets framtid, og tror at tilnærmingen med USA først og fremst vil føre til at det svære svartebørsmarkedet for varer og tjenester i landet bare vil vokse.

- Jeg er ikke optimist. Alle er enige om at Castro må bort, men spørsmålet er hvordan det kan skje, sier Flores.

- Et sunt steg Ikke langt unna sitter Joe Arellano på en restaurant hvor duften av kubanske retter fyller rommet. Han vokste opp i Miami med foreldre som flyktet fra Castro i 1959 og jubler over Obamas beslutning.

- Eksil-miljøet i Miami mener veldig sterkt at USA ikke skal gi noe økonomisk støtte til Cuba, fordi det i deres øyne er støtte til regimet. Den strategien har vart i 50 år, og det har helt tydelig ikke fungert. Jeg fikk sjansen til å dra til Cuba for tre-fire år siden og fikk se med mine egne øyne hvor foreldrene mine er fra, og hva slags eiendommer de måtte forlate, og hvordan folk bor der nå. Det var ikke et pent syn, forteller han til Dagbladet.

Nå tror han en ny amerikansk strategi er begynnelsen på slutten for Castro-regimet.

- Det er positivt fordi det gir kubanere en sjanse til å se hvilke muligheter som finnes utenfor landet. Til syvende og sist vil det gjøre dem i stand til å velge nye ledere og oppnå forandring. Det vil være en mer organisk måte å foreta et regimeskifte på. Det er et sunt steg.

Arellano advarer samtidig mot at hele prosessen skal gå for fort.

- Det må skje gradvis, men i løpet av to-tre år bør alle sanksjonene være fjernet.

Generasjonskløft De blandede reaksjonene reflekterer et generasjonskifte. Mange av de eldre eksil-kubanerne, som selv flyktet fra Castro, er lojale støttespillere for det republikanske partiet, og de har hatt stor innflytelse på USAs Cuba-politikk i flere tiår. Nå mener mange yngre at det er på tide å innse at de harde sanksjonene ikke har fungert.

- Todos somos americanos - vi er alle amerikanere, sa Obama i den historiske talen onsdag, men får samtidig hard kritikk fra republikanerne.

Blant dem er senator Robert Menendez fra New Jersey. Han har kubansk bakgrunn og leder senatets utenrikskomité.

- President Obamas handlinger har frikjent den brutale oppførselen til kubanske myndigheter, sier han i en uttalelse.

Etter nyttår fortsetter kampen om Cuba-politikken i Kongressen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media