Forslag skaper reaksjoner:

- Alle er i sjokk

Eldreombud Bente Lund Jacobsen og stortingsrepresentant Erlend Svardal Bøe (H) forteller om mange og kraftfulle reaksjoner på helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og regjeringens forslag om å avvikle Eldreombudet.

REAKSJONER: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og regjeringen har foreslått å avvikle Eldreombudet. Forslaget møtes med mange rekasjoner, ifølge eldreombud Bente Lund Jacobsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REAKSJONER: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og regjeringen har foreslått å avvikle Eldreombudet. Forslaget møtes med mange rekasjoner, ifølge eldreombud Bente Lund Jacobsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Nylig varslet helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) at regjeringen tar sikte på å avvikle Eldreombudet fra 1. juli 2023. Eldreombud Bente Lund Jacobsen og stortingsrepresentant Erlend Svardal Bøe (H) forteller at de har mottatt mange og kraftfulle reaksjoner på forslaget.

- Det er veldig mange som har kontaktet oss etter at regjeringen kunngjorde sitt forslag om å avvikle Eldreombudet, både politikere, privatpersoner og organisasjoner. Alle er i sjokk og veldig mange sier at vi ikke kan godta at regjeringen legger ned ombudet, sier Lund Jacobsen til Dagbladet.

- Hva tenker du om at det kommer så mange og kraftfulle reaksjoner?

- Det er helt fantastisk! Det er veldig rørende at så mange kontakter oss og at så mange på eget initiativ kontakter media, skriver om det og støtter Eldreombudet.

Både Lund Jacobsen og Svardal Bøe håper at det er store muligheter for at Eldreombudet vil eksistere etter 1. juli 2023, på tross av den foreslåtte avviklingen.

- Jeg har vært politiker ganske lenge og dette er en av de sakene som jeg har fått mest tilbakemeldinger om, både via telefon og e-post. Det er mange som er veldig opprørte og som føler at regjeringen ikke prioriterer de eldre, sier Svardal Bøe til Dagbladet.

DEBATT: Anne Lise Hessen Følsvik, Vibeke Helly-Hansen og eldreombud Bente Lund Jacobsen kom sammen med stortingsrepresentant Erlend Svardal Bøe for å overvære sistnevntes debatt på Stortinget om forslaget om å avvikle Eldreombudet. Foto: Frode Andresen
DEBATT: Anne Lise Hessen Følsvik, Vibeke Helly-Hansen og eldreombud Bente Lund Jacobsen kom sammen med stortingsrepresentant Erlend Svardal Bøe for å overvære sistnevntes debatt på Stortinget om forslaget om å avvikle Eldreombudet. Foto: Frode Andresen Vis mer

Vil spare penger

Dagbladet har spurt helse- og omsorgsminister Kjerkol om hva hun tenker om at det har kommet så mange reaksjoner på regjeringens forslag.

- Jeg vil berømme Eldreombudet for den jobben som de har gjort på kort tid, men regjeringen har varslet at vi vil avvikle ordninger fordi at vi mener at det ombudsansvaret kan ivaretas av andre instanser, og at vi er i en situasjon hvor vi må se på kostnadene innenfor alle sektorer. Det er den eneste grunnen til at vi vil avvikle Eldreombudet, sier Kjerkol til Dagbladet og fortsetter:

- Vi kan ikke ha organisasjoner som utfører de samme oppgavene. Samtidig er det viktig å ivareta alle henvendelsene som kommer, og vi jobber med at andre skal ivareta dem.

Frp og KrF har markert sterk motstand mot forslaget om å avvikle Eldreombudet. Helsepolitisk talsperson Marian Hussein i SV har uttalt til Dagbladet at de «registrerer at regjeringen sier at de jobber med et alternativ til dette ombudet i statsbudsjettet for neste år» og at de kommer til å «følge nøye med på dette».

Oppfølging

Onsdag ble Kjerkol utfordret av Svardal Bøe om forslaget om å avvikle Eldreombudet i Stortinget. Blant annet svarte Kjerkol at man er nødt til å sørge for at eldres behov ivaretas av de etablerte generelle ordningene, og sa at Pasient- og brukerombudet eksempelvis skal følge opp mangler i helse- og omsorgstjenesten, og at Likestillings- og diskrimineringsombudet og Forbrukertilsynet på samme måte skal ta opp utfordringer som de eldre møter på deres områder.

Lund Jacobsen og Svardal Bøe argumenterer for at eldre har behov for Eldreombudet fordi at det skal fremme eldres interesser på alle samfunnsområder, noe som eksempelvis Pasient- og brukerombudet ikke gjør.

- Det er ikke slik at eldre bare er pasienter og brukere. Jeg synes at regjeringen sender ganske bekymringsfulle signaler om de bruker det som et argument for å avvikle Eldreombudet, sier Svardal Bøe og fortsetter:

- Det står klart og tydelig i eldreombudsloven at Eldreombudet skal fremme eldres interesser på alle samfunnsområder, enten det handler om aldersdiskriminering i arbeidslivet, digitalt utenforskap eller underernæring på sykehjem.

UANSVARLIG: Dagbladets kommentator Sondre Hansmark kaller regjeringens pengebruk i det reviderte nasjonalbudsjettet for uansvarlig, 12. mai 2022. Reporter: Anniken Aronsen. Vis mer

Kan ikke forstå forslaget

Vibeke Helly-Hansen (74) og Anne Lise Hessen Følsvik (81) kom sammen med Svardal Bøe og Lund Jacobsen for å overvære debatten om Eldreombudet i Stortinget.

Hessen Følsvik er leder i Pensjonistforbundets fylkesavdeling i Møre og Romsdal og fylkeseldrerådet. Hun kan ikke forstå at regjeringen vil avvikle Eldreombudet.

- Jeg skjønner det ikke - jeg skjønner det bare ikke. Konsekvensen av en avvikling vil være at eldre mister et viktig talerør. Eldreombudet har tatt opp utrolig mange viktige saker for oss eldre, og mange har følt at de har gitt oss en stemme, sier Hessen Følsvik til Dagbladet.

Selv er 81-åringen medlem av Senterpartiet som sitter i regjering.

- Det stemmer det. Og jeg er ikke redd for å si til dem at jeg ikke er fornøyd i denne saken.

Helly-Hansen opplever at Eldreombudet har en viktig funksjon.

- Det er veldig viktig for meg å ha noen som kan ordne opp for oss eldre, som får kastet større og større oppgaver etter oss, sier hun til Dagbladet.

Kampklar

Eldreombud Lund Jacobsen sier at hun har kontaktet alle partiene på Stortinget og snakket med både ordførere og organisasjoner.

- Vi kommer til å stå på videre, vi kommer ikke til å gi oss i denne saken. Vi skal sørge for at folk husker hvor viktig det er at eldre har et talerør og en virksomhet som virkelig kan løfte deres interesser på alle samfunnsområder, sier Lund Jacobsen.

- Vi kommer til å mobilisere alle krefter for å få flertall på Stortinget mot nedlegging av Eldreombudet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer