- Alle er skyldige

- Kripos-sjef Arne Huuses uttalelse skremmer meg mer enn 100 personer med fremmedfrykt i gata, sier palestinske Marco Elsafadi (24).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener vi alle er skyldige i at mentalt belastede mennesker ikke får hjelp i tide. Alle har iallfall ansvar for at det ikke skal skje igjen, sier Elsafadi.

- Marco har tatt steget opp fra å være en vanlig svarting i gata til å være et forbilde for oss, sier Daniele Aguilar (22), med norsk og filippinsk bakgrunn.

- Vi bryr oss ikke så mye om Bjørn Dæhlie. Vi trenger andre positive rollemodeller. Marco er en vi ser opp til. Folk flest vet lite om hva vi tenker og gjør, sier Daniele, redaksjonssjef for Null Tull på Antirasistisk senter i Oslo.

Integrering

Marco Elsafadi er basketballspiller og prosjektleder for Vålerenga New Page. De følger opp minoritetsungdom som har sklidd ut.

- Jeg skulle gjerne møtt Frp's Per Sandberg ansikt til ansikt. Man snakker om integrering, men hvordan skal man integrere? Kan prisen bli for høy for de integrerte? Alle higer etter tilhørighet og finner sine metoder for å få det. Alle vil ha noen å ringe til og bli ringt opp av.

- Det fins gjenger som gir hverandre kjærlighet, ros og omsorg, og det fins gjenger uten positivt fokus. Det finnes også folk som oppsøker Plata (narkomiljøet på Sentralstasjonen) bare for å bli sett. Om det så bare er av politiet, sier Marco Elsafadi.

Alle har et ansvar

- Jeg er helt sikker på at signalene om at noe var galt med de fire som drepte dørvaktene i Moss har vært der lenge. Alle som har sett det er ansvarlige. Samfunnet er ansvarlig, og vi er alle samfunnet og må reagere.

- Det gis for lite ressurser der det trengs. Nedlegging av fritidsklubber er et godt eksempel på det motsatte av å forebygge. Det er mange gode tiltak som ikke får økonomisk støtte. Det finnes også masse mennesker som ønsker å gjøre noe, sier Marco, mens en gjeng gutter samler seg i rommet hvor vi sitter.

- Vi gledet oss til å bli 18 år fordi det da skulle bli mulig å komme inn på utesteder. Det er blitt en jævla nedtur, fordi det alltid er noe galt med oss. Skoene, klærne, alderen og andre ting, sier vietnamesiske Khanh Bui (18).

Antirasisme

Khanh leder gruppa Malcolm X. I antirasistisk regi er det ei gruppe for gutter med minoritetsbakgrunn hvor temaene blant annet er rasisme, vennskap, identitet og muligheter.

- Pussig nok kommer de helnorske på min alder som står både foran og bak meg i køen inn, sier Khanh.

- Jeg er rett og slett forvirret, sier Richard Bravo, med Chile og Peru som bakteppe.

- Alle ser på ungdom som noe dårlig, men innerst inne har vi jævlig mye å gi, sier han stille.

- Livet er langt. Du får det til til slutt, sier Rodrigo Moramartienz (19) fra Chile.

GJENGEN: Hvis det å stille krav handler om utseende, blir det vanskelig, mener Marco Elsafadi, Makki Hassan, Khanh Bui, Rodrigo Moramartienz, Laurich, Richard Bravo og Daniele Aguilar.