A-krimsenteret har avdekket 11 kriminelle nettverk i Oslos arbeidsliv:

- Alle er tapere i dette

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) tror vi bare ser toppen av isfjellet.

TOPPEN AV ISFJELLET: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener at A-krimsenteret fortsatt har mye kriminalitet igjen å avdekke, selv om de nå har avslørt 11 nettverk i Oslo. Her besøker hun Senter mot arbeidslivskriminalitet i Schweigaardsgate, Oslo, mandag 13. mars. Tilstede var også YS-leder Jorunn Berland (t.h.) og leder i Virke, Vibeke Hammer Madsen (t.v.). Koordinator ved A-krimsenteret, Bjørn Marhaug (helt til venstre), forteller om senterets arbeid og resultatene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TOPPEN AV ISFJELLET: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener at A-krimsenteret fortsatt har mye kriminalitet igjen å avdekke, selv om de nå har avslørt 11 nettverk i Oslo. Her besøker hun Senter mot arbeidslivskriminalitet i Schweigaardsgate, Oslo, mandag 13. mars. Tilstede var også YS-leder Jorunn Berland (t.h.) og leder i Virke, Vibeke Hammer Madsen (t.v.). Koordinator ved A-krimsenteret, Bjørn Marhaug (helt til venstre), forteller om senterets arbeid og resultatene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag skrev Dagbladet at hovedstadens spydspissenhet mot arbeidslivskriminalitet, A-krimsenteret, har avslørt totalt 11 kriminelle nettverk i Oslo.

Det er en fordobling fra 2015, da de hadde 4-5 nettverk på lista si.

De kriminelle opererer i flere og flere bransjer, og bruker metoder som fiktiv fakturering for å snike seg unna skatter og avgifter. I prosessen utkonkurreres seriøse aktører, samfunnet taper store summer og de ansatte utnyttes og underbetales.

Som forbruker kan du også sitte igjen uten reklamasjonsrettigheter hvis du har hyrt inn en av de kriminelle aktørene til å gjøre en jobb for deg.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener at summen av dette er årsaken til at det er så viktig å prioritere kampen mot de kriminelle.

- Alle er egentlig tapere i dette, og derfor er det så viktig at vi prioriterer kampen mot arbeidslivskriminalitet. Vi har nå revidert vår strategi fra 2015, og vi har styrket og fått inn nye tiltak, sier Hauglie.

- Toppen av isfjellet

Hauglie mener at de 11 nettverkene som nå har blitt avdekket ikke viser hele bildet.

- De 11 nettverkene er jo sannsynligvis bare toppen av isfjellet, og det er det bekymringsfulle. Det er grunn til å tro at det er ganske mye man ikke oppdager, sier Hauglie.

En av de mest urovekkende utviklingene som A-krimsenteret har plukket opp er at de kriminelle har begynt å bevege seg mer og mer over i andre bransjer. Den siste utviklingen er at de er på vei inn i helse og omsorg. Det reagerer Hauglie sterkt på.

- Det er veldig alvorlig. Innenfor helse og omsorg handler det om pasientsikkerhet. Arbeidslivskriminalitet er alltid alvorlig, men innenfor helse og omsorg får du en tilleggsdimensjon.

- De seriøse lider

Mandag var arbeidsministeren, sammen med Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) og Virke, på besøk hos A-krimsenteret for å få lagt fram resultatene og se hvordan enheten arbeider.

- Det er interessant å se hva de avslører. Første gang jeg fikk se et av nettverkene de hadde tatt ned, ble jeg rystet. Det var så mange aktører, det var bare helt utrolig, sier Jorunn Berland, leder i YS.

Berland påpeker at hun og YS er særs opptatte av å få bukt med den kriminelle virksomheten, og få luket ut de useriøse aktørene.

YS-leder Jorunn Berland (t.h.) Virke-leder Vibeke Hammer Madsen (t.v.) besøkte A-krimsenteret mandag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
YS-leder Jorunn Berland (t.h.) Virke-leder Vibeke Hammer Madsen (t.v.) besøkte A-krimsenteret mandag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er mange seriøse aktører, og de lider under dette. Det ser vi, både som forbrukere og som arbeidstakere, sier Berland.

- Hva blir konsekvensen hvis en forbruker ansetter en av de kriminelle aktørene?

- Da sitter du der med skjegget i postkassen. Hvis bedriften er borte, hva gjør du da? Forbrukerne må også være bevisste på hvem de velger å bruke.

Vibeke Hammer Madsen, leder i Virke, mener at samarbeidet mellom etatene er det viktigste i A-krimsenteret. Hun oppfatter at seriøse virksomheter må betale dyrt når de kriminelle får operere slik de gjør i dag.

- De useriøse dumper markedet, og forholder seg overhodet ikke til norsk lov og regler. Da blir det skjev konkurranse, og sånn kan vi ikke ha det i Norge, sier Madsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer