HELLAS: Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika gruppen mener den nye avtalen er dårligere enn den fra juni. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
HELLAS: Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika gruppen mener den nye avtalen er dårligere enn den fra juni. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer

- Alle er tapere, særlig grekerne

- Avtalen som forelå i juni var rausere, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Alle er tapere i avtalen som nå har kommet i boks, men særlig grekerne har kommet dårlig ut, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen til Finansavisen i dag.

Sjeføkonomen mener Hellas nå har fått en avtale som var dårligere enn utkastet fra juni, og at den greske regjeringen ble presset av stengte banker til å inngå en avtale.

- Hellas burde akseptert utkastet som ble presentert i slutten av juni. Avtalen som forelå der var mye rausere og bedre enn den som er blitt godkjent i dag, sier Andreassen.

Settes under administrasjon Selv om ikke alle detaljene i avtalen forelå i går, snakkes det om et treårig nødlån i en størrelsesorden 83 til 86 milliarder euro, eller om lag 740 til 765 milliarder kroner.

- Det er vanskelig å si annet enn at Hellas med denne avtalen blir satt under administrasjon. Man pålegger i realiteten parlamentet å gjøre en rekke vedtak på onsdag, ellers kan landet glemme en redningspakke, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til DN.

Selv om det ligger en avtale på bordet, er det ikke fastslått at det blir en tredje redningspakke til grekerne. Avtalen er et minstekrav for å starte videre forhandlinger om en redningspakke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har sett stigende frykt for at Hellas er på vei ut av eurosonen. Hvis parlamentet stemmer for avtalen, vil frykten avta. Da vil behovet for nødlån for å holde bankene flytende bli mindre, slik at sannsynligheten øker for at Hellas kan lempe på kapitalkontrollene, sier Dørum til avisen.

Kunne blitt høykonjunktur Mye av problemene kunne ha vært unngått, blant annet ved å ha unngått regjeringsskiftet, mener Andreassen.

Han mener også politikerne i Hellas ofte har opptrådt stikk i strid med økonomers anbefalinger, og at det i utgangspunktet skulle vært duket for en langvarig høykonjunktur for Hellas fra i år.

- Mye av dagens problemer kunne vært unngått ved å føre en klokere politikk. Nå tror jeg Hellas kommer til å beholde euroen til evig tid, men det skal godt gjøres å få økonomisk vekst med denne heste-kuren de skal igjennom, sier han.

Neste skuffelse ikke fra Hellas Ifølge Andreassen har man nå likevel lagt den verste perioden bak seg. De neste problematiske tallene vil komme fra en helt annen verdensdel, tror han.

- Neste skuffende tall kommer fra USA og ikke Europa. Jeg har ikke tro på eurokollaps, og konjunkturbildet har nå snudd til Europas fordel. USA har vært inne i en god periode, men de neste dårlige tallene kommer nok derfra, sier han til Finansavisen.

Flere økonominyheter - Hellas blir satt under administrasjon
Perfekt timing for boligkupp i Hellas
Gjensidige satte ny rekord, men svakere på bunnlinjen
Oljeprisen er under press