Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle EUs statsledere har gjort klare «krigsrom med advokater». Nå står slaget om «Brexit»

- Dette er et «vinn eller forsvinn»-toppmøte, sier EU-presidenten.

HEKTISK: Etter planen skal de 27 andre EU-landene slutte seg om Storbritannias forslag om EU-reform fredag. Forhandlingene er harde i det skjebnesvangre toppmøtet. Her er David Cameron i samtale med EU-president Donald Tusk og Hellas' statsminister Alexis Tsipras. Foto: AFP / STEPHANE DE SAKUTIN/NTB Scanpix
HEKTISK: Etter planen skal de 27 andre EU-landene slutte seg om Storbritannias forslag om EU-reform fredag. Forhandlingene er harde i det skjebnesvangre toppmøtet. Her er David Cameron i samtale med EU-president Donald Tusk og Hellas' statsminister Alexis Tsipras. Foto: AFP / STEPHANE DE SAKUTIN/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbritannias statsminister David Cameron sitter i dag ovenfor alle sine 27 statslederkolleger i EU i Belgias hovedstad Brussel.

Det har sitret av spenning i EU-hovedstaden lenge før statslederne i ettermiddag ankom Det europeiske råds hovedkvarter i Justus Lipsius-bygningen.

Selv om EU er under stort press både med flyktningkrise og en populistbølge, er det papirene David Cameron har med seg i koffertene som står aller høyest på statsledernes agenda.

Les dagens kommentar: «Basketak med briter»

Krav Med økende misnøye til unionen og press fra populistene i Storbritannias Uavhengighetsparti (UKIP), lovet Cameron å reforhandle Storbritannias avtale med EU. Det som kan stå på spill, er Storbritannias medlemskap i EU, og et utfall kan være en såkalt Brexit.

I november i fjor la han fram reformkravene før EU-president Donald Tusk la fram et forslag til avtale tidligere denne måneden. Mange av EU-skeptikerne i Storbritannia mener forslagene er lite ambisiøse, og skal vi tro lekkasjene fra torsdagens EU-toppmøte kan det virke som om partene fortsatt står et stykke fra hverandre.

The Guardian presenterte torsdag det som skal være det siste utkastet Storbritannias forslag til EU. De mener det nå er større avstand mellom Storbritannia og de øvrige EU-landene enn i tidligere utkast.

Forhandlingene har pågått i flere måneder, men Guardian mener blant annet at kravet om å beskytte landene utenfor eurosonen og forhindre at EU kan regulere pengesekken i London uten Storbritannias godkjenning - møter stor motstand fra Frankrike.

De andre hovedpunktene i Storbritannias forslag er, ifølge BBC:

• Storbritannia skal få tillatelse til å unnvike fra EUs grunntanke om å skape en «enda tettere union» og mer makt for den nasjonale lovgivende forsamlingen til å blokkere EU-lover

• Begrensede velferdsutbetalinger til EU-borgere som jobber i Storbritannia.

• Anerkjennelse fra EU om at euroen ikke er den eneste valutaen i EU og garantier for å forsikre at land utenfor eurosonen ikke har noen ulemper

• Et ønske om å redusere byrden av regulering fra EU.

Lange forhandlinger Forslagene om redusert velferd til EU-borgere som jobber i landet, blir spesielt mottatt dårlig i land som Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia.

Hele torsdag kveld er gått med på å forhandle, og ved midnatt fredag er det ventet at EU-president Donald Tusk og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker vil holde en pressekonferanse for å fortelle om framdriften i forhandlingene.

I løpet av natta vil rådgivere, jurister og statslederne fortsette forhandlingene og jobbe fram mot det alle håper blir en levelig avtale.

«Et krigsrom med advokater» står klare for å bistå alle de 28 statslederne, siterer Guardian diplomatkilder i EU på.

- Vinn eller forsvinn EU-president Donald Tusk er soleklar på hvilken betydning møtet vil ha.

Han har jobbet hardt for en enighet som alle de 28 landene kan slutte seg til og sier ukas toppmøte er et spørsmål om vinn eller forsvinn.

- Vi er fortsatt i vanskelige forhandlinger om spørsmålet om Storbritannia. Én ting står klart for meg: Dette er et «vinn eller forsvinn»-toppmøte. Ingen tvil, sier Tusk før møtestart ifølge NTB.

David Cameron har lovet at han skal kjempe for Storbritannia under toppmøtet. Han forsøker å komme tilbake til britene med et reformforslag som de kan støtte oppunder i en folkeavstemning i juni.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har gjort det klart at hun vil gjøre alt for å holde Storbritannia i EU, mens Frankrikes president François Hollande sier britene kan bli i EU, men må stå ved unionens prinsipper, skriver Sky News.

Frykter destabilisering Det er steile fronter i EU-debatten i Storbritannia. Ifølge The Guardian kan folkeavstemningen også bli en tøff prøve for Cameron.

Dersom han taper, vil han umiddelbart bli satt under press om å trekke seg. Dersom han vinner, vil støttespillerne hans løfte han fram som en av statsministerne som virkelig klarte å endre Storbritannia, etter å ha vunnet folkeavstemningen om Skottland og eventuelt sikre Storbritannias EU-medlemskap i et annet.

Flere av Camerons konservative kolleger i Storbritannia er dypt bekymret over en såkalt Brexit.

- EU kan bevege seg i stor grad i feil retning. Det er en frykt i Europa at dersom Storbritannia forlater EU, vil smitten spre seg, advarer utenriksminister Philip Hammond, og peker på euroskeptiske partier, ifølge Financial Times.

VIL GJØRE ALT: Flyktningkrisen står også høyt på agendaen under toppmøtet, men nå er Storbritannias forhandlinger med EU på alles lepper. Her hilser Tysklands forbundskansler Angela Merkel på David Cameron. Hun sier hun vil gjøre alt for å beholde Storbritannia i unionen. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/NTB scanpix
VIL GJØRE ALT: Flyktningkrisen står også høyt på agendaen under toppmøtet, men nå er Storbritannias forhandlinger med EU på alles lepper. Her hilser Tysklands forbundskansler Angela Merkel på David Cameron. Hun sier hun vil gjøre alt for å beholde Storbritannia i unionen. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/NTB scanpix Vis mer