Alle evakuert fra «Port Reval»

286 personer ble fløyet fra plattformen i sterk vind. Ankerkjettinger røk i voldsomt uvær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Olje- og gass-selskapet Total besluttet i 12-tida å evakuere alle unntatt  minimumsbemanningen på 38 personer på boligplattformen «Port Reval» ved Friggfeltet i Nordsjøen.

I halv sju-tida opplyser informasjonssjef Dag Olaf Ringe at alle de 286 personene som skulle bli evakuert, er fraktet vekk fra plattformen.

- Alle er nå på vei inn til land, og vi regner med at de siste vil ankomme Sola i løpet av en times tid, sier han.

Alle de evakuerte er fraktet til et hotell i nærheten av Sola flyplass, der de har blitt oppdatert om situasjonen. Mange får nå ordnet transport hjem. Stemningen blant de evakuerte skal være god.

- Bare minimumsbemanningen på 38 personer er igjen på plattformen, sammen med noen spesialister som er flydd ut i dag, sier Ringe.

Vanskelig operasjon

I 13.30-tida kom det første helikopteret fram og startet forflytningen av mannskapene. Helikoptre har siden da flydd kontinuerlig for å få evakuert alle personene. I alt 324 personer oppholdt seg på plattformen, men det må være igjen en såkalt minimumsbemanning.

Den store evakueringsoperasjonen ble ytterligere komplisert av at det var sterk vind i området, men dette skal i følge Ringe ikke ha ført til noen problemer i redningsaksjonen.

Sender spesialfartøyer

Bakgrunnen for evakueringen var at to av ankerfestene til plattformen røk. Den dramatiske situasjonen oppsto da vinden tok voldsomt tak i boligplattformen  i natt og i morgentimene.

- Én av tolv ankerkjettinger slet seg i natt, og da et anker til røk i morges, ble situasjonen en annen. Vi ba helikopterselskapene om å være i beredskap så vi kunne få hjelp umiddelbart om det ble nødvendig, sa informasjonssjef Dag Olaf Ringe i Total E&P Norge AS til Dagbladet.no tidligere i dag.

Informasjonssjef Ringe opplyser at flere spesiallagde ankerhåndteringsfartøyer er sendt ut til plattformen, men de er ikke kommet fram enda.

Ankerfestene som røk skal ha vært to av tre hovedkjettinger. Total E&P vil foreløpig ingen opplyse om hvordan problemet skal løses.

- Vi kommer til å foreta tekniske vurderinger hele veien på hvordan vi vil sikre ting. Det positive er at vinden har løyet og snudd. Dermed står ikke vinden rett på hjørnet der ankerfestene er røket, sier Ringe.

«Port Reval», som skal være eid av Aker, ligger ved Friggfeltet for å huse mannskapene som skal rive nedlagte installasjoner.

Frigg var det første norske gassfeltet, og ligger rundt 230 kilomter nordvest for Stavanger. Gassfeltet ble stengt 26. oktober 2004 etter utvinning i 27 år.

<B>FLYTENDE «HOTELL»</B>: To av tolv ankerfester har røket på «Port Reval», og Total-ledelsen frykter nå at de må evakuere alle på boligplattformen.