Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Alle får omsorgspenger: - Ikke misforstått

Tidligere i dag uttalte NHO at foreldre som blir hjemme fordi skole eller barnehage stenger, ikke har rett på penger - stikk i strid med nye signaler fra Nav og regjeringen.

FÅR OMSORGSPENGER: Må du være hjemme med barna mens skoler og barnehager er stengt, har du rett på omsorgspenger. Foto: NTB Scanpix
FÅR OMSORGSPENGER: Må du være hjemme med barna mens skoler og barnehager er stengt, har du rett på omsorgspenger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skoler og barnehager stenges på grunn av frykt for coronasmitte. Tidligere i dag var beskjeden fra arbeidsgiverorganisasjonen NHO er at en ikke har rett til sykepenger eller omsorgslønn.

Margrethe Meder, avdelingsdirektør for NHOs advokattjenester, uttalte følgende til Dagbladet:

- Når det gjelder adgangen til å være hjemme med barn, sier loven at man har rett til omsorgslønn i ti dager dersom barn eller barnepasser er syk. Derimot gir regelverket, slik det nå er, etter vårt syn ikke den samme retten dersom skole eller barnehage stenges som et preventivt tiltak og ikke grunnet sykdom.

REDDET: Helseminister Bent Høie var på vakt, da Erna Solberg holdt på å håndhilse med direktør i FHI, Camilla Stoltenberg. Reporter: Christian Wehus. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Får omsorgspenger

I ettermiddag har Nav og regjeringen fastslått at foreldre likevel vil ha rett på omsorgspenger.

- Når barnehager og skoler nå stenger, ber vi alle om å være smidige og vi håper at arbeidstakere og arbeidsgivere kan finne løsninger lokalt i tråd med de beste tradisjoner i norsk arbeidsliv, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Røe Isaksen understreker at mange bedrifter har eller skal innføre hjemmekontor, men der det ikke finnes andre løsninger, vil omsorgspenger altså være en mulighet i denne ekstraordinære situasjonen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Ikke misforstått

NHO avviser at de hadde misforstått regelverket da de tidligere i dag hevdet at foreldre ikke har rett til penger når de er hjemme med sine barn.

- Nei, vi har ikke misforstått regelverket. En situasjon der skoler og barnehager stenger forebyggende er ikke en situasjon der barnet eller barnepasser er syk, slik vilkåret i loven er. Vi forholder oss selvsagt til at Nav fortolker regelverket offensivt i lys av den helt spesielle situasjonen som har oppstått. Det ville imidlertid vært ryddigere med en endring i regelverket, sier Margrethe Meder til Dagbladet.

Vurderer endring

Omsorgspenger er også kjent som sykt barn-dager. I dag kan hver forelder være borte ti dager per kalenderår om man har ett eller to barn, og 15 dager om man har tre eller flere barn.

Røe Isaksen sier at regjeringen nå vurderer å endre kvoten.

- Regjeringen følger utviklingen og vil også vurdere å utvide antall dager foreldre kan være hjemme. Vi vil også vurdere å gjøre ordningen mer fleksibel slik at man ikke har brukt opp én hel dag hvis man er én time hjemme, sier han i pressemeldingen.

Hele Norges coronakart