Båtsfjord

Alle fastlegene sier opp: - Forbanna

Båtsfjords fire fastleger føler seg tvunget av kommunen til å si opp. Båtsfjording Gro Anita Torgersen frykter konsekvensene for henne og resten av innbyggerne, mens ordføreren mener situasjonen svartmales.

FORTVILET: Gro Anita Torgersen er én av Båtsfjords 2212 innbyggere som nå ligger an til å miste fastlegene de har hatt i en årrekke. Foto: Privat
FORTVILET: Gro Anita Torgersen er én av Båtsfjords 2212 innbyggere som nå ligger an til å miste fastlegene de har hatt i en årrekke. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Dette vil gå utover sikkerheten til pasientene, særlig oss som trenger ekstra oppfølging, sier Gro Anita Torgersen til Dagbladet.

Forrige uke kunngjorde hjemkommunen hennes Båtsfjord i Finnmark, som har 2200 innbyggere, at de vil avvikle den såkalte nordsjøturnusen for fastleger.

Avtalen innebar at legene jobbet i tre uker, etterfulgt av tre uker fri.

Endringsoppsigelsene kom med et ultimatum: Fastlegene må enten flytte til Båtsfjord og være til stede 37,5 timer i uka, eller si opp. Ingen av dem har ønsket å gå med på dette.

Torgersen forteller at hun har forholdt seg til de samme fastlegene i 20 år. Nå reagerer hun kraftig på kommunens grep.

- Dette er fastleger som kjenner innbyggerne godt, og nå skal kommunen ta fra oss den tryggheten. Det er galskap, det råder fortvilelse og folk er forbanna, sier hun.

Saken er tidligere omtalt av blant andre iFinnmark.

- Sterkt bekymret

Torgersen forteller at hun har diabetes, benskjørhet og den kroniske sykdommen lupus. Det krever ifølge båtsfjordingen kontinuerlig oppfølging.

- På grunn av svekket immunforsvar trenger jeg raskt hjelp når jeg blir syk. Da er det en trygghet i å ha leger som kjenner min sykdomshistorikk.

BÅTSFJORD: Kommunen ligger nordøst i Finnmark. Foto: Google Maps
BÅTSFJORD: Kommunen ligger nordøst i Finnmark. Foto: Google Maps Vis mer

Nordsjøturnusen innebærer altså at fastlegene er borte i tre uker av gangen, men ifølge Torgersen er det uproblematisk.

- For selv om den ene fastlegen vår ikke er her, kjenner de andre oss.

De fire fastlegene har til sammen 50 års ansiennitet. En av dem, Per-Walter Tynæs, bor på Hamar og har hatt nordsjøturnusavtalen de siste 12 åra.

Tynæs er også tillitsvalgt i Legeforeningen.

- Jeg er sterkt bekymret for pasientsikkerheten. Vi vet at en lang relasjon mellom lege og pasient har stor betydning for både sykelighet og dødelighet, sier han.

Det framgår av en ny studie, signert forskere ved Universitetet i Bergen, som Dagbladet omtalte i august.

NØDVENDIG: Fastlege og tillitsvalgt Per-Walter Tynæs mener nordsjøturnusen er helt nødvendig for å møte fastlegekrisen Norge står overfor. Foto: Privat
NØDVENDIG: Fastlege og tillitsvalgt Per-Walter Tynæs mener nordsjøturnusen er helt nødvendig for å møte fastlegekrisen Norge står overfor. Foto: Privat Vis mer

- Lar seg ikke gjøre

Fastlegen påpeker at de, på tross av at de er pendlerleger, har en god og langvarig relasjon til alle pasientene i Båtsfjord.

- Ordføreren sier at hun ønsker større tilstedeværelse av fastleger for tettere oppfølging. Kan du forstå det argumentet?

- Jeg kan forstå at alle ønsker leger som er til stede hver dag, men det lar seg ikke gjøre i små kommuner som Båtsfjord, der fastlegene også må dekke legetjenesten 24/7 året rundt.

Dette medfører ifølge Tynæs at legene i disse kommunene opparbeider mye avspasering og har lovfestet krav på hviletid. Det er derfor nordsjøturnusen har blitt mer og mer vanlig, tror han.

FASTLEGEKRISE: Ingvild Kjerkol kalte inn til pressekonferanse om omikron-smitten og forteller om en bekymringsfull fatlegekrise. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Anabelle Bruun. Vis mer

Urealistisk

Tynæs opplever kravet om bosetting i kommunen som urealistisk.

Særlig på grunn av den pågående fastlegekrisen, som gjør at fastleger er svært ettertraktet.

- Da er jeg sterkt redd for at det blir en type vikarstafett som mange kommuner har slitt med, med gjennomtrekk av dyre vikarer som ikke har de relasjonene til pasientene som vi har i dag.

Fastlegene er representert av en advokat i Legeforeningen. De bestrider sakligheten til endringsoppsigelsene, og har sendt krav om forhandlingsmøte med kommunen innen 15. september.

Ordføreren: - En bestilling

På spørsmål om hvilke hensyn som har veid tyngst i avviklingen av nordsjøturnusen, viser ordfører Lone Johnsen til sektorplanen besluttet i 2018 av Høyre og Arbeiderpartiet.

Den sier at Båtsfjord skal etterstrebe kontinuitet og ha fastboende leger i kommunen for å sikre kontinuerlig tett oppfølging av pasienter og brukere.

- Det er en bestilling fra politikerne til kommunen. Vi kan ikke plutselig forandre den planen, da må det i så fall komme nye vedtak, eventuelt må man sette ned en ny sektorplan.

- Men er du enig i at nordsjøturnusen burde avvikles?

- Jeg er enig i at vi skal prøve å få fastboende hit. Det beste er om vi har folk som også er interesserte i å yte noe til nærmiljøet.

Vil ikke svartmale

- Er det realistisk sett opp mot dagens fastlegekrise?

- Ja, jeg vil ikke svartmale det og si at vi aldri får tak i leger. Administrasjonen holder på å utarbeide en plan. Dessuten har vi foreløpig ikke mottatt en eneste oppsigelse fra fastlegene.

- Fastlegene har jo varslet at de vil si opp med den avtalen som ligger på bordet?

- Først må vi se hva som kommer ut av forhandlingsmøtet, det kan komme mye positivt ut av det. Utover det ønsker jeg ikke å si noe.

- En UiB-studie konkluderer med at langvarige relasjoner til fastlege bidrar positivt på dødelighet. Bør ikke det veie tyngre enn ønsket om å ha fastboende leger?

- Jeg har ikke lest den studien, så det vil jeg ikke uttale meg om.

Lover fullverdig behandling

Johnsen sier samtidig at hun har forståelse for at det oppleves som en trygghet for innbyggerne å forholde seg til de samme fastlegene.

Hun understreker at hun heller ikke vil miste dem.

- Men uansett hvem som er på vakt kan innbyggerne være sikre på at de vil få en fullverdig behandling hos en lege. Jeg tror uansett ikke at kronikere i Båtsfjord, på grunn av turnusordningen vi har hatt fram til nå, har kunnet gå til samme fastlege hver gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer