Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Alle feil vil ledes tilbake til ham»

Det holder å stille det samme spørsmålet om og om igjen: Hvordan kunne det gå så galt? skriver Marie Simonsen.

REDEGJORDE FOR STORTINGET: Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Jacques Hvistendahl
REDEGJORDE FOR STORTINGET: Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har vi fått den usminkete rapporten, nå er det tid for de usminkete spørsmålene, advarte Erna Solberg da hun gikk på Stortingets talerstol i formiddag.

Men Høyre-lederen behøver ikke ta fram de hardeste ordene mot Jens Stoltenberg. Det holder å stille det samme spørsmålet om og om igjen: Hvordan kunne det gå så galt?

Det er et spørsmål som svir, og som Stoltenberg ikke har noe fullgodt svar på. I hvert fall ikke ett som tåler å sies høyt.

Han kom til Stortinget med 19 tiltak som allerede var iverksatt og fem nye, deriblant etableringen av et beredsskapssenter i Oslo. Alle innlederne var enig om at redegjørelsen var omfattende, god og konkret.

Men hvorfor hadde han ikke gjort noe før? Stoltenberg måtte innrømme at han ikke hadde hatt stor nok bevissthet om risiko, og at ting hadde tatt lengre tid enn beregnet.

Grubbegata skulle vært stengt i oktober i fjor. Det var for sent.

Solberg ville ha svar på hvordan regjeringens måte å lede landet på førte til at vi kunne rammes.

Det er et spissfindig, men berettiget spørsmål. I en TV-debatt ville det fått svar, men i stortingssalen ble det hengende og dirre i lufta. Selv om Solberg var raus nok til å si at alle kunne stille seg bak Stoltenbergs beklagelse, pekte hun fingeren mot hans regjering og hans ledelse.

Ingen ventet noe stormløp mot regjeringen i formiddag. Det ekstraordinære møtet var likevel en antydning om hva Stoltenberg har i vente når saken skal opp i kontrollkomiteen og så i Stortinget.

Da vil det bores og bores i alt som gikk galt. Opposisjonen vil se bakover, mens Stoltenberg vil gjøre alt for å rette oppmerksomheten framover.

Stoltenberg viste til Gjørv-rapportens konklusjon; at det sviktet i alle ledd når det gjaldt kultur, holdninger og ledelse. Men opposisjonen vil konsentrere seg om mannen på toppen.

Alle feil vil ledes tilbake til ham.

Det er ikke nødvendig å bruke et så hardt virkemiddel som mistillit når tilliten kan undergraves med mild røst og harde fakta.

Dette er likevel bare første runde. Stoltenbergs oppgave i formiddag var å fremstå beklagende, lærevillig og med handlingsevne. Opposisjonen kan ikke forvente at han vil være like ydmyk fremover.

Det handler om Stoltenbergs og regjeringens ettermæle. Det overlater han ikke frivillig til opposisjonen. Han vil også ha spørsmål til Erna Solberg om hvorfor sikkerhet ikke har vært prioritert i lengre tid.

Et av svarene ga han selv i formiddag. Tiltakene som nå iverksettes koster utallige milliarder kroner. Det liker ingen regjering å bruke på tiltak velgerne ikke ser når de virker.

Regjeringer har gjort som haren; i mildvær er det hus under hver busk. I fjor sommer kom vinteren.

KOMMENTERER: Marie Simonsen, politisk redaktør i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMMENTERER: Marie Simonsen, politisk redaktør i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media