FEM TILTALT: Fem personer sto tiltalt i millionbedragriet mot Nordea i juli i fjor. Mannen (36) i bakgrunnen tilsto og ble tidligere i år dømt i saken. Foto: Politiet/Nordea
FEM TILTALT: Fem personer sto tiltalt i millionbedragriet mot Nordea i juli i fjor. Mannen (36) i bakgrunnen tilsto og ble tidligere i år dømt i saken. Foto: Politiet/NordeaVis mer

Alle fem dømt for Nordea-svindelen

Fire menn og en kvinne ble dømt til mellom fire og ti års fengsel for å ha svindlet Nordea for 89,2 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle fem som sto tiltalt for Nordea-svindelen ble dømt for grovt bedrageri.

To menn på 34 og 35 år ble i tillegg dømt etter den såkalte «mafiaparagrafen» for organisert kriminalitet, straffelovens paragraf 60a. Den 34 år gamle mannen fikk den strengeste straffen på ti år, mens 35-åringen ble dømt til fire års fengsel.

Som begrunnelse for at 34-åringen fikk den strengere straff enn det aktor hadde lagt ned påstand om, står det å lese i dommen:

- Retten mener straffepåstandene skiller for lite mellom 34-åringen og de andre. 34-åringen og hans medhjelpere i Dubai sitter igjen med rundt 60 millioner kroner.

- Overraskende streng De tre andre ble dømt til mellom fire og et halvt og fem og et halvt års fengsel.

- Dommen er overraskende streng i forhold til min klient. Vi mener også at den ikke er godt nok begrunnet i forhold til straffelovens paragraf 60a, sier 34-åringens advokat, Arild Holden, til Dagbladet.

Han sier hans klient vil anke saken.

De fem domfelte er også dømt til å solidarisk betale erstatning til Nordea Bank Norge på nesten 62,4 millioner kroner. Dette tilsvarer beløpet man mener de fem har overført til banker i Dubai i juli i fjor.

En av landets rikeste I alt 89,2 millioner kroner ble svindlet fra Nordea i slutten av juli og begynnelsen av august i fjor. 26,8 millioner kroner ble tilbakeført, mens de 62,4 millionene fortsatt er på avveie.

Svindelen ble gjennomført ved at den 50 år gamle kvinnen, som nå er dømt, utga seg for å være en av landets rikeste kvinnen - Block-Watne arvingen Randi Nilsen. Hun arvet flere hundre millioner kroner etter sin avdøde ektemann.

I banken ga hun en da 35 år gammel mann fullmakt til å disponere kontoene hennes. En norskpakistansk bankfunksjonær godkjente fullmakten.

La korta på bordet Mannen som fikk fullmakten var den første som ble pågrepet i gigantsvindelen mot Nordea i fjor sommer. Han la korta på bordet og i en tilståelsesdom i Oslo tingrett ble han dømt til fire år og ti måneder fengsel.

Den 50 år gamle kvinnen ble i Oslo tingrett dømt til fire år og seks måneders fengsel.

- Kvinnens rolle var viktig da bankfunksjonæren la inn uriktig fullmakt. Hun har forsøkt å gjøre seg ugjenkjennelig. Hun har stått til disposisjon ved kontrollringing fra banken. Fordi hun ikke har forklart seg sant for retten, er det ikke mulig å konstatere noen formildende momenter, heter det i dommen.

Den 33 år gamle bankfunksjonæren ble dømt til fem år og seks måneders fengsel for hans rolle som innsider i banken.