- Alle fikk panikk

Høyttaleranlegget sviktet da brannen i maskinrommet til «Princess of Scandinavia» brøt ut ved 22.30-tiden fredag kveld. -Alle fikk panikk, sier noen av passasjerene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen kom fysisk til skade da DFDS' ferje «Princess of Scandinavia» fikk brann og motorhavari i rolig sjø i Nordsjøen. Åtte timer forsinket anløp skipet Kristiansand lørdag ettermiddag.

Kaptein Jens Knudsen bekrefter at høyttaleranlegget ikke virket under brannen.

- Det er alltid vanskelig når anlegget svikter. Trolig ble noen kabler svidd av. Vi mistet også store deler av strømtilførselen, men nødlysene ga lys nok, sa kapteinen under en pressekonferanse på skipet lørdag etter anløp.

Da brannen brøt ut, ble alle de 758 passasjerene om bord beordret på dekk. Der var livbåtene i ferd med å bli låret, helikopter hang i luften, og en fiskebåt lå klar.

Ungdommer fikk panikk

Omkring hundre svenske skoleungdommer var på vei hjem fra en tidagers tur til Scarborough i England da motorene stoppet og alarmen gikk. 73 av dem var niendeklassinger fra Bjurbäck skole i Emmaboda vest for Kalmar. Flere av dem forteller om panikk da det begynte å brenne i ferjen.

- Alle fikk panikk, vi gråt og skrek, forteller 9.-klassingene Linda Karlsson (16) og Emelina Bertilsson fra Emmaboda i Sverige (15) til NTB.

- Noen fikk redningsvester, andre ikke. Det verste var at de begynte å låre livbåtene. Jeg var veldig redd og er fortsatt oppskaket, sier Linda Karlsson.

Flere skoleungdommer bekrefter panikken som brøt ut, særlig blant jentene. Guttene trøstet, og etter hvert roet det hele seg, også med god hjelp fra besetningen.

Karlsson reagerer kraftig på at hun etter ankomst i Kristiansand fikk beskjed om å bli busset til Sandefjord, for deretter å ta ny ferje til Strømstad.

- Alt, bare ikke ferje, sier en tydelig preget skolejente.

Hjelpsomt mannskap

Ellen Røstad tar alltid fly, men ble overtalt av mannen Yngvar Røstad til å ta ferje på handleturen til Edinburgh.

- Det blir ikke mer ferje på meg på en stund, nei, sier Røstad.

Paret fra Birkenes i Aust-Agder forteller at mange var misfornøyde med den dårlige informasjonen, men berømmer mannskapet, som var hjelpsomme.

- Jeg var i ferd med å legge meg, men hørte en slags tåkelur. Ingen i informasjonen kunne fortelle hva det var, men så hørte vi brannalarmen, sier Ellen Røstad.

- Det hele gikk rolig for seg. Unntaket var de svenske skoleelevene, som tok det hardt, forteller Røstad.

Hun og mannen, som raskt kom seg opp av dyna, ble beordret til dekk av mannskapet. Etter 20 minutter fikk de gå til Columbus bar, hvor de ble resten av turen.

Brann i skorsteinen

Brannen startet mellom to av fire motorer i maskinrommet, trolig ved antenning av olje i hydrauliske rør. Dette førte til enorm varmeutvikling i skorsteinen, som er en diger sjakt fra maskinene til toppen, og rommer trapper, fire piper, rør og elektriske anlegg.

- Det brøt ut en større brann i skorsteinen på dekk 3 og en mindre på dekk 8, forteller overstyrmann og sikkerhetssjef Anders Andersen.

Brannen ble slukket med sprinkleranlegg og vannkanoner. Malingen skallet av på toppen av pipa i den kraftige varmen.

Fordi båten er dansk, kommer representanter fra den danske Søfartsstyrelsen søndag til Kristiansand for å se nærmere på skadene, men trolig er fartøyet ute av drift én til to uker.

Fram til skipet er reparert vil ikke ruten fra Newcastle til Göteborg via Norge gå.

NTB

»Princess of Scandinavia» kom sent lørdag ettermiddag inn til Kristiansand for egen maskin. Ingen ble fysisk skadet i brannen natt til fredag.