- Alle fire ble forhåndsdømt

Etter to års taushet smeller Per Orderuds advokat i gårdstvisten på Orderud gård til mot dommen i Nes herredsrett. - Resultatet var bestemt, sier Rolf Nybakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Nybakk representerte Per Orderud i gårdstvisten med faren Kristian og har hevdet at partene var nær et forlik da drapene i kårboligen på Orderud gård skjedde.

- Jeg har sagt nei til å kommentere saken og dommen over hundre ganger, men denne er så spesiell at jeg har valgt å ytre meg, sier Rolf Nybakk til Dagbladet.

I et intervju med lokalavisa Hallingdølen fyrer han løs mot retten og hoveddommer Trond Våpenstad i Nes herredsrett: «Man har bestemt seg for resultatet, og tilpasser sin begrunnelse i samsvar med dette.»

- Jeg har hørt forsvarernes prosedyrer, og det er ikke mye derfra som er nærmere vurdert i dommen, utdyper Nybakk.

- Stemplet tiltalte

Nybakk reagerer på at dommeren flere ganger avbrøt utspørringen av Espen Orderud, mens Lars Orderud, som Nybakk kaller «hjelpeaktor», fikk stå «i timevis og forklare seg omkring sin magefølelse».

Nybakk mener også at retten har stemplet de tiltalte som troverdige og ikke troverdige alt etter hva de har sagt.

«Kristin Kirkemo Haukeland beskrives som [...] mindre troverdig, men anses av retten plutselig som tillitvekkende når hun i egeninteresse trekker ekteparet (Per og Veronica, red.anm.) inn i saken. Når hun derimot forklarer seg om egen rolle, blir hun plutselig igjen utroverdig.»

- Retten påførte seg selv et problem ved å tro Kristin Kirkemo Haukeland på at Lars var med på drapsplanlegging, mener Nybakk.

- Dersom Per og Veronica skulle dømmes, måtte Lars være troverdig, men Kristin svekket troverdigheten til Lars. Dermed «stivet retten opp» Grønnerøds troverdighet ved å legge vekt på hva vennene hans fra Oslos underverden hadde forklart, sier han.

Gårdstvisten i bero

Gårdstvistesaken ligger fortsatt i advokat Nybakks skuff, og der blir den liggende til lagmannsretten har sagt sitt. Det skjer trolig på nyåret.

- Hva er ditt tips foran lagmannsrettens behandling?

- Det vil jeg ikke kommentere. Men en annen sak er at det er vanskelig å finne jurymedlemmer som ikke allerede har sin mening om saken.