Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle fornøyd med taggerdom

Den 18-årige stortaggeren fikk 18 måneders fengsel - til forsvarerens, Oslo Sporveiers, politiets og byrådets store begeistring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byrettsdommer Claus Brynildsen gjorde alle til lags da han klokka 14 i dag forkynte taggerdommen. 18-åringen fra Groruddalen fikk 11 måneders ubetinget pluss 7 måneders betinget fengsel med en prøvetid på 2 år. Han må også betale Oslo Sporveier 80 000 kroner i erstatning.

- Straffen er grei. Fratrukket varetekta på 172 dager er min klient ute om snaue to måneder, sier forsvarer Arild Langenes.

18-åringen fikk to uker på å avgjøre om han vil anke, men vil med all sannsynlighet godta dommen.

Kun én «Yeva»

- Dette høres bra ut. Vi begynner å få et effektivt våpen mot stortaggerne, sier politiinspektør Jørn Mejdell Jakobsen i Stovner-politiet.

Han har ikke lest dommen selv, men synes det virker som om Oslo byrett langt på vei har gitt politiet medhold i at bare én person står bak en signatur. I dette tilfellet var 18-åringen tiltalt for å ha tagget «Yeva» i 130 tilfeller.

Aktor frafalt fem tilfeller, og taggeren ble bare frikjent for fire. Dette til tross for at han kun var tatt på fersk gjerning noen få ganger. Han innrømmet bare rundt halvparten av tiltalepunktene. Likevel mente dommeren at det bare var 18-åringen som hadde sprayet og tusjet «Yeva» på vegger og t-banevogner siden 1996.

Oppmuntret til videre krig

- Vi hilser velkommen at en tagger straffes med fengsel. Det er den eneste reaksjonen som fungerer. Nylig har vi sett strenge straffer i Danmark og Sverige. Denne dommen viser at vi i Norden er i ferd med å få et felles straffemønster, sier informasjonssjef Bjørn Rydmark i Oslo Sporveier.

Han skulle ønske at de fikk mer enn 80 000 kroner av det opprinnelige kravet på 200 000 kroner.

- Det viktigste er at ungdom på vei inn i taggermiljøet blir avskrekket fordi dommen viser at samfunnet ikke tolererer tagging, sier Rydmark.

Byrådet i Oslo har erklært taggerne krig, og har krysset fingrene for at domstolene vil hjelpe til.

- Det er oppmuntrende at det er mulig å vise taggerne at hærverket får konsekvenser. På kort sikt kan det føre til at flere anmelder skadeverk - på lang sikt blir det forhåpentligvis mindre tagging, sier miljøbyråd Merete Agerbak-Jensen.

Mange alvorlige forbrytelser

Aktor Ståle Kihle møtte ikke opp i retten i dag, og har heller ikke vært tilgjengelig for kommentar.

18-åringen ble foruten tagginga dømt for to ran, to tilfeller av medvirkning til ran, trusler, vold mot politi og for bruk og oppbevaring av narkotika. Han ble frikjent for narkosalg og tyveri. Aktor anslo overfor Dagbladet.no i forrige uke at rundt halvparten av straffen skyldes tagginga. Han ba om ett års ubetinget fengsel pluss ett år betinget.

I den enstemmige dommen ble det fastslått signaturen «Yeva» kun ble utført av tiltalte eller når han var til stede. Hvis noen andre skriver «Yeva», vil taggermiljøet hevne seg. Hvem som fysisk sprayer betyr ingenting - signatur-eieren er uansett medansvarlig. Når en kompisgjeng sprayer sammen, er hver enkelt ansvarlig for også det de andre gjør.

Valgte mellomløsning

Fordi retten ikke kan utelukke at noen utenfor taggermiljøet kan skrible «Yeva», er ikke bokstavene alene tilstrekkelig bevis. Derfor plukket dommeren ut fire av de i alt 265 bildene hvor «Yeva» var skrevet på en annerledes måte. Disse ble 18-åringen frikjent for - selv om dommeren la til at det er overveiende sannsynlig at tiltalte også har laget disse.

På denne måten har retten dømt 18-åringen for praktisk talt all tagginga - uten å fastsette prinsippet om at en person nødvendigvis må stå bak samtlige tilfeller hvor hans personlige signatur er bruk.

Forsvarer Arild Langenes mener at et slik prinsipp vil gå på rettssikkerheten løs, og er godt fornøyd med at dommeren valgte denne mellomløsninga.

Kunst eller hærverk?

- Denne tagginga krever jo litt trening. Bare tiltalte kan skrive «Yeva» så raskt - dette har han i håndleddet, sa aktor Ståle Kihle på rettens siste dag.

- Men dette er ikke kunst etter min mening.

Er graffiti kunst eller hærverk? Si din mening og delta i diskusjonen!

OPPMUNTRET: Miljøbyråd Merete Agerbak-Jensen fortsetter kampen mot tagginga.
FORNØYD MED DOMMEN: Forsvarer Arild Langenes er fornøyd med straffen og at dommeren valgte en mellomløsning når det gjelder det viktige signatur-spørsmålet.
LAGET AV 18-ÅRINGEN: Fordi det står «Yeva», er det høyst sannsynlig tiltalte som har laget den. Og fordi den er så forseggjort, er det ingen tvil, fastholder Oslo byrett. Foto: GRAFFITI PIC POST