Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle fredsprisvinnerne får medalje

Men gullet må de betale for selv.

FREDSPRISVINNERE OG KAMPHANER:  Til vanlig er de fire prisvinnerne, Houcine Abassi, Mohamed Fadhel Mahfoud, Abdessattar Ben Moussa og Ouided Bouchamaoi i forhandlinger og diskusjoner, som ledere i ulike tunisiske organisasjoner. I dag mottar de Nobels fredspris. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FREDSPRISVINNERE OG KAMPHANER: Til vanlig er de fire prisvinnerne, Houcine Abassi, Mohamed Fadhel Mahfoud, Abdessattar Ben Moussa og Ouided Bouchamaoi i forhandlinger og diskusjoner, som ledere i ulike tunisiske organisasjoner. I dag mottar de Nobels fredspris. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skal årets tunisiske fredsprisvinnere motta diplom og medalje og hylles i Oslo rådhus. Det er den såkalte «kvartetten for nasjonal dialog» som mottar årets Nobel-pris. Kvartetten består av både fagforening, arbeidsgiverforening, advokatforening og en menneskerettighetsliga: Organisasjoner som gjerne kjemper om lønninger og rettigheter til vanlig.

- Vi er veldig stolte og glade for fredsprisen. Men hva gjør vi nå med prisen? Hvor skal den være? Vi har derfor bedt om fire medaljer og fire diplomer, sier Houcine Abassi, president i fagforeningen UGTT, til Dagbladet for få uker siden.

Ekte gull Nå er saken løst: Alle prisvinnerne vil få utdelt hver sin gullmedalje. Under dagens seremoni må de fire presidentene i kvartetten dele på én, men får utdelt hver sin i løpet av Oslo-oppholdet.

- Vi tilbød oss å betale for de ekstra medaljene i gull, så nå er saken løst. Vi er alle sammen glade. Både med medaljen og hvordan vi skal holde talen, sier Houcine Abassi, fagforeningsleder i UGTT og fredsprisvinner, til Dagbladet i går.

Kvartetten får én orginalmedalje i gull og diplom, samt fire såkalte replika-medaljer i rent gull.

- De hadde sine ønsker og vi har kommet dem i møte så langt våre regler lot oss gå. Vanligvis er replika-medaljen i gullforgylt bronse. Denne medaljen er vesentlig dyrere enn vanlig, men det mellomlegget betaler de selv, sier Olav Njølstad, direktør ved Nobel-instituttet.

Han viser til at én medalje per fredsvinner-organisasjon var «veldig viktig for dem».

- Det er ikke uvanlig at prisdeltakerne ønsker replika-medaljer, men da pleier vi normalt å tilby dem opp til tre. Det spesielle er at vi nå gir dem fire, og at de er i gull, sier han.

- Ikke bomb IS «Kvartetten for nasjonal dialog» får årets fredspris for arbeidet de gjorde fra sommeren 2013, da Tunisia var på vei mot full borgerkrig, med politiske henrettelser og vold. Årets fredsprisvinnere fikk de stridende partene til å forhandlingsbordet, som til slutt førte til frie valg og ny grunnlov.

Tunisierne la våpnene til side, og pratet seg til fred. Fredsprisvinneren Abdessattar Ben Moussa mener Norge og resten av verden bør lære av Tunisia: Å være med i bombekampanjen mot IS er ikke løsningen, mener han.

- Nei. Våpen og bombing fører bare til ødeleggelser, og vi er imot. Det vil ikke hjelpe i Syria. Tvert om, sier han og fortsetter:

- Terroristene kommer til å flykte til andre land og det vil bli et problem for oss. Bombingene av IS nå løser ikke problemet. Det må en pasifistisk, fredelig og politisk løsning til i Syria, sier han til Dagbladet.

Med-fredsprisvinner og fagforeningsleder Houcine Abassi sier han ikke kan gi råd på vegne av den norske regjeringen, men kommer gjerne med egne tanker:

- Kampen mot IS ikke er en lokal eller regional kamp. Den er internasjonal. Vi må alle jobbe sammen for å få bukt med IS. Det er viktigst å jobbe for en politisk løsning. Bombing fører til drap av sivile og ødeleggelse av infrastruktur, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media