SE TV: Ordfører i Jølster kommune, Oddmund Klakegg, var på familieferie da han hørte at kommunen hans var rammet av jordras. Reporter: Frode Andresen. Foto/video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Alle går med en klump i magen

Ordfører Oddmund Klakegg i Jølster kommune forteller om et preget lokalsamfunn etter ekstremværet det siste døgnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JØLSTER/OSLO (Dagbladet): - Det er tragisk å oppleve dette her. Alle går med en klump i magen. Materielle skader kan repareres, men når liv går tapt, er det uopprettelig.

Oddmund Klakegg, ordfører i Jølster kommune, er tynget av ekstremværet i hjemkommunen - som trolig har tatt liv, og har slått ut kommunikasjon og trafikk. Flere veier og bruer er stengt av jordskred og elver som rant over i går.

- Dette er noe som preger kommunen, selvfølgelig - når det er en antatt omkommet i den voldsomme ulykken [en mann i 50-åra antas omkommet etter at bilen hans ble feid i vannet]. Det er veldig mye som har skjedd det siste døgnet. Dette har nok skaket opp lokalsamfunnet her, sier ordføreren til Dagbladet.

<strong>PREGET:</strong> Oddmund Klakegg, ordfører i Jølster kommune. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PREGET: Oddmund Klakegg, ordfører i Jølster kommune. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ti personer er ennå ikke gjort rede for. Fem basestasjoner er slått ut, og langs veiene ved Jølstervannet har minst 150 personer blitt evakuert.

- Dette er et område hvor det bor 1500-1600 mennesker. Kommunikasjonen er dårlig, det er ingen veier inn eller ut, og mobildekningen er nede. Det er et møysommelig arbeid med å gjøre rede for alle. Samtidig er det en god del reisende som blir stående fast i området. Det er ingenting som tilsier at noe skal ha tilstøtt de ti som vi ikke helt har sjekket ut.

SE TV: Politiet bekrefter at søket etter den savnede mannen har gått over til søk etter antatt omkommet person. Dette er siste nytt i saken. Reporter: Frode Andresen. Foto/video: Bjørn Langsem. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Det raste og raste og raste

Klakegg forteller at han var på ferie på Østlandet da beskjeden kom: Styrtregn hadde utløst ras i hjemkommunen.

- Jeg var i en familiepark med en av sønnene mine. Jeg ble først ringt opp av brannvakten, og forsto på stemmen hans at det var ganske alvorlig. Og så ble det mer alvorlig etter hvert - det raste og raste og raste, og jeg forsto at dette var noe veldig gale.

Ordføreren sier at han ville kjørt hjem med en gang, om han ikke hadde med seg sønnen.

- En ordfører må være hjemme i sin kommune når noe sånt skjer. Spesielt i nitida, da det store raset gikk, hvor vi hadde en antatt omkommen, gikk det opp for meg hvor stor og alvorlig situasjonen var.

<strong>FRIVILLIG:</strong> Per Olav Skåre og Arne Reme fra Stryn Røde Kors Hjelpekorps returnerer etter å ha søkt etter den omkomne 50-åringen som satt i bilen som ble tatt av raset som gikk over fylkesvei 451. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRIVILLIG: Per Olav Skåre og Arne Reme fra Stryn Røde Kors Hjelpekorps returnerer etter å ha søkt etter den omkomne 50-åringen som satt i bilen som ble tatt av raset som gikk over fylkesvei 451. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vanskelig for pårørende

Klakegg forteller at beredskapen er på vei inn i en annen fase nå.

- Vi går over i en annen fase nå, og ser på hvordan vi kan rydde opp i skadene. Fokuset nå har vært å ta vare på liv og helse og å ta vare på dem som har vært utsatt for stor fare det siste døgnet.

- Det er veldig mange pårørende som har hatt venner, slektninger eller familie i området. Selvfølgelig synes de dette er vanskelig, når de ikke får kontakt med dem. Vi ser fram til å få mobildekning inn, sier Klakegg.

Ordføreren forteller at det ikke er første gang Jølster opplever dette.

<strong>JORDSKRED:</strong> Det søkes etter den omkomne 50-åringen som satt i bilen som ble tatt av raset som gikk over fylkesvei 451. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JORDSKRED: Det søkes etter den omkomne 50-åringen som satt i bilen som ble tatt av raset som gikk over fylkesvei 451. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jølster er en plass som har vært utsatt for naturkatastrofer før. Vi har vært avstengt fra omverdenen både av ras og kommunikativt tidligere - men vi må tilbake til Dagmar for å finne noe liknende, for sju og et halvt år siden. Da ble denne kommunen ganske hardt ramma.

- Den gangen gikk det veldig bra. Ingen personer mistet livet eller ble skadd, bare det materielle. Nå ser det ut som det har gått med liv, og det er veldig tragisk, sier Klakegg.

- Lyn fra klar himmel

Klakegg sier at de ikke var varslet om jordskredene eller uværet på forhånd.

- Styrtregnet kom veldig uventet og brått på oss. Det er akkurat som ordtaket lyn fra klar himmel. Vi har hatt sol og tretti varmegrader, og en flott høysommer i Jølster siste uka. Dette her kommer veldig brått og uventa på oss, sier han.

Han understreker at de materielle skadene er store, og opprydningsarbeidet blir tilsvarende massivt, men han har ikke oversikt over hvor store skadene er.

- Vi har klart å reist oss før i Jølster, både etter tragiske ting og naturhendelser. Det skal vi klare denne gangen også. Så skal vi forebygge for liknende ting i framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer