MÅ BLI ENIGE: Russland president Vladimir Putin, Tysklands Angela Merkel, Frankrikes President Francois Hollande og Ukrainas Petro Poroshenko under en fotoseanse i går. Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA / NTB Scanpix
MÅ BLI ENIGE: Russland president Vladimir Putin, Tysklands Angela Merkel, Frankrikes President Francois Hollande og Ukrainas Petro Poroshenko under en fotoseanse i går. Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA / NTB ScanpixVis mer

- Alle gjesper, men de krangler fortsatt

Diplomatiske kilder bekrefter overfor Reuters at en avtale er klar til å underskrives.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

?Siste: Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko har nettopp sagt til journalister at det ikke er noen gode nyheter fra møtet, og at de russiske posisjonene er uakseptable, melder flere nyhetsbyåer. Porosjenko kaller Russlands posisjoner uakseptable.

Det tyske nyhetsbyrået DPA melder at en våpenhvile i første gang vil vare i to dager. De fire lederne skal nå ha gått fra

Kvartetten i Minsk kan komme til å undertegne en avtale om krigsherjede Øst-Ukraina torsdag morgen, ifølge diplomatkilder.

Russiske medier melder at det ikke vil bli noen felles pressekonferanse, men at de fire stats- og regjeringssjefene som har forhandlet i hele natt vil presentere sin versjon av avtalen hver for seg. Det åpner for et vidt spenn av tolkninger av det som skal være en avtale.

Rivalene forhandlet intenst gjennom hele natten. Det kritiske toppmøtet mellom Ukrainas president Petro Porosjenko og hans russiske rival Vladimir Putin fortsatte inn i morgentimene torsdag. Til stede var naturligvis også forhandlingenes initiativtakerne, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande De fire skal være enige om å signere et dokument etter maratonforhandlingene, opplyser en ikke navngitt diplomatkilde til nyhetsbyrået Reuters like før klokka 7.

Det har vært diplomati på aller høyeste nivå, med stor fallhøyde for de fire stats- og regjeringssjefene. Det at de fire til slutt kom sammen understreket alles ønske om å komme fram til en avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også AFP hadde torsdag morgen snakket med en diplomatkilde som sier det er håp om at en avtale snart undertegnes i Minsk.

Det er uklart hva dokumentet inneholder, men ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass' kilde inneholder det 12 eller 13 punkter som kan løse krisen i Øst-Ukraina, melder DPA. Et sentralt spørsmål er hvor den nye demarkasjonslinja skal gå, der fronten går nå, eller der den gikk da den forrige våpenhvilen ble undertegnet i september i fjor. De pro-russiske opprørerne har erobret mye land side da.

Et annet sentralt spørsmål er hvordan en våpenhvile skal overvåkes, og om eller når grensa mellom Russland og Ukraina skal stenges av internasjonale observatører. Det er også usikkert om de pro-russiske opprørerne vil etterleve avtalen. Det er grunn til å tro at avtalen inneholder politiske avklaringer ut over en ren våpenhvile, skriver Dagbladets Morten Strand, som har fulgt forhandlingene fra Russland.

Våpenhvile Nærmere et halvt døgn etter at forhandlingene startet med et kort håndtrykk mellom Putin og Porosjenko, satt de fire lederne tilsynelatende fortsatt rundt bordet i presidentpalasset i Minsk. Målet er å meisle ut en våpenhvile for Øst-Ukraina.

Da klokka i Minsk passerte 6, det vil si 4 norsk tid, var Porosjenko, Putin, Merkel og Hollande fortsatt i samme rom, uten sine rådgivere, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nerver Journalistene i presidentpalasset holdes imidlertid på god avstand fra møterommet, og det har vært minimalt med lekkasjer fra samtalene gjennom natten.

- Alle gjesper, men de krangler fortsatt, sa en kilde tett på en av delegasjonene, til nyhetsbyrået AFP torsdag morgen.

Porosjenkos rådgiver Valerij Tsjalij beskriver samtalene som nervepirrende.

- Vi burde ikke dra herfra uten en avtale om en uforbeholden våpenhvile. En nervepirrende kamp pågår, sa rådgiveren i en Facebook-melding natt til torsdag.

Mange drepte En kilde i den ukrainske delegasjon hevdet tidlig onsdag kveld at de fire landenes toppledere var enige om en felles erklæring der de støtter Ukrainas uavhengighet og territorielle integritet. Det er imidlertid ikke blitt bekreftet av andre kilder.

Konflikten mellom prorussiske opprørere og ukrainske regjeringsstyrker har ifølge FN kostet 5.300 mennesker livet og drevet halvannen million på flukt.

(Dagbladet/NTB)