SKAL RIVES: Den kollapsede terminalen skal rives slik at man kan starte søk etter personer i bygget. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
SKAL RIVES: Den kollapsede terminalen skal rives slik at man kan starte søk etter personer i bygget. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer

- Alle gjorde alt i sin makt for å stoppe vognene

Bygningen, som ble truffet av de løpske vognene, skal rives i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||• Les alt om togulykken på Sjursøya her

(Dagbladet): Den omfattende etterforskningen av godsvogn-ulykken på Sjursøya er i gang.

- I løpet av de neste timene skal man ved hjelp av kranbiler heve vognene som kjørte i vannet, slik at dykkere kommer til. Tre-fire vogner ligger i vannet, sier innsatsleder Grethe Løland.

Bygningen som ble truffet skal rives for å se om det ligger noen i ruinene. Det er en jobb som vil ta store deler av natta, opplyser hun.

- Vi kan ikke utelukke at noen befinner seg inne i bygningen, men vi har nå gjort rede for alle, sier innsatslederen.

- Alle gjorde alt- Etterforskningen vil avdekke det, men inntil det motsatte er bevist mener vi alle gjorde det som lå i deres makt for å stanse disse vognene, sa stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet under en pressebrief i kveld.

Finans- og miljøkrimseksjonen i politiet har ansvaret for etterforskningen av ulykken som drepte tre personer. Tre personer ligger alvorlig skadd på sykehus. Havarikommisjonen skal også gjøre egne parallelle undersøkelser.

Alle personer politiet har snakket med så langt har status som vitner i saken.

Varslet da ulykken skjedde
Politiet opplyser at de fikk første melding om en hendelse klokka 13.15. Meldingen om at flere godsvogner hadde kjørt inn i en bygning kom minuttet etter.

Politiet skal nå starte avhør av vitner og personell ved omkoblingssentralen på Alnabru og ulykkesstedet på Sjursøya.

POLITIET ETTERFORSKER: Politiinspektør for finans- og miljøkrimseksjonen Gro Smogeli, stabssjef Johan Fredriksen og innsatsleder Thor Langli på pressekonferansen briefet pressen i kveld.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
POLITIET ETTERFORSKER: Politiinspektør for finans- og miljøkrimseksjonen Gro Smogeli, stabssjef Johan Fredriksen og innsatsleder Thor Langli på pressekonferansen briefet pressen i kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Etterforskningen vil fortelle oss hva som har skjedd. Vi ønsker ikke å spekulere i noe nå, sa politiinspektør Gro Smogeli.

En gang før klokka 13.15 i dag løsnet 16 godsvogner på terminalen på Alnabru og rullet i retning Oslo sentrum. De ble forsøkt stanset, men de løpske vognene kjørte i stykker alt av bremsesperringer. Etter åtte kilometer og i en fart opp mot 100 kilometer i timen, sporet først ni eller ti vogner av ved tankanlegget ved inngangen til Sjursøya. Resten av vognene herjet videre og tok med seg flere kjøretøy og kjørte inn i en terminal.

Politiet ønsker ikke å kommentere Jernbaneverkets meldinger om at godsvognene ble dirigert mot Sjursøya for å hindre at de traff Oslo, eller at de ble forsøkt sendt i en mur.

- Det er alt for tidlig å si om det ble varslet på forhånd eller ikke, sa Smogeli.

De ønsker heller ikke å kommentere noen andre omstendigheter rundt hendelsesforløpet og viser til at de trenger tid til å etterforske saken.

Søkte med hunderIfølge vitner på stedet kom vognene i rasende fart og flere vogner bykset bortover skinnene og utenfor sporet.

En vogn traff en båt som lå til kai ved der sporene ender. En annen vogn havnet i vannet. Politiet opplyser at alle de tre omkomne ble funnet på det siste ulykkestedet.

Politiet skal nå identifisere de døde og ønsker ikke å gå noe mer i detalj om hvem de omkomne er så langt i kveld.

Redningshunder og helikopter med varmesøkende kamera har søkt over hele området, men har foreløpig ikke funnet noe.

- Vi har et skadested der enorme krefter har vært i sving. Politiet har et stort arbeid foran seg, sa Fredriksen.

SPORET AV: Ni eller ti vogner sporet av noen hundre meter før resten av vognene raste inn i bygget. Foto: Hans Arne Vedlog
SPORET AV: Ni eller ti vogner sporet av noen hundre meter før resten av vognene raste inn i bygget. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer