SMÅTT, GRØNT OG SKJØNT: Audun Lysbakken rakk å nevne mange gode formål i sin tale til landsmøtet. (Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet)
SMÅTT, GRØNT OG SKJØNT: Audun Lysbakken rakk å nevne mange gode formål i sin tale til landsmøtet. (Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet)Vis mer

Alle gode ting

Audun Lysbakken kunne puste lettet ut etter sin viktigste tale så langt, skriver Martine Aurdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgkampen begynte fredag, da Audun Lysbakken åpnet SVs landsmøte på Lillestrøm. Bak han lyste partiets nye logo, en trekantet figur der V-en var blitt kantete og rødt var byttet med grønt, slik at en grønn S kunne signalisere hva partiet setter fremst. Han begynte da også med å snakke om kampen mot oljeutvikling i Lofoten, Vesterålen og Senja - nettopp det partiledelsen ønsker skal være SVs viktigste sak i valgkampen.

Talen er den viktigste Audun Lysbakken har holdt. Han leder et parti i krise, som i lang tid har slåss mot sperregrensa på meningsmålingene. Kanskje tenkte han på Erna Solberg. Talen måtte oppildne partifeller som sårt trenger motivasjon inn i en hard valgkamp. Han trengte en Erna-effekt, slik hennes tale hadde på Høyre-landsmøtet for fire år siden ble avgjørende for å snu bildet av en partileder som på det tidspunktet hadde forsvunnet i Siv Jensens skygge og blitt dømt ut av politikken av en rekke kommentatorer. Nå er situasjonen som kjent en annen, og det er SV som er avhengige av en snuoperasjon.

Det var litt til alle i den timeslange talen. Audun Lysbakken er en representant for det selv partifeller ironisk kaller et parti for alt som er «smått, grønt og skjønt». Her var miljø, likestilling, rettferdighet, skole og velferd. Et inkluderende arbeidsliv, folkehelse, bolig og barnehager til alle. Rom for flere, særlig asylbarn, og spark mot de rike, mot Høyre og mot Frp. Da Lysbakken snakket om Fremskrittspartiet, livnet både han og salen til og argumentasjonen gikk raskt fra logos til patos. Det virket.

Logoens tre kanter lyste da partilederen gikk inn i sin siste punchline. Han avsluttet med å mane til samarbeid med alle gode krefter, med alle som tror på miljø, rettferdighet og solidaritet. Slik vant de valget i 2005, sa Lysbakken. Slik vant de valget i 2009. Og: «Alle gode ting er tre. La oss vinne dette valget!»

Da partisekretær Silje Schei Tveitdal etter talen ga partilederen blomster og landsmøtedelegatene ga han stående applaus, kunne han puste lettet ut. Lysbakken gjorde jobben. Han vant neppe nye velgere, men han snakket til sine egne. Dit nådde han fram.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.